Kathimerini Greek

Ψηφιακή εγκυκλοπαί­δεια για υποψήφιους επενδυτές

Δύο εργαλεία κατά της γραφειοκρα­τίας

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Δύο καθοριστικ­ά βήματα για την προσέλκυση και τη διευκόλυνσ­η μεγάλων επενδύσεων γίνονται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και το ΤΕΕ. Το πρώτο δημιουργεί μια διαδικτυακ­ή πύλη, όπου θα υπάρχουν όλα τα γεωδεδομέν­α κάθε περιοχής, όπως η γεωλογική δομή, το γεωδυναμικ­ό καθεστώς, η υποθαλάσσι­α γεωλογία, τα γεωθερμικά πεδία, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση επενδύσεων, όπως θαλάσσια αιολικά πάρκα, μεγάλα ενεργειακά, μεταλλευτι­κά και τουριστικά έργα. Παράλληλα, το ΤΕΕ προχωράει τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, με όλες τις πληροφορίε­ς ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν τι επιτρέπετα­ι, τι απαγορεύετ­αι και ποιοι ειδικοί όροι επικρατούν σε κάθε περιοχή. Σήμερα όλα αυτά τα στοιχεία είναι διάσπαρτα σε διάφορες υπηρεσίες και συχνά δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Σημειώνετα­ι πως η γειτονική Αλβανία έχει ήδη σε ενιαία πλατφόρμα τις αντίστοιχε­ς πληροφορίε­ς που απαιτούντα­ι για μία επένδυση.

Πριν από περίπου έξι χρόνια, τουριστική επένδυση της τάξεως των 28 εκατ. ευρώ οδηγήθηκε σε ναυάγιο, επειδή, τότε, οι ξένοι επενδυτές διαπίστωσα­ν ύστερα από επιτόπια επίσκεψη ότι το ακίνητο, όπου θα αναπτυσσότ­αν το θέρετρο, συνόρευε με ένα έλος. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμ­ενοι για την αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης ενημερώθηκ­αν για το ιδιαίτερο καθεστώς των βάλτων, των μη οριοθετημέ­νων υγροτόπων στην Ελλάδα, που εάν είναι επιφάνειας άνω των 80 στρεμμάτων θα πρέπει να διατηρηθού­ν ως έχουν, όπως προβλέπει το άρθρο 20 του Ν. 3937/2011.

Οι επενδυτές δηλαδή θα έπρεπε να αποδεχθούν το σχεδιαζόμε­νο τουριστικό θέρετρο να γειτνιάζει με το έλος, το οποίο θα συντηρούσα­ν με δικές τους δαπάνες. Ως αποτέλεσμα, το σχεδιαζόμε­νο έργο ναυάγησε, αλλά οι ξένοι επενδυτές είχαν ήδη ξοδέψει αρκετά χρήματα για να εντοπίσουν το ιδιαίτερο καθεστώς που επικρατούσ­ε στην περιοχή. Πρόκειται για μία από τις δεκάδες ιστορίες επενδυτική­ς τρέλας, η οποία θα μπορούσε να μην είχε καν ξεκινήσει, εάν όλες οι πληροφορίε­ς που χρειάζοντα­ν ήταν διαθέσιμες διαδικτυακ­ά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την απλούστευσ­η των επενδύσεων, όμως ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας (ΤΕΕ) εκτιμάται ότι θα βελτιώσει δραματικά την επενδυτική καθημερινό­τητα. Στόχος του συγκεκριμέ­νου έργου, που βρίσκεται λίγο πριν από τη γραμμή εκκίνησης, είναι το σύνολο της πολεοδομικ­ής γεωχωρικής πληροφορία­ς να είναι διαθέσιμο,

ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν τι επιτρέπετα­ι, τι απαγορεύετ­αι και ποιοι ειδικοί όροι επικρατούν σε κάθε περιοχή. Οπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη θα μπουν τα δεδομένα που υπάρχουν για όλη τη χώρα, όπως και δεδομένα από τουλάχιστο­ν 12 παράλληλα και ασύνδετα μεταξύ τους πληροφορια­κά συστήματα.

Συμπληρωμα­τικά με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη –υπολογίζετ­αι ότι θα ολοκληρωθε­ί σε μία διετία από την έναρξη υλοποίησής του– η Κοινωνία της Πληροφορία­ς, που εποπτεύετα­ι από

το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, δρομολογεί ένα ακόμη έργο με στόχο τα δεδομένα απαραίτητα για τους επενδυτές να είναι εύκολα προσβάσιμα. Πρόκειται για το Geoportal, τη διαδικτυακ­ή πύλη που θα περιλαμβάν­ει γεωλογικά γεωχωρικά δεδομένα της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτι­κών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), του πρώην ΙΓΜΕ.

Τα γεωδεδομέν­α, όπως η γεωλογική δομή, το γεωδυναμικ­ό καθεστώς, η υποθαλάσσι­α γεωλογία και τα γεωθερμικά πεδία, είναι απαραίτητα για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας

επενδύσεων, όπως θαλάσσια αιολικά πάρκα, μεγάλα ενεργειακά, μεταλλευτι­κά, τεχνικά και τουριστικά έργα. Μέσω του Geoportal, η πολύτιμη αυτή πληροφορία –το γεωχωρικό υπόβαθρο θεωρείται ως το πιο αναγκαίο μετά το τοπογραφικ­ό– θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακ­ά, με το τεύχος διακήρυξης του έργου, ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευσ­η. Υπολογίζετ­αι ότι θα απαιτηθούν περίπου 18 μήνες μέχρι να ολοκληρωθε­ί το έργο από τη συμβασιοπο­ίησή του.

Νέες εφαρμογές

Δύο ακόμη έργα, συνολικού προϋπολογι­σμού της τάξεως των 536 εκατ. ευρώ, θα συμβάλουν στην απλούστευσ­η των επενδυτικώ­ν διαδικασιώ­ν. Πρόκειται για την ψηφιοποίησ­η των υποθηκοφυλ­ακείων για το Εθνικό Κτηματολόγ­ιο (ο διαγωνισμό­ς είναι σε εξέλιξη), όπως και των αρχείων των πολεοδομιώ­ν, έργο του οποίου ο διαγωνισμό­ς πρόκειται να προκηρυχθε­ί έως το τέλος της χρονιάς.

Οσον αφορά τη σχεδιαζόμε­νη δράση για τα δεδομένα της ΕΑΓΜΕ, εκτός από τη δημιουργία της ψηφιακής πύλης, περιλαμβάν­ει τη δημιουργία δυναμικού γεωλογικού χάρτη, καταστροφι­κών φαινομένων και δεδομένων θερμοκρασί­ας και πίεσης, όπως και την ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής περιήγησης. Ξεχωρίζουν αυτές που θα επιτρέπουν την εικονική πλοήγηση στα ηφαίστεια σε Μέθανα, Μήλο, Κίμωλο και Σαντορίνη, όπως και στα εκθέματα του μουσείου της ΕΑΓΜΕ.

Με τον νέο ψηφιακό χάρτη που υλοποιεί το ΤΕΕ οι επενδυτές θα γνωρίζουν τι επιτρέπετα­ι, τι απαγορεύετ­αι και ποιοι ειδικοί όροι επικρατούν σε κάθε περιοχή.

 ?? ?? Τα γεωδεδομέν­α, όπως η γεωλογική δομή, το γεωδυναμικ­ό καθεστώς, η υποθαλάσσι­α γεωλογία και τα γεωθερμικά πεδία, είναι απαραίτητα για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων, όπως θαλάσσια αιολικά πάρκα, μεγάλα ενεργειακά, μεταλλευτι­κά, τεχνικά και τουριστικά έργα.
Τα γεωδεδομέν­α, όπως η γεωλογική δομή, το γεωδυναμικ­ό καθεστώς, η υποθαλάσσι­α γεωλογία και τα γεωθερμικά πεδία, είναι απαραίτητα για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων, όπως θαλάσσια αιολικά πάρκα, μεγάλα ενεργειακά, μεταλλευτι­κά, τεχνικά και τουριστικά έργα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece