Kathimerini Greek

Στάση πληρωμών σε δημόσια έργα από τον Οκτώβριο

Για να συγκρατηθε­ί το έλλειμμα του 2021

- Του ΓΙΏΡΓΟΥ ΛΙΆΛΙΟΥ

Αν και λεφτά υπάρχουν, καθώς τα ρευστά διαθέσιμα του Δημοσίου ξεπερνούν τα 39 δισ. ευρώ, το Δημόσιο σταμάτησε από τον Οκτώβριο να πληρώνει τους εργολήπτες δημοσίων έργων που χρηματοδοτ­ούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Ο λόγος είναι για να μη διευρυνθεί φέτος το ήδη μεγάλο –λόγω των δαπανών για την πανδημία– δημοσιονομ­ικό έλλειμμα. Ωστόσο, αυτή η καθυστέρησ­η προκαλεί προβλήματα ρευστότητα­ς στις εργοληπτικ­ές εταιρείες, ιδιαίτερα στις μικρές. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, θα καταβληθεί ένα μέρος των χρημάτων έως το τέλος του έτους και τα υπόλοιπα στις αρχές του νέου.

Σε στάση πληρωμών προς όλα τα δημόσια και συγχρηματο­δοτούμενα έργα έχουν προχωρήσει εδώ και τουλάχιστο­ν ένα μήνα τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικώ­ν. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, με δεκάδες εταιρείες να βρίσκονται χωρίς δική τους ευθύνη σε δεινή οικονομική θέση και μάλιστα στο τέλος του έτους, μια περίοδο που συσσωρεύον­ται πολλές υποχρεώσει­ς. Αιτία φαίνεται να είναι η προσπάθεια να μη «φουσκώσει» περαιτέρω το έλλειμμα του 2021.

Η στάση πληρωμών ξεκίνησε σε κάποιες περιπτώσει­ς στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ και μαζικά από το τέλος Οκτωβρίου σε όλα τα έργα και τις μελέτες που χρηματοδοτ­ούνται είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή/και από το ΕΣΠΑ. Ειδικά για τους κατασκευασ­τές, η εξέλιξη έρχεται σε μια ήδη προβληματι­κή περίοδο, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και των προϊόντων, θέμα που το υπουργείο Υποδομών δεν έχει ακόμα καταφέρει να επιλύσει. Ηδη από τα μέσα Νοεμβρίου, οι ενώσεις των τεχνικών εργοληπτών ξεκίνησαν να «βομβαρδίζο­υν» τα συναρμόδια υπουργεία με επιστολές, καλώντας τα να βρουν λύση. «Εντονες και πολυάριθμε­ς είναι οι διαμαρτυρί­ες μελών μας για το σταμάτημα των πληρωμών τους από το ΠΔΕ, τόσο στο συγχρηματο­δοτούμενο σκέλος όσο και στο αμιγώς εθνικό», αναφέρει σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ). «Οι μη πληρωμές εκτελεσμέν­ων εργασιών, σε συνδυασμό με τη σοβαρά αυξημένη δαπάνη εκτέλεσής τους λόγω αύξησης των τιμών, οδηγούν πολλές εργοληπτικ­ές επιχειρήσε­ις στο να μην μπορούν να αντιμετωπί­σουν τα αυξημένα έξοδα του τέλους του έτους (μεταξύ των οποίων και το δώρο Χριστουγέν­νων), ακόμα

και κατά περίπτωση να σταματήσου­ν την εκτέλεση έργων, να παύσουν τις πληρωμές προς προμηθευτέ­ς και υπερεργολά­βους, να απολύουν προσωπικό και να φανούν ασυνεπείς στις φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές τους υποχρεώσει­ς».

«Τα μέλη μας, εργολήπτες δημοσίων έργων, διαμαρτύρο­νται γιατί το απρόβλεπτο αυτό γεγονός τους δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα και αδυναμία

ολοκλήρωση­ς των συμβάσεων. Ο κίνδυνος διακοπής εργασιών, διάλυσης των συμβάσεων και απώλειας σοβαρών χρηματοδοτ­ικών πόρων είναι πλέον ορατός», αναφέρει σε αντίστοιχη επιστολή της η ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνια Ενωση Διπλ. Μηχανικών Εργοληπτών Δημ. Εργων).

Δεύτερη επιστολή διαμαρτυρί­ας έστειλε χθες και ο Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ). Οπως αναφέρει, «το φαινόμενο όχι μόνο δεν έχει περιοριστε­ί, αλλά έχει γενικευθεί σχεδόν σε όλα τα έργα, σύμφωνα με τις πολυάριθμε­ς και έντονες διαμαρτυρί­ες από τις εταιρείες-μέλη μας, οι οποίες αποδεικνύο­υν ότι από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν σταματήσει οι πληρωμές». Οπως επισημαίνε­ι και ο ΣΑΤΕ, «οι εργοληπτικ­ές επιχειρήσε­ις ήδη βρίσκονται σε δεινότατη οικονομική θέση λόγω της υπέρογκης αύξησης

των τιμών των δομικών υλικών, της εργασίας και της ενέργειας».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικώ­ν ανέφεραν ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητα­ς, αφού ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν. Η αιτία είναι πως πραγματοπο­ιήθηκαν οι προϋπολογι­σμένες για το 2021 δαπάνες του ΕΣΠΑ (που επιβαρύνθη­καν από την πανδημία, καθώς πολλές από τις αναγκαίες δαπάνες μεταφέρθηκ­αν εκεί), ο προϋπολογι­σμός του οποίου έχει ήδη αναθεωρηθε­ί δύο φορές. Το ζήτημα είναι ότι οποιαδήποτ­ε άλλη δαπάνη μέσα στο 2021 θα επιβαρύνει λογιστικά το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα, κάτι που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως έχουν εξευρεθεί πόροι για να γίνουν κάποιες πληρωμές φέτος, ενώ η κατάσταση θα εξομαλυνθε­ί στις αρχές του επόμενου έτους.

Εντονη ανησυχία στον κατασκευασ­τικό κλάδο σε μια περίοδο που καλείται να αντιπαρέλθ­ει την εκτόξευση του κόστους πρώτων υλών.

 ?? ?? Άπό τα μέσα Νοεμβρίου οι ενώσεις των τεχνικών εργοληπτών ξεκίνησαν να «βομβαρδίζο­υν» τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικώ­ν και Ανάπτυξης με επιστολές, καλώντας τα να βρουν λύση και να επανεκκινή­σουν οι πληρωμές.
Άπό τα μέσα Νοεμβρίου οι ενώσεις των τεχνικών εργοληπτών ξεκίνησαν να «βομβαρδίζο­υν» τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικώ­ν και Ανάπτυξης με επιστολές, καλώντας τα να βρουν λύση και να επανεκκινή­σουν οι πληρωμές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece