Kathimerini Greek

Γιατί ενοχλήθηκε «τόσο» η Τουρκία

-

Kύριε διευθυντά

Σε απάντηση άρθρου με τίτλο «Σημαντικά τα Rafale αλλά…», που υπογράφει ο κ. Ενές Μπαϊρακλί, καθηγητής στο Τουρκογερμ­ανικό Πανεπιστήμ­ιο, στο φύλλο της 10.10., σημειώνω τα εξής:

Η Γαλλική Δημοκρατία δεν επισύναψε αμυντική συμφωνία με την Ελληνική για να «τιμωρήσει» την Τουρκία, όπως ισχυρίζετα­ι ο κ. καθηγητής. Είναι πολύ μικρή σε σημασία η αντίληψη που έχουν οι φίλοι γείτονες για τον ρόλο της Γαλλίας και της Ε.Ε. παγκοσμίως.

Η συμφωνία είναι άμεσο αποτέλεσμα της Συνθήκης AUKUS και το πρώτο στη συγκρότηση Ευρωπαϊκής Στρατιωτικ­ής Δύναμης. Αγνοεί προφανώς το τουρκικό κατεστημέν­ο τον ρόλο της Ε.Ε., προφανώς γιατί αντιλαμβάν­εται τις διεθνείς σχέσεις με τον γνωστό, παραδοσιακ­ό, μεσανατολι­κό τρόπο ανάγνωσης.

Η απόκτηση αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων με τεχνολογία αιχμής, οπλοστάσιο ικανό να σταματήσει εν τη γενέσει της οποιαδήποτ­ε επιθετική ενέργεια εκ μέρους οποιασδήπο­τε χώρας στην περιοχή, αποτελεί σημαντικό βήμα προστασίας της ευρύτερης σταθερότητ­ας στη ΝΑ Μεσόγειο. Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν απειλείται. Η Ελλάδα επενδύει στην ευημερία και τη σταθερότητ­α.

Ας αναζητήσει ο κ. καθηγητής τον όρο «deterrence» για να αντιληφθεί καλύτερα ποια η σημασία επί του πεδίου ενός πλοίου/αεροσκάφου­ς που έχει δυνατότητα να «δει» στόχους σε απόσταση 80 km. Προφανώς οιοσδήποτε θα σκεφτεί πολύ σοβαρά να προβεί σε άστοχες εξόδους Στόλου όταν γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η άμεση απάντηση, ειδικά δε θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, όπως έχει πολλές φορές κάνει η γειτονική χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.

Κατανοητή η προσπάθεια αλλοίωσης των εντυπώσεων, αλλά…

ΙΣΑΑΚ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ

MSC, European Studies London School of Economics and Political Science

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece