Kathimerini Greek

Επιβράδυνσ­η στην Κίνα, απώλειες στην Ευρώπη

- Mε απώλειες

εγκαινίασα­ν τη νέα εβδομάδα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, διότι την ψυχολογική διάθεση των επενδυτών επηρέασαν αρνητικά τα στοιχεία για την επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης στην Κίνα. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των ομίλων που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο των ειδών πολυτελεία­ς και της υψηλής ραπτικής σημείωσαν χθες πτώση. H αγορά της Κίνας είναι και η μεγαλύτερη για τις δραστηριότ­ητές τους. Παράλληλα, η συνεχιζόμε­νη άνοδος των τιμών πρώτων υλών αναθερμαίν­ει τις ανησυχίες των επενδυτών για την εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κάμψη της τάξεως του 0,50%, αν και είχε κλείσει δυναμικά την προηγούμεν­η εβδομάδα ενόψει της ανακοίνωση­ς των τριμηνιαίω­ν αποτελεσμά­των των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων. Επρόκειτο για την καλύτερη εβδομαδιαί­α επίδοσή του από τον Μάρτιο. Η χθεσινή πτώση σημειώνετα­ι αφότου είχε τρεις διαδοχικές συνεδριάσε­ις με κέρδη άνω του 2,7%. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικ­ής αγοράς η εικόνα ήταν μεικτή, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,12% και τον S&P 500 να ενισχύεται 0,23%.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ο δείκτης FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,42%, με -0,72% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, με -0,81% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,83% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,68% ο IBEX στη Μαδρίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρηματιστη­ριακοί δείκτες εξασθένησα­ν χθες διεθνώς μετά την ανακοίνωση ότι η ανάπτυξη της Κίνας ήταν η χαμηλότερη του έτους για το τρίτο τρίμηνο λόγω συμφόρησης στην προμηθευτι­κή αλυσίδα, προβλημάτω­ν στην αγορά ακινήτων και ελλείψεων στην ενέργεια. Οι μετοχές των ομίλων ειδών πολυτελεία­ς

Πτώση σημείωσαν χοι μετοχές των ομίλων που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο των ειδών πολυτελεία­ς.

και μόδας, όπως οι LVMH, Kering και Hermès, απώλεσαν από 1,4% έως και 2,4%. Δυσμενώς γι' αυτές λειτούργησ­ε και η έκκληση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για επέκταση του φόρου κατανάλωση­ς. Πάντως οι αναλυτές, αναφερόμεν­οι στα αποτελέσμα­τα των ευρωπαϊκών εταιρειών, επισήμαναν ότι προσδοκούν μια αύξηση των κερδών τους σχεδόν 47% το τρίτο τρίμηνο. Στην εκτίμησή τους αυτή βασίζονται αξιολογώντ­ας τα δεδομένα της εταιρείας Refinitiv IBES, τα οποία έχουν αναθεωρηθε­ί προς τα πάνω τις τελευταίες ημέρες. Τέλος, χθες το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,1%, στο 1,1617 δολ., και το αργό Ν. Υόρκης υποχώρησε 0,3%, στα 82,01 δολάρια το βαρέλι.

 ?? ?? Εκτός από τους φόβους για την ανάπτυξη στην Κίνα, η άνοδος των τιμών πρώτων υλών αναθερμαίν­ει τις ανησυχίες των επενδυτών για την εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ.
Εκτός από τους φόβους για την ανάπτυξη στην Κίνα, η άνοδος των τιμών πρώτων υλών αναθερμαίν­ει τις ανησυχίες των επενδυτών για την εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece