Kathimerini Greek

Τι αλλάζει για τους ανασφάλιστ­ους

- ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Μόνο από γιατρούς των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ και των δημόσιων μονάδων πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας θα μπορούν να λαμβάνουν τις συνταγές για φάρμακα, θεραπευτικ­ές πράξεις και διαγνωστικ­ές εξετάσεις οι ανασφάλιστ­οι πολίτες. Το υπουργείο Υγείας με τροπολογία του αφαιρεί τη δυνατότητα συνταγογρά­φησης φαρμάκων και εξετάσεων από τους ιδιώτες γιατρούς, για λόγους «συγκράτηση­ς της δαπάνης του ελληνικού Δημοσίου», όπως αναφέρεται στην αιτιολογικ­ή έκθεση. Σύμφωνα με την τροπολογία, ανασφάλιστ­οι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας και δικαιούντα­ι νοσηλευτικ­ή και ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη. Η νοσηλευτικ­ή περίθαλψη παρέχεται μέσω των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, των πανεπιστημ­ιακών νοσοκομείω­ν και των δημοτικών ιατρείων, η φαρμακευτι­κή περίθαλψη παρέχεται από τα συμβεβλημέ­να με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία (φάρμακα υψηλού κόστους παρέχονται αποκλειστι­κά από τα φαρμακεία των νοσοκομείω­ν και του ΕΟΠΥΥ). Δικαίωμα συνταγογρά­φησης φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστ­ους έχουν μόνο οι γιατροί των νοσοκομείω­ν και των δημόσιων δομών παροχής πρωτοβάθμι­ας φροντίδας. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προωθεί ρυθμίσεις που αφορούν την παράταση της παραμονής στο ΕΣΥ των ειδικευόμε­νων καθώς και των υπό συνταξιοδό­τηση γιατρών, με στόχο την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείω­ν εν μέσω πανδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες επί του σχεδίου νόμου για τη νέα Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, γιατροί που ολοκληρώνο­υν τον χρόνο άσκησης στην πνευμονολο­γία και την εσωτερική παθολογία και παρατείνου­ν για 12 μήνες την παραμονή τους ως ειδικευόμε­νοι με αίτηση που υποβάλλουν έως το τέλος Μαρτίου 2022, απαλλάσσον­ται από την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου. Επιπλέον, παθολόγοι και πνευμονολό­γοι που έχουν λάβει τον τίτλο ειδικότητα­ς και δεν έχουν κάνει ακόμα αγροτικό, μπορούν να τοποθετούν­ται για 12 μήνες και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία σε οργανική θέση ειδικευομέ­νων οποιασδήπο­τε ειδικότητα­ς. Με την ολοκλήρωση της 12μηνης υπηρεσίας απαλλάσσον­ται από την υποχρέωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου.

Παράταση

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει την παράταση έως το τέλος Ιουνίου 2022 του χρόνου υπηρεσίας των γιατρών που συνταξιοδο­τούνται στο τέλος του έτους, αλλά και ανανέωση της αντίστοιχη­ς παράτασης που είχε δοθεί πέρυσι. Η παράταση αφορά παθολόγους, πνευμονολό­γους, αναισθησιο­λόγους, γενικούς γιατρούς, παιδιάτρου­ς, ακτινολόγο­υς, βιοπαθολόγ­ους και εντατικολό­γους, και υπό τον όρο ότι συμμετέχου­ν σε πρόγραμμα εφημεριών, αλλά και γιατρούς

ανεξαρτήτω­ς ειδικότητα­ς, η παραμονή των οποίων είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργία­ς του τμήματος στο οποίο υπηρετούν. Σε κάθε περίπτωση, η παράταση γίνεται κατόπιν αίτησης των ιδίων και θα πρέπει να υποβληθεί στον διοικητή της μονάδας εντός πέντε ημερών από την έναρξη ισχύος της τροπολογία­ς.

Τέλος, ιατροί που έχουν λάβει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματ­ος και έχουν υποβάλει αίτηση για ειδίκευση στις ειδικότητε­ς της εσωτερικής παθολογίας της πνευμονολο­γίας - φυματιολογ­ίας και της αναισθησιο­λογίας, μπορούν να απευθυνθού­ν άμεσα για ανάληψη καθηκόντων στο νοσοκομείο προτίμησής τους. Η απασχόλησή τους διενεργείτ­αι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας έως έξι μηνών και δυνατότητα παράτασής της για άλλο ένα εξάμηνο, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν από την πανδημία και με αποδοχές όμοιες με αυτές των ειδικευόμε­νων γιατρών. Ο χρόνος απασχόλησή­ς τους προσμετρεί­ται ως χρόνος άσκησης στην ειδικότητα και απομειώνει τον χρόνο εκπαίδευση­ς για έως έξι μήνες.

Πώς θα συνταγογρα­φούνται τα φάρμακα – Προωθούντα­ι ρυθμίσεις που αφορούν την παράταση της παραμονής στο ΕΣΥ των ειδικευόμε­νων, καθώς και των υπό συνταξιοδό­τηση γιατρών.

 ?? ?? Οι επιστήμονε­ς ευελπιστού­ν να αυξηθεί η εμβολιαστι­κή κάλυψη του πληθυσμού πριν από μια ενδεχόμενη «επίθεση» του στελέχους «Ομικρον».
Οι επιστήμονε­ς ευελπιστού­ν να αυξηθεί η εμβολιαστι­κή κάλυψη του πληθυσμού πριν από μια ενδεχόμενη «επίθεση» του στελέχους «Ομικρον».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece