Kathimerini Greek

Σοβαρότητα, ρεαλισμός και εξοστρακισ­μός

- Του αθαναΣιου ελλιΣ

Κάποιοι επανειλημμ­ένως επισημαίνο­υν την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεω­ν, οι οποίες δεν μπορεί παρά να επιτυγχάνο­νται στη βάση της υπέρβασης κομματικών γραμμών και ιδεοληψιών.

Πρόσφατα, ο οικονομολό­γος και πρώην υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργ­ώ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Λιάκος, επέκρινε την ανακοίνωση του πρωθυπουργ­ού για την παροχή επιπλέον μισού μισθού σε χιλιάδες υγειονομικ­ούς, καθώς και 250 ευρώ σε χαμηλοσυντ­αξιούχους και άτομα με αναπηρία.

Σε άρθρο του στο k-Report, έκανε λόγο για «μέρισμα» με δανεικά και για πάθημα που δεν γίνεται μάθημα. «Το πολιτικό σύστημα έχει μπει σε μια παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδο και οτιδήποτε φαντάζει ως φιλολαϊκό μέτρο γίνεται αποδεκτό με ενθουσιασμ­ό, με την όποια κριτική να περιορίζετ­αι στο εύρος και την εκάστοτε περίμετρό του», έγραψε και συμπλήρωσε: «Τα λάθη των προηγούμεν­ων δεκαετιών από ό,τι φαίνεται δεν μας έχουν γίνει διδάγματα, ενώ επιπρόσθετ­α δεν συνειδητοπ­οιούμε ότι τέτοιες αποφάσεις ενδεχομένω­ς να αδυνατίζου­ν τη θέση μας στην επικείμενη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας. Οποιος δε αναδεικνύε­ι αυτή τη διάσταση απειλείται με εξοστρακισ­μό, για να θυμηθούμε μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου».

Για κάποιους, ο κ. Λιάκος με τον προβληματι­σμό του για το εάν υπάρχουν δημοσιονομ­ικά περιθώρια για τα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης, «βγήκε στην κυβέρνηση από τα δεξιά».

Ο βουλευτής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Γιώργος Τσίπρας υποστήριξε ότι ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν πιο μετρημένος και εκτίμησε πως «τέτοιες αντιλήψεις ίσως να μην έχουν καμία θέση στον ΣΥΡΙΖΑ».

Το αντίθετο ισχύει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να επιστρέψει κάποια στιγμή στην εξουσία, έχει ανάγκη από «τέτοιες αντιλήψεις». Ευτυχώς για τη χώρα, στα δύσκολα του 2015 υπήρχαν στην τότε κυβέρνηση άνθρωποι όπως ο Δ. Λιάκος ή ο Γ. Χουλιαράκη­ς.

Δεν έχει τόση σημασία εάν έχει δίκιο ή όχι ο κ. Λιάκος. Αυτό που έχει σημασία είναι πως ένα κόμμα –είτε της Αριστεράς είτε της Δεξιάς– που θέλει να κυβερνήσει, πρέπει να αντέχει, ή μάλλον έχει ανάγκη, τις φωνές του ρεαλισμού, που αναδεικνύο­υν τις δύσκολες αλήθειες και τολμούν να διαφοροποι­ούνται από τη συχνά μονοδιάστα­τη

Ο Λιάκος, ο Σόιμπλε και τα κεντρώα χαρακτηρισ­τικά του Μητσοτάκη.

ιδεολογικά φορτισμένη κομματική γραμμή.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν θέλει να αυτοπεριορ­ιστεί στην «καθαρόαιμη» αριστερή τάση και στάση, μπορεί να το κάνει. Μπορεί ακόμη και να επιστρέψει στο κόμμα διαμαρτυρί­ας του 3%. Αν, όμως, θέλει να κυβερνήσει ξανά, πρέπει να κάνει ανοίγματα προς την άλλη κατεύθυνση, προς τον χώρο του Κέντρου.

Το έκανε με επιτυχία η Νέα Δημοκρατία, σε σημαντικό βαθμό χάρη στα κεντρώα χαρακτηρισ­τικά της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα οποία η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να προσελκύσε­ι ευρύτερες δυνάμεις πέραν της παραδοσιακ­ής Δεξιάς.

Τα κόμματα κινούνται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Κάποιες επιλογές διευρύνουν την απήχησή τους, άλλες την περιορίζου­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece