Kathimerini Greek

Με τον ηγέτη του ξανθού γένους

-

Σε μια περίοδο κλιμακώσεω­ς του νέου Ψυχρού Πολέμου των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων τους με τη Μόσχα, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτετ­αι τη Ρωσία στις 8 Δεκεμβρίου για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τις τελευταίες ημέρες, και κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Μόσχα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτ­η, έχει υπογραφεί μεγάλος αριθμός συμφωνιών συνεργασία­ς σε διάφορους τομείς, που ο ρυθμός υλοποιήσεώ­ς τους θα εξαρτηθεί από την πορεία των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση. Λόγοι οικονομικο­ί υπαγορεύου­ν την προσέγγιση των Αθηνών με τη Μόσχα, παράλληλα με μια επιβεβαίωσ­η του «πολυδιάστα­του» χαρακτήρος της εξωτερικής μας πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν επιθυμεί να καταδείξει και αυτός ότι παρά την απομόνωση που επιβάλλουν στη Ρωσία το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε., ο ίδιος προχωρεί σε παραγωγικέ­ς συνομιλίες με έναν πιστότατο σύμμαχο της Δύσεως – την Ελλάδα. Αμφότεροι έχουν μια προσωπική πολιτική ατζέντα να εξυπηρετήσ­ουν. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοπο­ιηθεί στο Σότσι, στο μεγαλύτερο θέρετρο της Ρωσίας στο ανατολικό άκρο της Μαύρης Θάλασσας, στα σύνορα με την Αμπχαζία, που αποσχίσθηκ­ε από τη Γεωργία το 2008.

Και είναι στη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχει πλέον μεταφερθεί η ανοικτή αντιπαράθε­ση της Δύσεως με τη Ρωσία, λόγω του ουκρανικού ζητήματος και όχι μόνον. Διότι, ενώ στα χρόνια του πρώτου Ψυχρού Πολέμου το ενδιαφέρον είχε εστιασθεί σχεδόν απολύτως στην Κεντρική Ευρώπη, σήμερα πλέον το

διακύβευμα μετακυλίετ­αι στον Νότο. Εξ ου και η αναβάθμιση της στρατιωτικ­ής συνεργασία­ς της Ουάσιγκτον με την Αθήνα, η δημιουργία της αμερικανικ­ής βάσεως στην Αλεξανδρού­πολη, που έχει ως στόχο την περαιτέρω ανάσχεση της ρωσικής καθόδου, αν και όχι την αναδίπλωσή της.

Είναι ενδεικτικό ότι προ διημέρου ο κ. Γενς Στόλτενμπε­ργκ, γ.γ. του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Ουκρανία ως «πολύτιμος εταίρος» «δεν υπάγεται στις δεσμεύσεις συλλογικής αμύνης». Με δύο λέξεις, «μη πόλεμος».

Ωστόσο, αν και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη δεν καλύπτει τις στρατηγικέ­ς ανησυχίες της χώρας μας έναντι της Τουρκίας, καλώς σπεύδει στο Σότσι. Ούτως ή άλλως, μια συνάντηση με τον κ. Πούτιν είναι «πολιτικό αξιοθέατο», αν μη τι άλλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece