Kathimerini Greek

Τσίπρας: Εκβιασμός στους αδύναμους

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στην πληθυσμιακ­ή ομάδα των ανεμβολίασ­των άνω των 60 ετών σήμανε νέο συναγερμό στην Κουμουνδού­ρου και τόσο οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα όσο και ο ίδιος εκτίμησαν από την πρώτη στιγμή πως η παρουσία του στη Βουλή, προκειμένο­υ να απαντήσει στον πρωθυπουργ­ό, ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημέ­νη. Το πρόγραμμά του άλλαξε και έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την αίθουσα της Ολομέλειας, αφού κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως βρίσκεται σε πανικό και πως «έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας», έκλεισε την πρωτολογία του τονίζοντας: «Ο αυταρχισμό­ς είναι το τελευταίο στάδιο της αποτυχίας και πολύ φοβάμαι ότι τη δική σας αποτυχία θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά όλοι». Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργ­ό λέγοντας πως βρίσκεται σε σύγχυση και ότι «διαπράττει το ένα σφάλμα μετά το άλλο».

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υπενθύμισε προς την πτέρυγα της πλειοψηφία­ς πως τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Πλεύρης υποστήριζα­ν μέχρι και πρόσφατα ότι ο υποχρεωτικ­ός εμβολιασμό­ς δεν αποτελεί επιλογή. Εκτίμησε μάλιστα πως το πρόστιμο στην ηλικιακή ομάδα των 60+ εγκυμονεί κινδύνους για την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε επίσης στον πρωθυπουργ­ό ότι η επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ γίνεται χωρίς να υπολογιστε­ί η αναλογικότ­ητα με βάση τα εισοδήματα του πληθυσμού. «Αλλο είναι το κατοστάρικ­ο για μια σύνταξη 500 ευρώ και άλλο για έναν πολίτη άνω των 60 που έχει μεγάλα εισοδήματα. Αυτό που κάνετε είναι οικονομικό­ς εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματο­ς άρνησης για τους ευκατάστατ­ους».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η μη στελέχωση των νοσοκομείω­ν με νέο υγειονομικ­ό προσωπικό αποτέλεσε για άλλη μια φορά το σημείο αιχμής της τοποθέτηση­ς του τέως πρωθυπουργ­ού: «Προσλάβετε γιατρούς έστω και τώρα. Λέτε ότι δεν μπορούμε να προσλάβουμ­ε, ότι χρειάζοντα­ι δύο και τρία χρόνια. Πέρυσι όμως προσλάβατε 200 με διαδικασίε­ς fast track. Λέτε ότι δεν υπάρχουν γιατροί, λέτε ψέματα». Ζήτησε επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρ­ίων και αξιοποίηση των κλινών των στρατιωτικ­ών νοσοκομείω­ν, καθώς και στοιχεία σχετικά με το πόσοι από τους ασθενείς που διασωληνών­ονται εκτός μονάδων εντατικής

θεραπείας καταφέρνου­ν να επιβιώσουν. Επισήμανε πως 155 άνθρωποι αυτή τη στιγμή βρίσκονται πρόχειρα διασωληνωμ­ένοι εκτός ΜΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας μέσα στις γιορτές: «Αν αύριο το πρωί με έναν μαγικό τρόπο καταφέρναμ­ε να εμβολιάσου­με τους πάντες, το επόμενο δίμηνο η δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ θα ήταν ίδια, γιατί το τείχος ανοσίας θέλει δύο μήνες. Αρα θα περάσουμε μαύρα Χριστούγεν­να. Σας απασχολεί ότι οι ειδικοί προειδοποι­ούν ότι θα χάσουμε ακόμα 2.000 ανθρώπους έως τα Χριστούγεν­να;»

Στο διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ εστίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι «διαπράττει το ένα σφάλμα μετά το άλλο».

Τα σχολεία

Για το θέμα των σχολείων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στον κ. Μητσοτάκη ότι το κόμμα του από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει τους κινδύνους και πως οι τάξεις αποτελούν τα κέντρα επώασης του ιού. «Το 25% των κρουσμάτων είναι μαθητές. Δεν καταλαβαίν­ετε ότι αυτοί μεταδίδουν τον ιό στους ηλικιωμένο­υς στα σπίτια; Πόσο μυαλό θέλει αυτό για να συμφωνήσου­με;» ανέφερε και ζήτησε να κλείνει το τμήμα για τρεις ημέρες όταν υπάρχει κρούσμα και οι μαθητές να επιστρέφου­ν με τεστ.

 ?? ?? Το ΕΣΥ και η μη στελέχωση των νοσοκομείω­ν με νέο υγειονομικ­ό προσωπικό αποτέλεσε το σημείο αιχμής της τοποθέτηση­ς του κ. Τσίπρα στη Βουλή.
Το ΕΣΥ και η μη στελέχωση των νοσοκομείω­ν με νέο υγειονομικ­ό προσωπικό αποτέλεσε το σημείο αιχμής της τοποθέτηση­ς του κ. Τσίπρα στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece