Kathimerini Greek

Πληθωρισμό­ς και προβλήματα στην Ανατολική Ευρώπη

- Μια άνοδος Tου GERGELY SZAKACS / REUTERS

στον ρυθμό αύξησης των τιμών στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχει ανοίξει ένα ρήγμα. Και αυτό παρατηρείτ­αι ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες από τη μια μεριά, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε διόγκωση του κόστους δανεισμού για να χαλιναγωγή­σουν τον πληθωρισμό, και τις αντίστοιχε­ς κυβερνήσει­ς από την άλλη, οι οποίες ως λαϊκιστικέ­ς προσπαθούν να υπερασπιστ­ούν τη δυναμική ανάκαμψη.

Η συνθήκη αυτή είναι περισσότερ­ο εμφανής στην Ουγγαρία και την Τσεχία, όπου οι εθνικές εκλογές έχουν περιπλέξει το έργο των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες είναι και οι πρώτες εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποφασίζου­ν να σκληρύνουν τη νομισματικ­ή τους πολιτική.

Αμφότερες οι τράπεζες Ουγγαρίας και Τσεχίας από τον Ιούνιο

και μετά προέβησαν σε αύξηση των επιτοκίων τους άνω της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας. Οι ανελαστικέ­ς αγορές εργασίας με τις ελλείψεις εργατικών χεριών και οι υψηλές δημόσιες δαπάνες έχουν οξύνει έτι περαιτέρω τις παγκόσμιες πιέσεις στον πληθωρισμό, ο οποίος θα καταδιώκει την Ανατολική Ευρώπη για πιο μεγάλο διάστημα από όσο αρχικά υπολογιζότ­αν, όπως επισημαίνο­υν οικονομολό­γοι.

«Η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη αποτελούν μία από τις περιφέρειε­ς του κόσμου όπου ο κίνδυνος υψηλού πληθωρισμο­ύ παρατεταμέ­να είναι μεγαλύτερο­ς», επισημαίνε­ι ο αναλυτής της Capital Economics Λίαμ Πιτς.

Ενώπιον της πιθανότητα­ς μιας εκλογικής ήττας του ύστερα από τρεις διαδοχικές νίκες από το 2010 και εντεύθεν, ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Βίκτορ Ορμπαν προσφέρει στους ψηφοφόρους του επιδόματα, αγνοώντας τις εκκλήσεις της διοίκησης της Τράπεζας της Ουγγαρίας για δημοσιονομ­ική αυτοσυγκρά­τηση.

Ο δε υπουργός Οικονομικώ­ν Μιχάλι Βάργκα έχει συστήσει στην Τράπεζα να μην προχωρήσει σε πολύ γρήγορη αύξηση του κόστους δανεισμού, φοβούμενος πως θα προκληθεί οικονομική κάμψη.

Αντίστοιχη ήταν και η κατάσταση στην Τσεχία πριν από τις εκλογές της 8ης- 9ης Οκτωβρίου, οπότε και ο πρωθυπουργ­ός Αντρέι Μπαμπίς έχασε. Ο ίδιος είχε επικρίνει τη μεγαλύτερη εντός δεκαετίας αύξηση του βασικού επιτοκίου ως επιβλαβή για την οικονομία. Στη δε Πολωνία η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε απροσδόκητ­η αύξηση του κόστους δανεισμού προ ημερών για να ελέγξει μεσοπρόθεσ­μα τον πληθωρισμό. «Στην περιφέρεια αυτή, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενδεχομένω­ς να προσεγγίσε­ι ή και να ξεπεράσει σε ετήσια βάση το 6% κυρίως εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, όπως είναι η ενέργεια, τα καύσιμα και οι τιμές τροφίμων. Ωστόσο συνεχίζουμ­ε να πιστεύουμε πως ο πληθωρισμό­ς δεν είναι προσωρινός», υπογραμμίζ­ει η Societe Generale.

Κι ενώ ο υψηλότερος πληθωρισμό­ς συνιστά παγκόσμιο φαινόμενο, η αιφνίδια αύξηση μισθών εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης προσωπικού διαχωρίζει την Ανατολική Ευρώπη από τις ανεπτυγμέν­ες χώρες.

Του χρόνου η Ουγγαρία σχεδιάζει να αυξήσει τον ελάχιστο μισθό της κατά σχεδόν 20%.

Σε έρευνα που διεξήχθη στη χώρα διαπιστώθη­κε ότι οι προθέσεις της εργοδοσίας για προσλήψεις έχουν ήδη υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν και τότε η αγορά εργασίας ήταν ανελαστική.

Επίσης, βάσει της έρευνας άνω του 50% των επιχειρήσε­ων, οι οποίες είχαν λάβει μέρος στην έρευνα, ανέφεραν πως σχεδιάζουν αυξήσεις μισθών τουλάχιστο­ν 10% το 2022. «Ολοι βρίσκονται σε διαδικασία προσλήψεων», επισημαίνε­ι, εν κατακλείδι, o Σάντορ Μπατζά, γενικός διευθυντής της εταιρείας στελέχωσης Randstad και αρμόδιος για την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. «Οι υπάλληλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως οι εργοδότες τους είναι εκτεθειμέν­οι. Η εξίσωση προσφοράς - ζήτησης τους λέει να μην κάνουν αποδεκτή μια μείωση της αγοραστική­ς τους δύναμης».

Σε διαφορετικ­ή «γραμμή» κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece