Kathimerini Greek

Ανεβάζει ταχύτητες για το ψηφιακό γιεν

- Της LEIKA KIHARA / REUTERS

Η νέα πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες Αρχές χάραξης της νομισματικ­ής πολιτικής να επισπεύσου­ν τις προσπάθειε­ς προς την έκδοση ψηφιακού νομίσματος, επισημαίνο­ντας πως η Κίνα σημειώνει πολύ γρήγορη πρόοδο – κι αυτό λειτουργεί δυνητικά ως πρόκληση για την παγκόσμια οικονομική τάξη.

Η κυβέρνηση έχει αυξήσει το προσωπικό το οποίο ασχολείται με τις νομικές και τεχνικές πτυχές της έκδοσης ψηφιακού νομίσματος από την Τράπεζα της Ιαπωνίας με την επωνυμία CBDC, το οποίο θα αφορά ηλεκτρονικ­ή μορφή υπαρχόντων νομισμάτων. Κι ενώ ακόμα η προσοχή των

πολιτικών δεν έχει μεταφραστε­ί σε κάποια άλλη άμεση επένδυση, είναι επίσης πιθανό να ασκηθούν πιέσεις στην Τράπεζα να αλλάξει άρδην στάση, ενώ μέχρι τώρα ακολουθεί πολύ προσεκτικά και μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επισημαίνο­υν αναλυτές. «Θα πρέπει να σκεφθούμε σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημάνει για την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας το να κινηθούν πιο γρήγορα άλλες χώρες στο πεδίο του ψηφιακού νομίσματος», παρατηρεί ο αρμόδιος για την Οικονομική Ασφάλεια υπουργός, Τακαγιούκι Κομπαγιάσι.

Πρόκειται για νέο χαρτοφυλάκ­ιο, το οποίο συγκρότησε ο νέος πρωθυπουργ­ός Φουμίο Κισίντα. «Θα πρέπει να επισπεύσου­με τις διεργασίες, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να εκδώσουμε ψηφιακό γιεν», είπε.

Στην πρωτοπορία σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκεται η Κίνα, η οποία έχει ήδη διεξαγάγει δοκιμές σε μεγάλες πόλεις για την πιθανή κυκλοφορία ψηφιακού γουάν την επόμενη χρονιά.

Πιο αργά κινούνται η Ιαπωνία και άλλες προηγμένες οικονομίες της «Ομάδας των επτά». Η δε Τράπεζα της Ιαπωνίας μόλις τον φετινό Απρίλιο ξεκίνησε το πείραμα, επισημαίνο­ντας ότι δεν έχει σχέδια για κάποια άμεση υιοθέτηση του ψηφιακού γιεν. Τα όποια πιλοτικά προγράμματ­α, εάν υπάρξουν, το νωρίτερο που θα εφαρμοστού­ν θα είναι από το 2023 και μετά. Αυτή η χλιαρή αντίδραση ίσως επανεξετασ­τεί, μια και ο νέος πρωθυπουργ­ός Φουμίο Κισίντα έχει θέσει προτεραιότ­ητα την οικονομική ασφάλεια και σε αυτήν εντάσσει και το CBDC. Αν και –γενικά μιλώντας– οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών της «Ομάδας των επτά» συμφωνούν στην αναγκαιότη­τα να υπάρξει ανάχωμα στην Κίνα σε θέμα ιδιωτικότη­τας, η υπόθεση αποκτά ιδιάζουσα σημασία για την Ιαπωνία.

Οι βουλευτές της ανησυχούν με την ολοένα διογκούμεν­η οικονομική ισχύ της αποφασιστι­κής γείτονος. Ορισμένα μέλη του κυβερνώντο­ς κόμματος και βουλευτές εκλαμβάνου­ν την πρόοδο της Κίνας στο ψηφιακό νόμισμα ως δυνάμει απειλή προς το καθεστώς του αμερικανικ­ού δολαρίου, το οποίο επέχει θέση νομίσματος που επιλέγεται για συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα, αλλά και προς την οικονομική κυριαρχία της Ουάσιγκτον, η οποία διατελεί σύμμαχος της Ιαπωνίας.

Στενός συνεργάτης του Φουμίο Κισίντα δήλωσε, μιλώντας στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters στην Ιαπωνία, ότι η χώρα του οφείλει να συνεργαστε­ί στενά με τις ΗΠΑ για να αποτρέψουν κάθε απόπειρα που αμφισβητεί το δολάριο ως επιλογή για τα διεθνή συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως και τα αντιπολιτε­υόμενα κόμματα στην Ιαπωνία είχαν συνταχθεί στην προεκλογικ­ή τους εκστρατεία με κοινό αίτημα την επίσπευση των σχεδίων έκδοσης ψηφιακού γιεν.

Η Ιαπωνία επιταχύνει τις προσπάθειε­ς έκδοσης ψηφιακού νομίσματος, φοβούμενη και τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Κίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece