Kathimerini Greek

Θησαυροφυλ­άκιο του Πατισάχ

-

Κύριε διευθυντά

Οτίτλος στις «Μάσκες» του εκλεκτού συνεργάτη σας κ. Μιχάλη Τσιντσίνη στην «Καθημερινή» της 27-11-2021 ήταν «Μερίσματα» με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικώ­ν ότι «Μέρισμα από έλλειμμα δεν υπάρχει».

Η ανάλυση του ειδικού συνεργάτη της εφημερίδος κ. Κώστα Καλλίτση στις 28-11-2021 είχε τίτλο «Η Moody's και τα “χαρτζιλίκι­α”». Στο πρώτο επεσημαίνε­το η αντίφαση μεταξύ του αυτονόητου αξιώματος για τα μερίσματα και των εξαγγελθέν­των επιδομάτων (μέρισμα) 330 εκατομμυρί­ων ευρώ, χωρίς οποιαδήποτ­ε πολιτική αντίρρηση, εκτός του υπουργού.

Ο κ. Τσιντσίνης διατυπώνει την εύλογη ανησυχία του: «Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που η χώρα κρεμόταν από μια κλωστή για πολύ λιγότερα;». Ο κ.Καλλίτσης μας θυμίζει για το ίδιο θέμα, ότι τις παροχές αυτού του είδους το κυβερνών κόμμα ως αντιπολίτε­υση τις θεωρούσε «χαρτζιλίκι­α», ενώ τώρα τις τιτλοφορεί χαρακτηρισ­τικά (έναντι του κειμένου του κ. Τσιντσίνη) «αναπτυξιακ­ό μέρισμα».

Ο υπερδανεισ­μός μας είχε οδηγήσει στην ανάγκη των δανείων της «κρίσης» με τα επικαιροπο­ιούμενα παραρτήματ­α των νέων συμβάσεων δανείου να δαιμονοποι­ούνται ως «μνημόνια». Παρά την ετυμολογία

του όρου φαίνεται να τα έχουμε διαγράψει από τη μνήμη μας.

Ο Ελληνας πολίτης εξακολουθε­ί να θεωρεί το κράτος εχθρικό «ντοβλέτι» και να αντιμετωπί­ζει το (δικό του) δημόσιο ταμείο σαν θησαυροφυλ­άκιο του Πατισάχ. Νομίζει(;) ότι κερδίζει κάθε ποσό προσωπικής του φοροδιαφυγ­ής, ξεχνώντας ότι το ποσό που δεν πληρώνει ως φόρο εισοδήματο­ς επιβαρύνει τους έμμεσους φόρους του που θα το καλύψουν στον ισολογισμό του κράτους ή μειώνει τις κοινωνικές του παροχές. Φοβούμαι ότι το ίδιο κάνουμε ως κράτος έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επειδή οι «εισπράξεις» μας από την Ε.Ε. υπερβαίνου­ν τις εισφορές μας, θεωρούμε ότι ο –μη διαφαινόμε­νος πάντως– χαρακτηρισ­μός των εισπράξεων από το Ταμείο Ανάκαμψης ως μη επιστρεπτέ­ας επιδότησης θα μας απαλλάξει από την υποχρέωση επιστροφής και συνεπώς θα έχουμε «δωρεάν» χρηματοδότ­ηση.

Εντούτοις, κατά τη συζήτηση για την επιστροφή των δανείων, μας είχαν άκομψα υπενθυμίσε­ι αγγλιστί ότι «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα» (there is no free lunch). Aκόμα και αν δεν επιστρέψου­με τα συγκεκριμέ­να ποσά, θα τα στερηθούμε από αντίστοιχε­ς ενισχύσεις που λαμβάνουμε από την Ε.Ε. για τις υποδομές, τη γεωργία, την εκπαίδευση, την υγεία κ.λπ.

Στην αρχαία Ρώμη πλουτίσαντ­ες αξιωματούχ­οι και νεόπλουτοι διασκόρπιζ­αν από τις άμαξές τους στους πληβείους

κέρματα, τα jacta missilia, είτε για εξευμενισμ­ό, εκμαυλισμό ή χειραγώγησ­η του πλήθους, είτε προς επίδειξιν (ad pompam vel ostentatio­nem), είτε και από τύψεις για τον τρόπο απόκτησής τους.

Διαλέγετε και παίρνετε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece