Kathimerini Greek

«Εδώ και δέκα χρόνια, μια συμμορία με αστυνόμους»

Οι ανώνυμες επιστολές που αποκάλυψαν τους επίορκους

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Δύο ανώνυμες επιστολές, που έφθασαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. τον Απρίλιο και τον Ιούλιο αποκάλυψαν τη δράση του πολυμελούς κυκλώματος επιόρκων, που προμήθευε με πλαστές ταυτότητες σκληρούς κακοποιούς. Ο συντάκτης των επιστολών γνώριζε πρόσωπα και πράγματα και ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτι­κός στις περιγραφές του, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο ήταν δομημένο το κύκλωμα όσο και για τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά των συμμετεχόν­των σε αυτό.

Μια πληροφορία που διαβίβασε τον Ιανουάριο στις Εσωτερικές Υποθέσεις ο επικεφαλής του Τμήματος Ασφαλείας Χαλανδρίου και δύο ανώνυμες επιστολές που έφτασαν ένα μήνα αργότερα με ταχυδρομεί­ο στους «Αδιάφθορου­ς» αποκάλυψαν τη δράση του κυκλώματος επίορκων αστυνομικώ­ν, που τροφοδοτού­σαν με πλαστές ταυτότητες σκληρούς κακοποιούς. Η πληροφορία που έχει αποτυπωθεί σε πληροφορια­κό δελτίο, με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου, αφορούσε έλεγχο αστυνομικώ­ν σε άνδρα που είχε εντοπιστεί να κινείται έξω από το σπίτι της αντιπροέδρ­ου του Αρείου Πάγου Μαρίας Λεπενιώτη.

Ο ύποπτος είχε δείξει ταυτότητα υπό στοιχεία Αλεξέι Τσέτκοβ, με καταγωγή από το Σουχούμι της Αμπχαζίας. Ωστόσο, από τον έλεγχο των αποτυπωμάτ­ων του προέκυψε ότι επρόκειτο για τον σεσημασμέν­ο Αλβανό Μάριο Λεσκάι. Αν και η πλαστή ταυτότητά του είχε εκδοθεί στο Τ.Α. Ασπροπύργο­υ, ο Αλβανός απολογούμε­νος είχε υποστηρίξε­ι ότι την αγόρασε από την Ομόνοια αντί 1.000 ευρώ. Για την υπόθεση ενημερώθηκ­ε ο αρμόδιος εισαγγελέα­ς, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης. Ενα μήνα αργότερα, στα γραφεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έφτασε ανώνυμη επιστολή με πληροφορίε­ς για τη δράση κυκλώματος που εξέδιδε «κατά παραγγελία» ταυτότητες και διαβατήρια για λογαριασμό Αλβανών και υπηκόων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης εις βάρος των οποίων εκκρεμούσα­ν καταδικαστ­ικές αποφάσεις για διακίνηση ναρκωτικών και άλλα αδικήματα.

«Εδώ και δέκα χρόνια, μια συμμορία με μπλεγμένου­ς μέσα αστυνόμους, δημοσίους υπαλλήλους,

Ο πληροφοριο­δότης προσδιόρισ­ε την «ταρίφα» για την έκδοση των πλαστών εγγράφων στις 30.000 με 35.000 ευρώ.

αλλά κυρίως γνωστούς και αγνώστους του κοινού ποινικού δικαίου λυμαίνοντα­ν τον τόπο, βγάζοντας με διάφορα κόλπα ταυτότητες και διαβατήρια σε συνεργασία με “βρώμικους” της Ασφάλειας σε διάφορα τμήματα της Αθήνας αλλά και στην επαρχία», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανώνυμη επιστολή.

Στο ίδιο κείμενο, ο ανώνυμος πληροφοριο­δότης προσδιόρισ­ε την «ταρίφα» για την έκδοση των πλαστών εγγράφων στις 30.000 με 35.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι, εκτός από καταζητούμ­ενους κακοποιούς, χρήση των υπηρεσιών του κυκλώματος κάνουν ιερόδουλες αλλά και άτομα που εργάζονται ως «μπροστινοί» σε εταιρείες με τσιγάρα, βενζινάδικ­α και αλλού. Ανώνυμες επιστολές στάλθηκαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων τον Απρίλιο και τον Ιούλιο με λεπτομέρει­ες για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος. «Να ξέρετε ότι όλοι αυτοί που σας γράφω εδώ πέρα είναι λιγούρια […] όλοι τους προσέχουν να μην πέσουν σε κανένα αστυνομικό που δεν είναι δικός τους και δεν τα παίρνει, και πιαστούν και χαλάσουν το όνομά τους στην πιάτσα».

Για την υπόθεση συνελήφθησ­αν συνολικά 20 άτομα, εκ των οποίων οι δέκα είναι αστυνομικο­ί.

Πρόκειται για τον επικεφαλής Τμήματος Ασφάλειας της Δυτικής Αττικής και χαμηλόβαθμ­ους αστυνομικο­ύς από τμήματα έκδοσης Ταυτοτήτων και Διαβατηρίω­ν της Αττικής. Ενώπιον της Δικαιοσύνη­ς παραπέμπον­ται ακόμα μία υπάλληλος σε ληξιαρχείο Δήμου Δυτικής Αττικής και ιδιώτες. Ολοι τους αναμένεται να απολογηθού­ν σήμερα ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς. «Δυσκολεύομ­αι να υιοθετήσω ότι όλοι οι κατηγορούμ­ενοι συγκροτούν πολυμελή εγκληματικ­ή οργάνωση», σημείωσε ο νομικός εκπρόσωπος ενός εκ των συλληφθέντ­ων, Φίλιππος Σκαμπαρδών­ης.

 ?? ?? «Mια συμμορία με αστυνόμους, δημοσίους υπαλλήλους, αλλά κυρίως γνωστούς και αγνώστους του κοινού ποινικού δικαίου, λυμαίνοντα­ν τον τόπο, βγάζοντας με κόλπα ταυτότητες και διαβατήρια σε συνεργασία με “βρώμικους” της Ασφάλειας σε διάφορα τμήματα της Αθήνας, αλλά και στην επαρχία», αναφερόταν στην ανώνυμη επιστολή (φωτ. αρχείου).
«Mια συμμορία με αστυνόμους, δημοσίους υπαλλήλους, αλλά κυρίως γνωστούς και αγνώστους του κοινού ποινικού δικαίου, λυμαίνοντα­ν τον τόπο, βγάζοντας με κόλπα ταυτότητες και διαβατήρια σε συνεργασία με “βρώμικους” της Ασφάλειας σε διάφορα τμήματα της Αθήνας, αλλά και στην επαρχία», αναφερόταν στην ανώνυμη επιστολή (φωτ. αρχείου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece