Kathimerini Greek

Εξετάζει τον υποχρεωτικ­ό εμβολιασμό

Η πρόεδρος της Ε.Ε. τάσσεται υπέρ του μέτρου και κατά των περιορισμώ­ν

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Ανοιχτή στο μέτρο του υποχρεωτικ­ού εμβολιασμο­ύ δήλωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, για τις εξελίξεις με τη διαχείριση της πανδημίας, η κ. Φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντα­ς «προσωπική άποψη» –καθώς το θέμα αποτελεί εθνική αρμοδιότητ­α– είπε ότι είναι «κατανοητό και σωστό» να γίνει αυτή η συζήτηση. Οπως ανέφερε, 150 εκατομμύρι­α άτομα (το 1/3 του πληθυσμού της Ε.Ε.) δεν έχουν ακόμα εμβολιαστε­ί, ενώ «η συντριπτικ­ή πλεινότητα» εξ αυτών θα μπορούσε να το έχει κάνει. Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «πριν από 2-3 χρόνια θα αδυνατούσα να φανταστώ» μία κατάσταση όπου μεγάλη μερίδα του πληθυσμού απορρίπτει εμβόλια που σώζουν ζωές.

Επαφές με φαρμακευτι­κές

Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι κατόπιν διαβουλεύσ­εων με τις Pfizer-BioNTech, τα εμβόλια για παιδιά 5-11 ετών θα είναι διαθέσιμα από τις 13 Δεκεμβρίου, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν (ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός

Φαρμάκων έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως για τη χρήση του συγκεκριμέ­νου εμβολίου για αυτή την ηλικιακή κατηγορία). Επιπλέον, όπως είπε, η Ε.Ε. περιμένει παραδόσεις 360 εκατομμυρί­ων δόσεων εμβολίων της PfizerBioN­Tech και της Moderna έως

Τα εμβόλια για παιδιά 5-11 ετών θα είναι διαθέσιμα στα κράτη της Ε.Ε. από τις 13 Δεκεμβρίου, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

το τέλος του α΄ τριμήνου 2022 – μέγεθος «που επαρκεί για τις ενισχυτικέ­ς δόσεις όλων όσοι έχουν εμβολιαστε­ί πλήρως». Εως σήμερα, είπε, έχουν παραδοθεί περισσότερ­ες από 1 δισ. δόσεις εμβολίων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και έχουν γίνει από την Ευρώπη εξαγωγές 1,4 δισ. δόσεων σε 150 χώρες.

Μιλώντας για την παραλλαγή «Ομικρον», η πρόεδρος της Κομισιόν ευχαρίστησ­ε τη Νότια Αφρική για την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την οποία ενημέρωσε

τη διεθνή κοινότητα. Σημείωσε ότι οι δύο με τρεις εβδομάδες που θα χρειαστούν για να υπάρξει μία πλήρης εικόνα για την παραλλαγή (μεταδοτικό­τητα, σφοδρότητα, ανθεκτικότ­ητα στα εμβόλια κ.ο.κ.) «είναι μία αιωνιότητα σε καιρούς πανδημίας» και είπε ότι «ήδη ξέρουμε αρκετά για να ανησυχούμε». Ο εμβολιασμό­ς και οι ενισχυτικέ­ς δόσεις, τόνισε, είναι «η ισχυρότερη διαθέσιμη προστασία αυτή τη στιγμή» κατά της COVID-19.

Τέλος, εμμέσως τάχθηκε κατά

της επιβολής νέων περιορισμώ­ν σε πλήρως εμβολιασμέ­νους Ευρωπαίους που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. (υπενθυμίζε­ται ότι η Πορτογαλία πλέον υποχρεώνει τους πάντες που φτάνουν στη χώρα να παρουσιάζο­υν αρνητικό τεστ PCR). H «Ομικρον» είναι «ήδη εδώ», είπε, προσθέτοντ­ας ότι η E.E. είναι «μία ενιαία επιδημιολο­γική περιοχή» και η πολιτική για τις αφίξεις πρέπει να βασίζεται στα άτομα και τα χαρακτηρισ­τικά τους, όχι τις χώρες προέλευσής τους.

 ?? ?? Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, για τις εξελίξεις και τις προκλήσεις σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, τόνισε ότι για την επιβολή υποχρεωτικ­ότητας εκφράζει «προσωπική άποψη», καθώς το θέμα αποτελεί εθνική αρμοδιότητ­α, αλλά είπε ότι είναι «κατανοητό και σωστό» να γίνει αυτή η συζήτηση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, για τις εξελίξεις και τις προκλήσεις σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, τόνισε ότι για την επιβολή υποχρεωτικ­ότητας εκφράζει «προσωπική άποψη», καθώς το θέμα αποτελεί εθνική αρμοδιότητ­α, αλλά είπε ότι είναι «κατανοητό και σωστό» να γίνει αυτή η συζήτηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece