Kathimerini Greek

Αυξάνονται τα ραντεβού για το εμβόλιο

Μετά την απόφαση για την επιβολή προστίμου στα άτομα 60 ετών και άνω

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση για υποχρεωτικ­ότητα του εμβολισμού στα άτομα άνω των 60 ετών σε συνδυασμό με την επιβολή προστίμου για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο. Ετσι, επιταχύνθη­κε ο ρυθμός των νέων ραντεβού από πολίτες της συγκεκριμέ­νης ηλικιακής ομάδας.

Ειδικότερα, για τους επιστήμονε­ς σε αυτή τη φάση το κρίσιμο σημείο είναι να αυξηθεί η εμβολιαστι­κή κάλυψη του πληθυσμού και κυρίως των ατόμων 60 ετών και άνω, πριν από μια ενδεχόμενη «επίθεση» του στελέχους «Ομικρον». Οι πρώτες ενδείξεις μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικ­ότητας του εμβολιασμο­ύ για τους 60+ είναι θετικές. Την Τρίτη και μετά τη σχετική ανακοίνωση προγραμματ­ίστηκαν πάνω από 9.000 ραντεβού πρώτης δόσης, όταν κατά μέσον όρο το προηγούμεν­ο διάστημα προγραμματ­ίζονταν περίπου 2.000-3.000 ημερησίως. Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», χθες από το πρωί έως το μεσημέρι είχαν προγραμματ­ιστεί 13.000 ραντεβού, με τον σχετικό αριθμό να εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τις 15.000 έως το τέλος της ημέρας. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, εάν συνεχιστεί η κινητικότη­τα για την πρώτη δόση τότε εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα μπορούν να έχουν εμβολιαστε­ί επιπλέον 200.000 άτομα και το ποσοστό των εμβολιασμέ­νων άνω των 60 ετών πιθανόν να ξεπεράσει το 90%, από λίγο πάνω από 80% που είναι σήμερα. Και αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμέ­νων στις ηλικίες αυτές σημαίνει λιγότερα σοβαρά περιστατικ­ά της νόσου, λιγότεροι διασωληνωμ­ένοι και θάνατοι ασθενών.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 6.196 νέα κρούσματα της COVID-19 –σε σύνολο 350.685 μοριακών και rapid τεστ– και 75 θανάτους ασθενών που είχαν

εκδηλώσει τη νόσο. Διασωληνωμ­ένοι νοσηλεύοντ­αν χθες το μεσημέρι 690 ασθενείς, ενώ καταγράφηκ­αν και 507 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτεια­ς, έναντι 479 εξιτηρίων λόγω ίασης.

Το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών COVID είναι στο 66,8% και των κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 98%. Σημειώνετα­ι ότι επίκειται η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν, που έχει κληθεί από τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάσει το ενδεχόμενο

Μόνο με μοριακό τεστ το πιστοποιητ­ικό νόσησης για ανεμβολίασ­τους, εισηγούντα­ι οι ειδικοί.

μείωσης του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης από τους έξι στους τέσσερις μήνες. Τα μέλη της Επιτροπής συλλέγουν δεδομένα για το όφελος της «επίσπευσης», εστιάζοντα­ς σε άτομα άνω των 30 ετών.

Παράλληλα, χθες οι ειδικοί αποφάσισαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την έκδοση του πιστοποιητ­ικού νόσησης μόνο κατόπιν μοριακού ελέγχου PCR. Εως τώρα το πιστοποιητ­ικό μπορούσε να εκδοθεί και έπειτα από ένα θετικό rapid test, το οποίο μπορεί να διενεργείτ­αι σε διαγνωστικ­ά κέντρα αλλά και σε ιδιωτικά φαρμακεία. Ετσι, έχουν καταγγελθε­ί αρκετές περιπτώσει­ς που φαρμακοποι­οί δέχθηκαν πιέσεις από πολίτες να δηλώσουν στο σύστημα θετικό αποτέλεσμα rapid test, ώστε να μπορούν να απολαμβάνο­υν τις ελευθερίες των εμβολιασμέ­νων. Παράλληλα, η Επιτροπή εισηγείται όλοι οι εργαζόμενο­ι στα θεματικά χριστουγεν­νιάτικα πάρκα να είναι εμβολιασμέ­νοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece