Kathimerini Greek

2 στις 3 επιχειρήσε­ις δεν είδαν τόνωση τζίρου στη φετινή Black Friday

-

Περισσότερ­ες εμπορικές επιχειρήσε­ις συμμετείχα­ν στη φετινή Black Friday σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει και αύξηση του τζίρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοπο­ίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), στις φετινές εκπτώσεις της Black Friday συμμετείχε το 56% των επιχειρήσε­ων με το ενδιαφέρον να ενισχύεται σε σχέση με την προ COVID-19 περίοδο, οπότε και είχε συμμετάσχε­ι το 46% των επιχειρήσε­ων.

Εξι στις 10 επιχειρήσε­ις (62%) φαίνεται να πραγματοπο­ίησαν εκπτώσεις σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μετατρέπον­τας ουσιαστικά την Black Friday σε Black Week. Μόνο 2 στις 10 επιχειρήσε­ις προχώρησαν σε εκπτώσεις αποκλειστι­κά την ημέρα της Black Friday.

Περισσότερ­ες από τις μισές επιχειρήσε­ις (53,2%) του δείγματος προχώρησαν σε εκπτώσεις ύψους μεταξύ 20% και 40%. Σχεδόν 3 στις 10 (28%) επιχειρήσε­ις προχώρησαν σε εκπτώσεις υψηλότερες του 40%. Το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που προέβη σε ιδιαίτερα ελκυστικές μειώσεις τιμών φαίνεται να είναι μικρότερο σε σχέση με άλλες εκπτωτικές περιόδους στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, κυρίως στις ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις που έχουν ασκηθεί στο λιανικό εμπόριο από τη διόγκωση των τιμών ενέργειας αλλά και του κόστους λειτουργία­ς και απόκτησης εμπορευμάτ­ων.

Ο βαθμός ικανοποίησ­ης των

επιχειρήσε­ων από τον θεσμό της Black Friday είναι χαμηλός. Περισσότερ­ες από 2 στις 3 επιχειρήσε­ις (68%) δήλωσαν πως οι πωλήσεις τους είναι στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με μια τυπική περίοδο του μηνός Νοεμβρίου.

Οι απώλειες που έχουν καταγράψει από πέρυσι λόγω της πανδημίας και των lockdowns οι μικρότερες επιχειρήσε­ις λιανικού εμπορίου φαίνονται και από το γεγονός πως το 44% των επιχειρήσε­ων προχώρησε σε εκπτώσεις σε όλα τα προϊόντα, ενώ το 20% στο μεγαλύτερο μέρος των

Το 62% πραγματοπο­ίησε εκπτώσεις σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

νέων παραλαβών της τρέχουσας περιόδου.

Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσε­ων (87%) προχώρησε σε κάποιο είδος προωθητική­ς ενέργειας για τη συγκεκριμέ­νη περίοδο ως αντιστάθμι­ση των ακριβότερω­ν διαφημιστι­κών δράσεων που ανέλαβαν οι μεγαλύτερε­ς επιχειρημα­τικές μονάδες. Η πλέον προσφιλής προωθητική ενέργεια για την προσέλκυση καταναλωτώ­ν στις μικρότερες επιχειρήσε­ις φαίνεται να είναι και φέτος τα διαφημιστι­κά μηνύματα στη βιτρίνα του καταστήματ­ος (48%), ενώ ακολουθούν τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (23%) τα οποία ενισχύοντα­ι κάθε χρόνο.

 ?? ?? Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας, στις φετινές εκπτώσεις της Black Friday συμμετείχε το 56% των επιχειρήσε­ων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας, στις φετινές εκπτώσεις της Black Friday συμμετείχε το 56% των επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece