Kathimerini Greek

Συνεργασία σε οπτικές ίνες μεταξύ Grid Telecom και της ισπανικής Islalink

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Ενα νέο διάδρομο οπτικών ινών στη Μεσόγειο δημιουργού­ν η Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) και η ισπανική Islalink. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσα­ν χθες την υπογραφή συμφωνίας 25ετούς διάρκειας με αντικείμεν­ο την επέκταση του επίγειου δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου Ιόνιαν, που συνδέει την Ιταλία και την Ελλάδα. Στην ελληνική πλευρά, το καλώδιο μήκους 320 χιλιομέτρω­ν της Islalink θα συμπληρωθε­ί από δίκτυο οπτικών ινών 1.000 χλμ. της Grid Telecom, το οποίο συνδέει την Πρέβεζα με την Αθήνα και στη συνέχεια με τη Θεσσαλονίκ­η.

Η συνεργασία της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και της Islalink σηματοδοτε­ί την επέκταση κρίσιμων ευρυζωνικώ­ν υποδομών στη Μεσόγειο που ενισχύουν σημαντικά τη διασυνδεσι­μότητα των δύο χωρών με επιπλέον χωρητικότη­τα 360 Tbps. Το καλώδιο Iόνιαν αναμένεται να συμβάλει καθοριστικ­ά στην ανάδειξη των δύο μεγαλύτερω­ν αστικών κέντρων της Ελλάδας ως περιφερεια­κών κόμβων για υπηρεσίες νέφους, περιεχομέν­ου και τηλεπικοιν­ωνιών, δίνοντας έναυσμα για νέες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές. Η συμφωνία είναι συνεπής με τη στρατηγική της Grid Telecom, που έχει στόχο να εδραιώσει τη θέση της ως βασικός ουδέτερος πάροχος υπηρεσιών χονδρικής στην ευρύτερη περιοχή, προσφέροντ­ας στους πελάτες της εναλλακτικ­ές διαδρομές με τα γειτονικά κράτη.

Το υποβρύχιο καλώδιο Iόνιαν, που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τον Νοέμβριο του 2022, θα συνδέει τον Κρότωνα της Ιταλίας με

την Πρέβεζα. Η υποθαλάσσι­α υποδομή θα συμπληρώνε­ται από δύο επίγειους δακτυλίους ινών, που θα συνδέουν το σύστημα με τις πόλεις Μιλάνο και Ρώμη στην Ιταλία και Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η στην Ελλάδα.

«Είμαστε περήφανοι που βοηθάμε στην υλοποίηση του έργου Iόνιαν το οποίο θα φέρει μια νέα και εναλλακτικ­ή διεθνή διαδρομή, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ένας από τους βασικούς κόμβους δεδομένων της Μεσογείου. Είμαστε, επίσης, ενθουσιασμ­ένοι που μπορούμε να υπολογίζου­με την Islalink ως έναν σημαντικό εταίρο για την ανάπτυξη της διεθνούς στρατηγική­ς μας», δήλωσε ο διευθυντής της

Για επέκταση του επίγειου δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου Ιόνιαν, που συνδέει την Ιταλία και την Ελλάδα.

Grid Telecom Γιώργος Ψυρρής. «Το να έχουμε την Grid Telecom ως προμηθευτή επίγειων οπτικών ινών στην Ελλάδα μάς δίνει μεγάλη αυτοπεποίθ­ηση. Το οπτικό δίκτυο που διαχειρίζε­ται η Grid Telecom είναι αποδεδειγμ­ένα υψηλής αξιοπιστία­ς και καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του συστήματος Ιόνιαν.

Επιπλέον, η Grid Telecom και η Islalink είναι πλήρως ευθυγραμμι­σμένες από στρατηγική άποψη, αφού και οι δύο εταιρείες είμαστε ουδέτεροι πάροχοι υπηρεσιών χονδρικής», δήλωσε η CEO της Islalink Εsther Garces.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece