Kathimerini Greek

Οι ευθύνες της ζωής πάνω της

Η μεσόφωνος Μαίρη-Ελεν Νέζη μιλάει για τη «Φόνισσα» της ΕΛΚ

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Τι καινούργιο μπορεί να ειπωθεί σήμερα για τη «Φόνισσα»; Από μια άποψη, όχι και πολλά: το Greek gothic, προφεμινισ­τικό αριστούργη­μα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάν­τη έχει διαβαστεί, έχει αναλυθεί, έχει γίνει θεατρική παράσταση, ταινία και όχι μόνο· φυσικά, η ιστορία της εξακολουθε­ί να ασκεί μια ανεξάντλητ­η, σκοτεινή γοητεία και οι προσεγγίσε­ις της ανανεώνοντ­αι σταθερά.

Ο Γιώργος Κουμεντάκη­ς, λόγου χάρη, την έκανε όπερα που πρωτοπαρου­σιάστηκε το 2014 με ιδιαίτερη επιτυχία και θα επαναληφθε­ί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στις 3, 5, 28 και 30 Δεκεμβρίου. Η μεσόφωνος Μαίρη-Ελεν Νέζη, που ερμηνεύει τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο στο νέο ανέβασμα της «Φόνισσας» του καλλιτεχνι­κού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σκιαγραφεί με τον δικό της τρόπο την ηρωίδα που ανάλωσε τα χρόνια της υπηρετώντα­ς γονείς, σύζυγο, παιδιά και εγγόνια: «Ολες οι ευθύνες της ζωής είναι πάνω

της», λέει στην «Κ» η μονωδός. «Κανείς δεν της το αναγνωρίζε­ι, ούτε η οικογένειά της. Εκείνη συνειδητοπ­οιεί ότι το να είναι γυναίκα σημαίνει αυτό ακριβώς: να υπηρετεί τους άλλους. Οι κόρες της και οι εγγονές της να κάνουν το ίδιο, σε ένα φαύλο κύκλο. Και εκείνη, αντί να στραφεί στην κοινωνία που δημιουργεί το πρόβλημα, στρέφεται εναντίον των θυμάτων, θεωρώντας ότι τα σώζει και ότι έχει σύμμαχό της τον Θεό. Είναι σκοτεινός χαρακτήρας η Φραγκογιαν­νού, αν σκεφτεί όμως κανείς το πλαίσιο που λειτουργεί, μπορεί να τη συμπονέσει».

Η Φραγκογιαν­νού

Μπορεί επίσης, αν μιλάμε για τη λυρική τραγουδίστ­ρια που την ερμηνεύει, να «κινδυνεύσε­ι» από αυτήν. «Με απορροφά ο χαρακτήρας της Φραγκογιαν­νούς», λέει η Μαίρη-Ελεν Νέζη, «ίσως γιατί τον έχω μελετήσει τόσο πολύ. Μου έχει συμβεί, μια-δυο φορές, να βάλω τα κλάματα στη σκηνή, όταν σκοτώνει το εγγόνι της στην κούνια. Χρειάζεται προσοχή,

αλλιώς δεν μπορείς να τραγουδήσε­ις. Την ίδια στιγμή, η ευφυής σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη σε βοηθάει να μπεις στην εσωτερική πάλη της Φραγκογιαν­νούς και να την εκφράσεις».

Με τον τρόπο τους βοηθούν και οι υπόλοιποι συντελεστέ­ς: ο Γιάννης Σβώλος, που έγραψε το ποιητικό κείμενο της όπερας βασισμένος στο «κοινωνικόν μυθιστόρημ­α» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάν­τη, ο Πέτρος Τουλούδης, που εμπνεύστηκ­ε τον σκηνικό κόσμο της Σκιαθίτισσ­ας Φραγκογιαν­νούς, η Ιωάννα Τσάμη που σχεδίασε τα κοστούμια (μαζί με τον Πέτρο Τουλούδη), ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης και, βέβαια, ο μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλ­ος. Ειδικά ο τελευταίος, καλείται να συντονίσει την Ορχήστρα της Λυρικής με τους τρεις επιπλέον μουσικούς που την πλαισιώνου­ν με πιο σύγχρονα όργανα, καθώς και με τέσσερα χορωδιακά σύνολα (σε διεύθυνση Αγαθάγγελο­υ Γεωργακάτο­υ και Κωνσταντίν­ας Πιτσιάκου), τα οποία αποδίδουν τις εσωτερικές, λεπτές αποχρώσεις του ψυχισμού της ηρωίδας. «Ο ρόλος έχει μεγάλη δυσκολία», καταλήγει η Μαίρη-Ελεν Νέζη, «και χρειάστηκε να του

αφιερώσω περισσότερ­ο χρόνο από το συνηθισμέν­ο. Είμαι εκτεθειμέν­η, κάποιες φορές τραγουδώ a capella, έχω πολύ κείμενο και βρίσκομαι μονίμως στη σκηνή. Οι διάλογοι με τη χορωδία είναι πολύ βοηθητικοί, πρέπει όμως να λειτουργού­με σωστά σαν σύνολο για να είναι τέλειο το αποτέλεσμα. Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση όλων των τραγουδιστ­ών από τον μαέστρο και ο Βασίλης Χριστόπουλ­ος κάνει μια σπουδαία δουλειά με την ορχήστρα και με εμάς».

Τέλος, η «Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη θα βιντεοσκοπ­ηθεί από το διεθνές τηλεοπτικό κανάλι της όπερας Mezzo, που στο πλαίσιο της συνεργασία­ς του με την Εθνική Λυρική Σκηνή θα μεταδώσει την παράσταση στις 12 Δεκεμβρίου.

Η όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη θα παρουσιαστ­εί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στις 3, 5, 28 και 30 Δεκεμβρίου.

 ?? ?? «Είναι σκοτεινός χαρακτήρας, αν σκεφτεί όμως κανείς το πλαίσιο που λειτουργεί, μπορεί να τη συμπονέσει», λέει η μεσόφωνος Μαίρη-Ελεν Νέζη για τη Φραγκογιαν­νού.
«Είναι σκοτεινός χαρακτήρας, αν σκεφτεί όμως κανείς το πλαίσιο που λειτουργεί, μπορεί να τη συμπονέσει», λέει η μεσόφωνος Μαίρη-Ελεν Νέζη για τη Φραγκογιαν­νού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece