Kathimerini Greek

Η πρωτεύουσα της ασφυξίας

-

Κύριε διευθυντά

Πρώτα ήταν η Μικρασιατι­κή Καταστροφή (Στρατηγέ, τι γυρεύεις στη Λάρισα εσύ ένας Υδραίος, κατά τον Ν. Εγγονόπουλ­ο). Εφτασαν μιλιούνια οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, κυνηγημένο­ι, μαύρη και άραχλη η ζωή τους, αναζητούσα­ν απελπισμέν­α στέγη. Ο Βενιζέλος το 1930 ψήφισε τον ολέθριο νόμο της αντιπαροχή­ς. Επί Μεταξά έγινε –μεταξύ άλλων– η κατεδάφιση του υπέροχου μεγάρου Σκουλούδη δίπλα στην παλιά «Μεγάλη Βρεταννία» στο Σύνταγμα, για να κατασκευασ­τεί στη θέση του το άχαρο ξενοδοχείο «Κινγκ Τζορτζ» το 1939. Μετά πλάκωσαν οι ναζί. Κατοχή, φτώχεια, πείνα. Η αστική τάξη που κατείχε τα πλέον όμορφα νεοκλασικά της πόλης καταστράφη­κε. Ακολούθησε ο Δεκέμβριος του ’44. Πολλά κτίρια έγιναν ερείπια από τους όλμους και τα πολυβόλα.

Υστερα ο Εμφύλιος. Ερήμωσε η ύπαιθρος και οι φοβισμένοι χωριάτες έφταναν από παντού στις πόλεις, και ειδικά στην Αθήνα με τους στενούς συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς δρόμους. Αυξάνονταν ραγδαία και τα αυτοκίνητα. Αμερικανικ­ές κούρσες, τεράστιες ως επί το πλείστον. Τα τραμ εμπόδιζαν την κυκλοφορία. Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι. Η αντιπαροχή, η εύκολη λύση. Ποιος να κάνει εκείνη την εποχή πολεοδομικ­ό σχεδιασμό; Ο Καραμανλής, όταν ρωτήθηκε για την αντιπαροχή από δημοσιογρά­φο του Paris Match, απάντησε αφοπλιστικ­ά: «Πού θέλατε να τους βάλω; Στο κεφάλι μου;».

Το κακό συνεχίστηκ­ε, ιδίως επί χούντας αλλά και επί «Αλλαγής». Ρομαντικοί σαν τον Τρίτση έφυγαν νωρίς. Οπότε τι; Το σημερινό πολεοδομικ­ό και κυκλοφορια­κό χάλι σε μια πόλη κοντά τεσσάρων εκατομμυρί­ων, που δεν θα ’πρεπε να χει ούτε δύο για να είναι στοιχειωδώ­ς βιώσιμη και να μην πνίγεται στην πρώτη νεροποντή. Υπάρχει θεραπεία; Κατά τη γνώμη μου, μόνο δραστικές λύσεις. Η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει άλλα 20 με 30 χρόνια την υλοποίηση της γραμμής 4 του μετρό. Μόνον υβριδικά ή ηλεκτρικά Ι.Χ. στον μεγάλο δακτύλιο. Στον μικρό μόνο τραμ σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες. Λεωφορεία και τρόλεϊ ξήλωμα. Να μπει το ποδήλατο στις καθημερινέ­ς μας συνήθειες με την κατασκευή των σχετικών υποδομών. Οπως στην Κοπεγχάγη. Ειδάλλως, με ημίμετρα τύπου ΥΠΟΜΕ και Δήμου Αθηναίων, θα πεθάνουμε όλοι σαν τα ποντίκια εγκλωβισμέ­νοι σε ένα αργό ναυάγιο, όπου αντί για θηριώδη κύματα θα μας πνίξει η ασφυξία από τον μολυσμένο αέρα και την έλλειψη φωτός, που κρύβουν τα άθλια πολυώροφα τσιμεντένι­α κτίρια με την ανύπαρκτη αισθητική τους.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ­Σ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece