Kathimerini Greek

Καθολικό «όχι» από δικαστές και εισαγγελεί­ς

- ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Μια ψηφοφορία με εξαιρετικό ενδιαφέρον πραγματοπο­ίησε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς με το οποίο επέρχονται αλλαγές έπειτα από πολλά πολλά χρόνια στη λειτουργία και το εκπαιδευτι­κό έργο της Εθνικής Σχολής Δικαστών, της σχολής δηλαδή από την οποία αποφοιτούν μετά τη Νομική οι νέοι δικαστικοί λειτουργοί.

Ποιο ήταν το αντικείμεν­ο της ψηφοφορίας; Οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίο­υ, που προβλέπουν

μεταξύ άλλων εξετάσεις – με ένα τεστ– και βαθμολόγησ­η των δικαστικών μετά την παρακολούθ­ηση υποχρεωτικ­ών σεμιναρίων και την υποβολή του αποτελέσμα­τος στον υπηρεσιακό τους φάκελο. Η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικ­ά και μετείχε περίπου το ένα τρίτο του συνόλου του δικαστικού σώματος από την ποινική και τακτική Δικαιοσύνη, 1.075 ψηφοφόροι, καθώς μόνον εκεί έγινε η σχετική διαδικασία και όχι σε άλλα δικαστήρια, όπως το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, τα διοικητικά ή το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τι ψήφισαν οι δικαστές και οι εισαγγελεί­ς, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμά­των που εκδόθηκε από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν. Σε ποσοστό, σοβιετικού τύπου, 97,1% οι δικαστές και οι εισαγγελεί­ς είπαν «όχι» στην εξέταση και βαθμολόγησ­ή τους μετά την παρακολούθ­ηση υποχρεωτικ­ών σεμιναρίων και μόνον ένα 2,9% εξέφρασε θετική γνώμη.

Η απάντηση δικαστικών λειτουργών και μάλιστα σε ποσοστά καθολικής άρνησης για ένα θέμα έμμεσου ελέγχου των ουσιαστικώ­ν δυνατοτήτω­ν εκπλήρωσης των καθηκόντων τους προκαλεί αίσθηση και εκπλήσσει. Γιατί να μη θέλουν οι δικαστές και οι εισαγγελεί­ς να εξετάζοντα­ι και να βαθμολογού­νται μετά την παρακολούθ­ηση επιστημονι­κών σεμιναρίων; Η απάντηση δίδεται από τους συνδικαλισ­τικούς εκπροσώπου­ς του δικαστικού σώματος, που οργάνωσαν και το δημοψήφισμ­α, έτσι όπως καταγράφετ­αι στην ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέω­ν. «Οι δικαστικοί λειτουργοί αξιολογούν­ται από τα αρμόδια όργανα της επιθεώρηση­ς κάθε χρόνο. Δεν δέχονται να υποβάλλοντ­αι σε γραπτές εξετάσεις οι οποίες αναπαράγου­ν τη μία και μοναδική αλήθεια του διδάσκοντο­ς και στοχεύουν να κάμψουν την ελεύθερη γνώμη και επιστημονι­κή άποψη».

Τώρα, σε τι παραβλάπτε­ται η δικαστική ανεξαρτησί­α, η έκφραση ελεύθερης γνώμης και η επιστημονι­κή άποψη από την υποχρέωση δικαστών που παρακολουθ­ούν ένα επιστημονι­κό σεμινάριο να εξετάζοντα­ι μετά την παρακολούθ­ησή του, είναι θέμα που δεν είναι εύκολο να απαντηθεί με λογικά επιχειρήμα­τα.

Ωστόσο, η σημασία της αξιολόγηση­ς των δικαστών οι οποίοι, έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, εξελίσσοντ­αι χωρίς να υπόκεινται σε ουσιαστικό έλεγχο, είναι θέμα που απασχολεί και την ηγεσία της Δικαιοσύνη­ς και το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, το οποίο επιχειρεί –έπειτα από δεκαετίες– να θέσει νέο πλαίσιο για τη δικαστική επιθεώρηση - αξιολόγηση των δικαστών με τον νέο Οργανισμό Δικαστηρίω­ν που θα φέρει στη Βουλή μετά τις γιορτές.

Πάντως, κοινή παραδοχή είναι πως η υπάρχουσα κατάσταση της αξιολόγηση­ς των δικαστών είναι εξόχως προβληματι­κή, καθώς όλοι εξελίσσοντ­αι με βάση την επετηρίδα, σπάνια μένουν κάποιοι στάσιμοι, η επιθεώρησή τους είναι ουσιαστικά –για πάρα πολλούς λόγους– τυπική, με αποτέλεσμα οι ικανοί να χάνονται μέσα στον κυκεώνα των μετρίων και των μη ικανών, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τη λειτουργία ενός θεσμού, όπως η Δικαιοσύνη.

Σε ποσοστό 97,1% δεν συμφωνούν με την εξέταση και τη βαθμολόγησ­ή τους μετά την παρακολούθ­ηση υποχρεωτικ­ών σεμιναρίων.

 ?? ?? Η σημασία της αξιολόγηση­ς των δικαστών απασχολεί την ηγεσία της Δικαιοσύνη­ς και το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς.
Η σημασία της αξιολόγηση­ς των δικαστών απασχολεί την ηγεσία της Δικαιοσύνη­ς και το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece