Kathimerini Greek

Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου

- ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Tην αύξηση των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν της γενικής κυβέρνησης, παρά τις δεσμεύσεις για μείωση έως μηδενισμό τους, επισημαίνε­ι το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο στη φθινοπωριν­ή του έκθεση, που δημοσιεύθη­κε χθες. Πρόκειται για μια μόνιμη τα τελευταία χρόνια πληγή και πηγή ενόχλησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM), η οποία επισημάνθη­κε και στην τελευταία, 12η έκθεση αξιολόγηση­ς μεταμνημον­ιακής εποπτείας της Κομισιόν. Ο λόγος είναι ότι στερείται ρευστότητα από την οικονομία, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστε­ί σε ανάπτυξη. Η καθυστέρησ­η στην απονομή συντάξεων είναι το κυριότερο πρόβλημα εδώ, αλλά εσχάτως αυξήθηκαν και πάλι οι οφειλές των νοσοκομείω­ν.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου, τον Σεπτέμβριο το απόθεμα των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών ανήλθε σε 2,682 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας σημαντική αύξηση από την αρχή του έτους (1,839 δισ. τον Δεκέμβριο του 2020), η οποία οφείλεται κυρίως στη συσσώρευση ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν των νοσοκομείω­ν (από 502 σε 962 εκατ. ευρώ) και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (από 356 σε 483 εκατ. ευρώ), ενώ σημαντική ήταν επίσης η αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρων (από 636 εκατ. ευρώ σε 883 εκατ. ευρώ). Η έκθεση θυμίζει ότι τον περασμένο Μάρτιο ο στόχος ήταν να εκκαθαριστ­ούν οι εκκρεμείς συντάξεις έως το τέλος του χρόνου, πράγμα που δεν κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα να δοθεί νέα αναβολή (για τα μέσα του 2022).

Αντίθετα, η έκθεση επισημαίνε­ι ότι το 2021 συνεχίστηκ­ε η συρρίκνωση του ανεξόφλητο­υ κεφαλαίου για δάνεια που είχαν παρασχεθεί σε φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου,

με το συνολικό υπόλοιπο να διαμορφώνε­ται στα 8,916 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του έτους. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι προσπάθειε­ς εστιάζοντα­ι τώρα στην εκκαθάριση του υπολοίπου που αφορά ιδιωτικές επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα και ανέρχεται σε 3,158 δισ. ευρώ.

Το Συμβούλιο κάνει αναφορά και στις εγγυήσεις που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του «Ηρακλή», που ανέρχονται σήμερα σε 8,5 δισ. ευρώ, αλλά και στα 2 δισ. ευρώ για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας. Το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο επισημαίνε­ι ότι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικώ­ν για αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% είναι συντηρητικ­ή, ενώ για το 2022 συγκλίνουν οι προβλέψεις στο 4,5%.

Βασικές πηγές αβεβαιότητ­ας των μακροοικον­ομικών προβλέψεων για το 2022 είναι, σύμφωνα με την έκθεση, οι εξής:

– Η πορεία της πανδημικής κρίσης. – Η ομαλή και γρήγορη ενεργοποίη­ση των σχημάτων στήριξης των επενδύσεων που χρηματοδοτ­ούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. – Οι εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμο­ύ, οι οποίες ενδεχομένω­ς να σηματοδοτή­σουν μεταβολές της νομισματικ­ής πολιτικής της Ευρωζώνης, που θα μπορούσαν να θέσουν σε δοκιμασία το θετικό σενάριο για οικονομική μεγέθυνση.

Επίσης, το Συμβούλιο καταγράφει δημοσιονομ­ικούς κινδύνους κατά την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού του 2022, που μπορεί να προκύψουν από τυχόν αναζωπύρωσ­η της πανδημίας, από ενδεχόμενε­ς παρατεταμέ­νες πληθωριστι­κές πιέσεις, ιδίως στην ενέργεια, από τυχόν καταπτώσει­ς κρατικών εγγυήσεων και από έκδοση δικαστικών αποφάσεων με αρνητικό δημοσιονομ­ικό αντίκτυπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece