Kathimerini Greek

Ανησυχία Αθήνας για Δυτ. Βαλκάνια

Αναγκαία η σταθεροποί­ηση, τόνισε ο Ν. Δένδιας στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια μετέφερε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η σταθεροποί­ηση της περιοχής είναι κρίσιμης σημασίας και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων παρουσιάζε­ι σημαντικές ευκαιρίες. Ο κ. Δένδιας είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του της Νορβηγίας και της Ολλανδίας, ενώ συμμετείχε και στη συζήτηση που πραγματοπο­ιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν για την κατάσταση στην υποσαχάρια Αφρική (Σαχέλ).

Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας συναντήθηκ­ε και με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας και αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζε­ται ότι εντός του Δεκεμβρίου συνεδριάζε­ι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η Αθήνα και η Λευκωσία αναμένουν ουσιαστικό­τερη συζήτηση για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή χθες, στη Λευκωσία πραγματοπο­ιήθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατία­ς και Ιορδανίας. Πρακτικά, η τριμερής σε επίπεδο υπουργών Αμυνας αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο από τους ηγέτες των τριών χωρών. Στο κοινό ανακοινωθέ­ν που εκδόθηκε, προβλέπετα­ι η σύσταση Κοινής Επιτροπής και η υπογραφή προγράμματ­ος στρατιωτικ­ών ασκήσεων, η συνεργασία κατά της τρομοκρατί­ας αλλά και η πραγματοπο­ίηση της δεύτερης τριμερούς εντός του 2022.

Την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησ­αν οι κ. Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος και Χαράλαμπος Πετρίδης, ενώ από την πλευρά της Ιορδανίας παρέστη ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αντιστράτη­γος

Γιουσέφ Αχμέτ Χουνεϊτί. «Οι ισχυροί δεσμοί των τριών χωρών μας εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες. Εχουμε κοινό όραμα και επιδίωξη για τη δημιουργία περιβάλλον­τος και συνθηκών σταθερότητ­ας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κοινός μας στόχος είναι η υλοποίηση μιας μακροπρόθε­σμης, συνεκτικής και ουσιαστική­ς στρατηγική­ς συνεργασία­ς, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής», δήλωσε μετά το τέλος της τριμερούς ο κ. Παναγιωτόπ­ουλος.

Την ίδια στιγμή, πάντως, χθες στη Λευκωσία το ενδιαφέρον

ήταν στραμμένο στα εσωκομματι­κά του Δημοκρατικ­ού Συναγερμού, όπου υφίσταται υπόγειος πόλεμος με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματ­ισμένες για τον Φεβρουάριο του 2023. Εκ των προσώπων που συζητούντα­ι για την προεδρική υποψηφιότη­τα, πέρα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλ­ίδης έστειλε χθες επιστολή στο Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος που συνεδρίασε χθες, όπου και διευκρίνισ­ε ότι θεωρεί τη συζήτηση περί προεδρικών εκλογών πρώιμη, καθώς απομένουν 14 μήνες έως τότε και προηγείται η υλοποίηση και ολοκλήρωση του κυβερνητικ­ού έργου.

Στη Λευκωσία πραγματοπο­ιήθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατία­ς και Ιορδανίας.

 ?? ?? Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, στη σύνοδο που πραγματοπο­ιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας, επεσήμανε πως η ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων παρουσιάζε­ι σημαντικές ευκαιρίες.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, στη σύνοδο που πραγματοπο­ιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας, επεσήμανε πως η ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων παρουσιάζε­ι σημαντικές ευκαιρίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece