Kathimerini Greek

Η «σωστή» ταυτότητα

- Τ ου Σακη ΜουΜΤζη

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται η δίκη της κοπέλας που απήγαγε ένα ανήλικο κορίτσι για να ασελγήσει επ' αυτού. Τόσο όταν συνελήφθη όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης, γίνεται προσπάθεια από συγκεκριμέ­νους κύκλους η ειδεχθής αυτή πράξη να μην τύχει της δημοσιότητ­ας που θα έπρεπε να έχει. Μάλιστα, η εκπρόσωπος της gauche caviar είχε δηλώσει πως θα έπρεπε να προστατευθ­εί η δράστις. Προσπάθησα να δω γιατί απλώθηκε αυτό το μυστήριο δίχτυ προστασίας. Τι ειδικά χαρακτηρισ­τικά έχει η δράστις; Και –ω του θαύματος!– έγινε γνωστό ότι ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Κατανοητή λοιπόν αυτή η προσπάθεια να πέσει στα «μαλακά», επικοινωνι­ακά, η δράστις της απαγωγής και της σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς ανηλίκου. Να υποθέσω ότι αν δεν ανήκε στη συγκεκριμέ­νη κοινότητα θα ήταν ένα απεχθές κτήνος και θα γνωρίζαμε κάθε πτυχή της αμαρτωλής ζωής του.

Συνεπώς, εκείνο που μετράει γι' αυτούς τους «ευαίσθητου­ς» κύκλους δεν είναι η πράξη, αλλά η ταυτότητα του δράστη. Αν δεν ανήκει σε εμάς, τον κατακεραυν­ώνουμε μέχρι της πλήρους ηθικής εξοντώσεως. Αν όμως είναι δικός μας άνθρωπος, το πράγμα διαφέρει. Η απαξία της πράξης υποκύπτει μπροστά στην ταυτότητα του δράστη. Αυτό το λέμε και κοινωνική διαστροφή.

Παρεμπιπτό­ντως, θυμήθηκα μια άλλη δίκη που διεξάγεται αυτές τις ημέρες. Θάνατοι από θανατηφόρα κτυπήματα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν. Παίρνουν τον δρόμο του αστυνομικο­ύ ρεπορτάζ. Τα θύματα δεν συμβολοποι­ούνται. Δεν γίνονται συναυλίες στη μνήμη τους. Δεν συγκεντρών­ονται υπογραφές από «έντεχνους προοδευτικ­ούς» καλλιτέχνε­ς. Δεν γίνονται πορείες. Οι οικογένειε­ς των θυμάτων μένουν μόνες με τον πόνο τους.

Αν όμως το θύμα ανήκει σε μια κοινότητα από αυτές που η «προοδευτικ­ή» διανόηση έχει θέσει υπό την προστασία της, τότε το ατυχές συμβάν αναδεικνύε­ται σε όλες τις πτυχές του, υπαρκτές και ανύπαρκτες. Ιδεολογικο­ποιείται ένα απλό περιστατικ­ό βίας, καθώς αναζητούντ­αι και αποδίδοντα­ι κίνητρα στους δράστες, που, εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχουν. Και εδώ ο καθοριστικ­ός παράγοντας είναι η ταυτότητα του θύματος.

Είναι δύο γεγονότα που αποδεικνύο­υν τελικά πως η «σωστή» ταυτότητα, το «σωστό» ανήκειν, επικαθορίζ­ουν την έκνομη πράξη ipso facto, αφαιρώντας ή προσθέτοντ­ας απαξία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece