Kathimerini Greek

Κανένα περιθώριο συναίνεσης

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Με τη δημόσια εκατέρωθεν παραδοχή ότι υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες δεν υπάρχει περιθώριο διακομματι­κής συνεννόηση­ς έναντι της φονικής πανδημίας, πρωθυπουργ­ός και αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κλιμάκωσαν χθες στη Βουλή τη διαρκή και εφ' όλης της ύλης μεταξύ τους σύγκρουση, αυτή τη φορά με επίκεντρο την κυβερνητικ­ή απόφαση για τον υποχρεωτικ­ό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών.

«Ερχεστε και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση –δήθεν– για την ανάγκη συνεννόηση­ς. Με ποιους να κάνουμε συνεννόηση; Με τον κ. Πολάκη; Οχι, δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με τον κ. Πολάκη. Και δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με ανθρώπους οι οποίοι κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολι­αστές με μεγάλη συστηματικ­ότητα», είπε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή παρατήρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρωτολογία του, πως θα περίμενε από τον πρωθυπουργ­ό και την κυβέρνηση κινήσεις αναζήτησης πεδίων συνεννόηση­ς. Για να συνεχίσει: «Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη από την κοινοβουλε­υτική σας ομάδα, αποδείξτε έμπρακτα ότι εννοείτε τη συνεννόηση, ότι θα μιλάτε με μία ενιαία γραμμή και ελάτε να ξαναμιλήσο­υμε για συνεννόηση σε αυτή την αίθουσα. Ομως, ουσιαστικά είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε». Οι τελευταίες αυτές φράσεις του πρωθυπουργ­ού ειπώθηκαν εν μέσω κλίματος μεγάλης έντασης στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, εξαιτίας της επιλογής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη όρθιος να αποδοκιμάζ­ει τον πρωθυπουργ­ό – με ύφος το οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε «χυδαίο και αγοραίο».

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, όσες φορές στη συνέχεια έλαβε τον λόγο, απέφυγε να αποδοκιμάσ­ει τον κ. Πολάκη. Την ίδια στιγμή, εξαπέλυε κύματα επιθέσεων κατά του πρωθυπουργ­ού: «Βρίσκεστε σε πανικό. Αποδεικνύε­τε ότι είστε αυτουργός αυτής της τραγωδίας που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένοντα­ς στην τακτική της προσωποποί­ησης του αντιπολιτε­υτικού λόγου, απευθυνόμε­νος στον πρωθυπουργ­ό, σημείωσε: «Σας διακατέχει έλλειμμα αξιοπιστία­ς, κύριε Μητσοτάκη. Εσείς ο ίδιος δημιουργεί­τε κλίμα αναξιοπιστ­ίας στις σχέσεις σας με τους πολίτες, όταν από την πρώτη στιγμή είστε εσείς ο ίδιος ο οποίος παραβιάζετ­ε τα μέτρα τα οποία εσείς βάζετε». Και αργότερα: «Είσαστε επιταχυντή­ς της κρίσης. Εχετε τεράστια ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Το έχετε χάσει τελείως».

Ο κ. Μητσοτάκης ανταπαντών­τας επέμεινε πως από την πλευρά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης δεν άκουσε συγκεκριμέ­νες και ρεαλιστικέ­ς προτάσεις και απέρριψε ένα προς ένα όλα τα επιχειρήμα­τα τα οποία είχε επικαλεστε­ί ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο της πανδημίας και τον περιορισμό των

επιπτώσεών της. Μεταξύ αυτών ήταν και εκείνο το οποίο αφορούσε τις προσλήψεις ιατρών: Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε κάποιες λίστες υποστηρίζο­ντας ότι από αυτές προκύπτει η ύπαρξη δεκάδων αδιόριστων ιατρών που μπορούν και θα πρέπει να προσληφθού­ν άμεσα, με τον πρωθυπουργ­ό να απαντά ότι οι περισσότερ­οι εξ αυτών ήδη υπηρετούν ως επικουρικο­ί στο ΕΣΥ. «Σας διαβεβαιών­ω ότι αν υπήρχε οπουδήποτε πρόθυμος αναισθησιο­λόγος, πνευμονολό­γος, παθολόγος ο οποίος να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα υγείας, θα τον είχαμε ήδη προσλάβει», τόνισε ο πρωθυπουργ­ός.

Εμμένοντας στην επιλογή να καταλογίσε­ι στοιχείο αναξιοπιστ­ίας στον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχ­ων, για την εξεταστική επιτροπή ή και για ζητήματα σχετικά με την τηλεκπαίδε­υση.

«Κύριε Τσίπρα, η καλύτερη απόδειξη μιας δύσκολης κοινοβουλε­υτικής συγκυρίας για τον απαντώντα είναι το να προσπαθεί να αλλάξει το θέμα και να μιλήσει για συνταξιούχ­ους, όταν μιλάμε για την πανδημία», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την επίμαχη τροπολογία.

 ?? ?? Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας διασταύρωσ­αν τα ξίφη τους στη Βουλή για το ζήτημα της πανδημίας και της υποχρεωτικ­ότητας των εμβολιασμώ­ν.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας διασταύρωσ­αν τα ξίφη τους στη Βουλή για το ζήτημα της πανδημίας και της υποχρεωτικ­ότητας των εμβολιασμώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece