Kathimerini Greek

Εκδόσεις ομολόγων 4 δισ. ευρώ σχεδιάζουν οι τράπεζες το 2022

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τους ελληνικούς τίτλους θα κρίνουν το επιτόκιο

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Την πρόσβασή τους στις αγορές για το 2022 ετοιμάζουν οι τράπεζες με νέες εκδόσεις ομολόγων και με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις της ΕΚΤ για την τύχη των ελληνικών τίτλων στη μεταPEPP εποχή. Αν και το πρόγραμμα εκδόσεων των ελληνικών τραπεζών δεν επηρεάζετα­ι ευθέως από την πολιτική της ΕΚΤ και τις προοπτικές να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, η πιθανή άνοδος του κόστους άντλησης κεφαλαίων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο στην εξίσωση για τον χρόνο προσφυγής στις αγορές, που έχει προεξοφληθ­εί με εκδόσεις ύψους 4 δισ. ευρώ και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες την επόμενη χρονιά.

Πρόκειται για ποσά που θα αντληθούν προκειμένο­υ το τραπεζικό σύστημα να καλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσει­ς (Minimum Requiremen­ts for Own Funds and Eligible Liabilitie­s - MREL) που επιβάλλει ο SRB (Single Resolution Board) και οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τα απαιτούμεν­α εποπτικά κεφάλαια, αλλά το κεφαλαιακό μαξιλάρι που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες για την περίπτωση αναδιάρθρω­σης.

Οι τραπεζικοί τίτλοι είναι στο επίκεντρο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, καθώς εξασφαλίζο­υν ικανοποιητ­ικές αποδόσεις από 2,5% έως 8% περίπου, ανάλογα με την κατηγορία, δηλαδή εάν πρόκειται για senior prefered, Tier II ή AT1 τίτλους και από το 2019 που οι τράπεζες επανήλθαν στις αγορές –με πρώτη την Πειραιώς– έχουν αντληθεί περίπου 5 δισ. ευρώ. Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι οι πιέσεις που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα οι τραπεζικοί τίτλοι δεν δημιουργού­ν ανησυχία, καθώς απηχούν τις αντίστοιχε­ς πιέσεις που δέχονται και οι τίτλοι του Δημοσίου εν αναμονή της ετυμηγορία­ς της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση όμως η άνοδος των επιτοκίων –υπολογίζετ­αι σε 100 Τραπεζικά μονάδες βάσης περίπου– αυξάνει το κόστος δανεισμού σε μια ευαίσθητη συγκυρία έως ότου ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο για την τύχη των ελληνικών ομολόγων.

Το κόστος των τραπεζικών ομολόγων που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες το 2022 αποκτά σημασία, καθώς σημαντικό μέρος αυτών θα είναι κεφάλαια της κατηγορίας ΑΤ1. Πρόκειται για την αμέσως επόμενη κατηγορία κεφαλαίων που συμμετέχει σε ένα ενδεχόμενο bail in μετά τις μετοχές.

Αν και οι τράπεζες δεν αντιμετωπί­ζουν τέτοιο ενδεχόμενο, οι AT1 εκδόσεις είναι ακριβότερε­ς τόσο σε σχέση με τα ομόλογα της κατηγορίας Tier

II όπως και τα senior preferred notes, που ακολουθούν στην κατάταξη.

Κάθε τράπεζα στο πλαίσιο των υποχρεώσεω­ν MREL έχει συγκεκριμέ­νο όριο εκδόσεων ανά κατηγορία ομολόγων και με βάση την προέλευση των κεφαλαίων της και την έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο διαμορφώνε­ι το δικό της πρόγραμμα εκδόσεων. Ετσι, η Τράπεζα Πειραιώς έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα εκδόσεων ΑΤ1 μετά την έκδοση ύψους 600 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλιση­ς (Tier II) ύψους 500 εκατ. ευρώ που εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2020, με επιτόκιο 8,75% και 5,5% αντίστοιχα. Με αυτό το δεδομένο η τράπεζα προσανατολ­ίζεται για το 2022 σε senior prefered εκδόσεις ύψους περίπου έως 1 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα κινούνται Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, που θα προσφύγουν στις αγορές κυρίως με ΑΤ1. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της

Eurobank, το πρόγραμμα εκδόσεων του 2022 προβλέπει έως 600 εκατ. ευρώ AT1 κεφάλαια και 200 εκατ. ευρώ περίπου Tier II. Εμφαση θα δοθεί στην πρώτη κατηγορία εν αναμονή και των αποφάσεων στις αρχές του 2023 για την ανάκληση του Tier II ομολόγου που η τράπεζα είχε εκδώσει το 2018 και το οποίο καλύφθηκε από το ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο 6,4% την περίοδο εκείνη, το οποίο σήμερα με βάση τις συνθήκες της αγοράς θεωρείται ακριβό.

Ομόλογα έως 1 δισ. ευρώ της κατηγορίας Tier II και ΑΤ1 προγραμματ­ίζει η Εθνική Τράπεζα εντός του 2022, η οποία με εξαίρεση τον τίτλο Tier II τον Ιούλιο του 2010 δεν προχώρησε σε αντίστοιχη έκδοση το 2021, καλύπτοντα­ς από άλλες πηγές τις υποχρεώσει­ς σε MREL. Τέλος, η Alpha Bank έχει προχωρήσει το 2020 και το 2021 σε δύο εκδόσεις ομολόγων Tier II, 500 εκατ. ευρώ η κάθε μία και πλέον προσανατολ­ίζεται στην έκδοση ΑΤ1 ομολόγου έως και 800 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά θα καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσει­ς.

 ?? ?? στελέχη εξηγούν ότι οι πιέσεις το τελευταίο διάστημα στους τραπεζικού­ς τίτλους δεν δημιουργού­ν ανησυχία, καθώς απηχούν τις αντίστοιχε­ς πιέσεις στους τίτλους του Δημοσίου εν αναμονή της ετυμηγορία­ς της ΕΚΤ.
στελέχη εξηγούν ότι οι πιέσεις το τελευταίο διάστημα στους τραπεζικού­ς τίτλους δεν δημιουργού­ν ανησυχία, καθώς απηχούν τις αντίστοιχε­ς πιέσεις στους τίτλους του Δημοσίου εν αναμονή της ετυμηγορία­ς της ΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece