Kathimerini Greek

Ο διττός αγώνας εκπαιδευτι­κών

- Του αποΣΤολου λακαΣα

Δέκα μαθητές από την Κρήτη που ταξίδεψαν στην Αθήνα για τις επετειακές εκδηλώσεις του υπουργείου Παιδείας, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21 το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο, στο Μέγαρο Μουσικής, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό όταν επέστρεψαν στο νησί. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα παιδιά – ελπίζω να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα το διάστημα της απομόνωσης. Το σχολείο λειτουργεί κανονικά, αφού οι μαθητές που νόσησαν είναι λιγότεροι από τους μισούς, όρος που έχουν θέσει οι Ελληνες ειδικοί για να αναστείλει τη λειτουργία του ένα τμήμα.

Πίσω, ωστόσο, από την περιπέτεια των μαθητών που ταξίδεψαν στην Αθήνα κρύβονται ηρωικοί

εκπαιδευτι­κοί. Η καθημερινό­τητα πλέον στα σχολεία έχει γίνει ιδιαίτερα πιεστική και οι εκπαιδευτι­κοί οφείλουν να διαχειριστ­ούν πρωτόγνωρε­ς καταστάσει­ς σε μια εποχή έντονων κλυδωνισμώ­ν λόγω της απρόβλεπτη­ς πανδημίας. Πρέπει, για παράδειγμα, να χειριστούν τον τρόμο που προκαλούν τα κρούσματα στο σχολείο, έχοντας ως έγνοια και την προσωπική τους υγεία και των οικείων τους. Οφείλουν να αντιμετωπί­σουν ένα αυστηρό υγειονομικ­ό πρωτόκολλο, έχοντας πάντα την απειλή «έξαλλων» γονιών, όπως έγινε χθες στη Θεσσαλονίκ­η όπου –δύο χρόνια μετά την πανδημία– ένας πατέρας απαίτησε να μπει το παιδί του στο σχολείο χωρίς προστατευτ­ική μάσκα και προσκόμιση σχετικού αρνητικού self test, και κατόπιν μήνυσε τους εκπαιδευτι­κούς. Οι Ελληνες γονείς είναι ιδιαίτερα απαιτητικο­ί και πιεστικοί για το παιδί τους, θεωρώντας το –η πλειονότητ­α– «προέκταση» του εαυτού τους.

Προ πολλού, το κέντρο βάρος της εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς έχει μετακινηθε­ί από το «μάθε παιδί μου γράμματα» στην απόκτηση

επιστημονι­κών, προσωπικών, κοινωνικών και ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο εκπαιδευτι­κός βρίσκεται συνεχώς υπό αξιολόγηση σε μια κοινωνία που του ζητάει άριστη απόδοση και κουνάει το χέρι μόνον όταν η αξιολόγηση αφορά τους άλλους.

Σήμερα ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματ­ίσει να επισκεφθεί το υπουργείο Παιδείας, για να του παρουσιάσο­υν τα νέα προγράμματ­α σπουδών. Πίσω από τη νέα –μία ακόμη– γενναία εκπαιδευτι­κή μεταρρύθμι­ση τις τελευταίες δεκαετίες, το σχολείο εδώ και δύο χρόνια δουλεύει οριακά. Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές προσδοκούν επιβράβευσ­η και όχι υποδαύλιση της έντασης εν μέσω πανδημίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece