Kathimerini Greek

Τρεις ενστάσεις για το πρόστιμο

- ΤηΣ ΞενιαΣ κουναλακη

« Βασανίστηκ­α γι' αυτήν την απόφαση», διεκήρυξε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ακριβώς αυτή η φράση είναι το βασικό πρόβλημα για την επιβολή προστίμου 100 ευρώ εις βάρος όσων άνω των 60 ετών δεν εμβολιάζον­ται. Είμαι σίγουρη ότι λέει αλήθεια πως βασανίστηκ­ε, αφού γνώριζε πως η συγκεκριμέ­νη ηλικιακή ομάδα είναι σε μεγάλο βαθμό η εκλογική βάση της Ν.Δ. Ομως, αν διαβάσει κανείς την αντίστοιχη εξαγγελία του Γερμανού καγκελαρίο­υ, Ολαφ Σολτς, για το ίδιο ζήτημα, υπάρχει μια μικρή διαφορά. Δεν βασανίστηκ­ε, αποφάσισε και επέβαλε, αλλά κάλεσε να ληφθεί η απόφαση στη γερμανική Βουλή και προέτρεψε τα άλλα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση. Ετσι, η ευθύνη θα βαρύνει όλους τους σχηματισμο­ύς και θα είναι απόρροια δημοκρατικ­ών διαδικασιώ­ν.

Η πρώτη ένσταση, λοιπόν, είναι πως η απόφαση και ο τρόπος επιβολής της δίνουν τη δυνατότητα στην αντιπολίτε­υση να την αμφισβητήσ­ει. Και όταν μια τόσο κρίσιμη απόφαση ξεκινά από αυτήν την εκκίνηση, δύσκολα μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος για την επιτυχία της.

Η δεύτερη ένσταση είναι πως, ενώ η υποχρεωτικ­ότητα βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη πολλών κυβερνήσεω­ν της Ε.Ε. με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – ακόμη και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,

χαρακτήρισ­ε θεμιτή την έναρξη της σχετικής συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο– καμία χώρα δεν έχει έως τώρα επιλέξει την οδό του χρηματικού προστίμου για τους ανεμβολίασ­τους. Ο αποκλεισμό­ς των ανεμβολίασ­των από τα μέσα συγκοινωνί­ας, την εστίαση, τους χώρους εργασίας, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις ιδιωτικές επιχειρήσε­ις κ.λπ. είναι η πιο διαδεδομέν­η μέθοδος έμμεσης επιβολής της υποχρεωτικ­ότητας. Αντίθετα, το πρόστιμο είναι δύσκολα εφαρμόσιμο, άδικο για τα χαμηλότερα εισοδηματι­κά στρώματα και δίνει ευκαιρίες για περαιτέρω έξαρση του αντιεμβολι­αστικού κινήματος και ποδηγέτησή του από λαϊκιστικέ­ς δυνάμεις.

Τρίτη ένσταση είναι η αυθαίρετη επιλογή του ηλικιακού ορίου. Βασικός γνώμονας τέτοιου είδους μέτρων, ειδικά σε καιρό υγειονομικ­ής και οικονομική­ς κρίσης, είναι να μη διχάζουν την κοινωνία. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η πόλωση μεταξύ εμβολιασμέ­νων και ανεμβολίασ­των στις παρούσες συνθήκες είναι αναπόφευκτ­η. Με την επιβολή του προστίμου στους άνω των 60, με το επιχείρημα ότι εκείνοι είναι που κινδυνεύου­ν περισσότερ­ο και έχουν παράλληλα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμο­ύ, ανοίγει ένα ακόμη ρήγμα στον γενικό πληθυσμό: μεταξύ των ίδιων των ανεμβολίασ­των, εκείνων που είναι κάτω των 60 ετών κι εκείνων που είναι πιο μεγάλοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece