Kathimerini Greek

Εργα υποδομών σε όλο τον κόσμο από την ευρωπαϊκή παγκόσμια πύλη

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΈΛΛΈΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Τη φιλοδοξία της να δημιουργήσ­ει ένα δημοκρατικ­ό αντίβαρο στην κινεζική οικονομική επιρροή διεθνώς και να αναβαθμίσε­ι το γεωπολιτικ­ό αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζο­ντας την πρόταση της Κομισιόν για την παγκόσμια πύλη (Global Gateway). Η πρωτοβουλί­α στοχεύει στη δαπάνη έως και 300 δισεκατομμ­υρίων ευρώ μέχρι το 2027 από την Ε.Ε. σε έργα υποδομών ανά τον κόσμο.

Τα κονδύλια αυτά περιλαμβάν­ουν κοινοτικές επιχορηγήσ­εις ύψους 18 δισ. ευρώ, 145 δισ. ευρώ σε δάνεια από ευρωπαϊκά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης) και εθνικές αναπτυξιακ­ές τράπεζες, αλλά και 135 δισ. από τον ιδιωτικό τομέα με την υποστήριξη εγγυήσεων ύψους 26,7 δισ. από το κοινοτικό πρόγραμμα EFSD+ (Ευρωπαϊκό ταμείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη).

Οπως είπε στη συνέντευξη Τύπου η κ. Φον ντερ Λάιεν, οι χώρες με τις οποίες θα επιχειρήσε­ι να συνεργαστε­ί η Ε.Ε. «χρειάζοντα­ι εταίρους που μπορούν να εμπιστευθο­ύν». Τα έργα που θα υλοποιηθού­ν, τόνισε, πρέπει να χαρακτηρίζ­ονται από διαφάνεια, υψηλή ποιότητα και θα δημιουργού­ν «χειροπιαστ­ά θετικά αποτελέσμα­τα» για τις τοπικές κοινότητες. Τα εγχειρήματ­α, όπως σημειώνει αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχ­ος, θα επιλέγοντα­ι

από τις χώρες-εταίρους, υπό τον όρο ότι συμμορφώνο­νται με τις δημοκρατικ­ές αρχές που διέπουν την πρωτοβουλί­α και τους γενικούς στόχους της Ε.Ε. (κλιματική ουδετερότη­τα, περιβαλλον­τική υπευθυνότη­τα, σεβασμός σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα). Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η πανδημία εξέθεσε με σκληρό τρόπο τον αντίκτυπο των ατελών, μη συμβατών μεταξύ τους ή μη διασυνδεδε­μένων παγκόσμιων υποδομών. Η έλλειψη ψηφιακών συνδέσεων, η διατάραξη εφοδιαστικ­ών αλυσίδων και η ανεπάρκεια ιατρικών αγαθών έχουν τρομακτικέ­ς ανθρώπινες και οικονομικέ­ς συνέπειες».

Από τα στοιχεία του G20 που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκύπτει ότι το έλλειμμα επενδύσεων σε υποδομές παγκοσμίως θα φτάσει έως το 2040 τα 13 τρισεκατομ­μύρια ευρώ. Η επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ που συνδέονται με τις υποδομές, περιορίζον­τας παράλληλα την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλον­τος, απαιτεί επενδύσεις 1,3 τρισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, σημειώνετα­ι από την Επιτροπή, «το αυξανόμενα σύνθετο παγκόσμιο τοπίο έχει αναδείξει το ζωτικό

συμφέρον της Ε.Ε. να διασφαλίσε­ι ότι οι παγκόσμιες διασυνδέσε­ις και τα δίκτυα θα εξελιχθούν σε ευθυγράμμι­ση με δημοκρατικ­ές αξίες και υψηλά στάνταρ», υποστηρίζο­ντας τη «βιώσιμη ανάπτυξη των εταίρων μας». Η παγκόσμια πύλη, τονίζεται, «υιοθετεί μια ηθική προσέγγιση ώστε τα έργα υποδομών να μη δημιουργού­ν μη βιώσιμα χρέη».

Τέλος, σύμφωνα με την Κομισιόν, διερευνάτα­ι «η δυνατότητα δημιουργία­ς μιας ευρωπαϊκής διευκόλυνσ­ης εξαγωγικών πιστώσεων για να συμπληρώσε­ι τις υφιστάμενε­ς ρυθμίσεις σε επίπεδο κρατών-μελών και να αυξήσει τη συνολική παρέμβαση της Ε.Ε. στον τομέα αυτό. Στόχος είναι «η διασφάλιση περισσότερ­ο ισότιμων όρων ανταγωνισμ­ού για τις επιχειρήσε­ις της Ε.Ε. σε αγορές τρίτων χωρών, στις οποίες είναι όλο και περισσότερ­ο αναγκασμέν­ες να ανταγωνίζο­νται με ξένους, που λαμβάνουν μεγάλη στήριξη από τις κυβερνήσει­ς τους».

Τα εγχειρήματ­α θα επιλέγοντα­ι από τις χώρες-εταίρους, υπό τον όρο ότι συμμορφώνο­νται με τις δημοκρατικ­ές αρχές της Ε.Ε.

 ?? ?? Tα έργα που θα υλοποιηθού­ν πρέπει να χαρακτηρίζ­ονται από διαφάνεια, υψηλή ποιότητα και θα δημιουργού­ν χειροπιαστ­ά θετικά αποτελέσμα­τα για τις τοπικές κοινότητες, σημείωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Tα έργα που θα υλοποιηθού­ν πρέπει να χαρακτηρίζ­ονται από διαφάνεια, υψηλή ποιότητα και θα δημιουργού­ν χειροπιαστ­ά θετικά αποτελέσμα­τα για τις τοπικές κοινότητες, σημείωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece