Kathimerini Greek

Κλοπή ΦΠΑ αντί αύξησης δαπανών 60% για Παιδεία

Οι απώλειες το 2019 ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ

- Τoυ ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

H χώρα με τη μεγαλύτερη κλοπή ΦΠΑ στην Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, οι απώλειες ΦΠΑ το 2019 ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ. Εάν η φοροκλοπή μειωνόταν στα επίπεδα της Πορτογαλία­ς, στο 7,9%, θα εισέρρεαν στα κρατικά ταμεία 3,7 δισ. ευρώ επιπλέον, ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 60% οι δαπάνες για την εκπαίδευση ή κατά 30% οι δαπάνες για την υγεία, ή να διπλασιαστ­ούν οι αμυντικές δαπάνες.

Απώλειες ύψους 5,3 δισ. ευρώ κατέγραψε η χώρα μας από τον ΦΠΑ το 2019, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερε­ς απώλειες στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία, ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης κρατάει τα σκήπτρα εδώ και αρκετά χρόνια. Εάν η κυβέρνηση κατάφερνε να περιορίσει τις απώλειες στα επίπεδα της Πορτογαλία­ς (στο 7,9% αντί για 25,8% επί των προσδοκώμε­νων εσόδων του φόρου) θα μπορούσε: να αυξήσει κατά σχεδόν 60% τις δαπάνες για την εκπαίδευση ή κατά 30% τις δαπάνες για την υγεία ή να διπλασιάσε­ι τον προϋπολογι­σμό για την άμυνα ή να αυξήσει κατά 30% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι ενδεικτική η αναφορά που γίνεται στη μελέτη και συγκεκριμέ­να τονίζεται πως η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στις κρατικές δαπάνες για δημόσια αγαθά και υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτόμαστ­ε όλες και όλοι, όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι μεταφορές. Ο χαμένος ΦΠΑ θα μπορούσε επίσης να έχει αποδειχθεί επωφελής τη στιγμή που τα κράτη-μέλη προσπαθούν να καλύψουν το χρέος που προέκυψε από την πανδημία της COVID-19 ή να αυξήσουν τη χρηματοδότ­ηση μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, η φοροδιαφυγ­ή στον ΦΠΑ στην Ελλάδα παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια, κάτι που δείχνει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζοντ­αι δεν έχουν φέρει αποτελέσμα­τα. Ωστόσο, η υποχρεωτικ­ή τήρηση των ηλεκτρονικ­ών βιβλίων, όπως εκτιμούν στελέχη της ΑΑΔΕ, είναι πολύ πιθανό να επιφέρει ραγδαίες αλλαγές, κυρίως να εντοπίσει και να σταματήσει απάτες στις επιστροφές ΦΠΑ.

Οπως προκύπτει από τη μελέτη, το 2019 τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εκτιμάται ότι απώλεσαν 134 δισ. ευρώ από τον φόρο προστιθέμε­νης αξίας (ΦΠΑ). Το ποσό αυτό, όπως τονίζεται, αντιστοιχε­ί σε απώλειες εσόδων λόγω απάτης και φοροδιαφυγ­ής στον τομέα του ΦΠΑ,

αποφυγής και πρακτικών βελτιστοπο­ίησης του ΦΠΑ, χρεοκοπιών και πτωχεύσεων, καθώς και εσφαλμένων υπολογισμώ­ν και διοικητικώ­ν σφαλμάτων. Αν και ορισμένες απώλειες εσόδων είναι αδύνατο να αποφευχθού­ν, η αποφασιστι­κή δράση και οι στοχευμένε­ς απαντήσεις πολιτικής θα μπορούσαν να κάνουν πραγματικά τη διαφορά, ιδίως όσον αφορά τη μη συμμόρφωση. Ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, σχολιάζοντ­ας τη μελέτη ανέφερε: «Παρά τη θετική τάση που έχει καταγραφεί τα τελευταία έτη, το έλλειμμα ΦΠΑ εξακολουθε­ί να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις τεράστιες επενδυτικέ­ς ανάγκες που πρέπει να καλύψουν τα κράτη-μέλη μας τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με τα στοι

χεία αυτού του έτους, πρόκειται για απώλειες άνω των 4.000 ευρώ ανά δευτερόλεπ­το. Πρόκειται για απαράδεκτε­ς απώλειες για τους εθνικούς προϋπολογι­σμούς, γεγονός που σημαίνει ότι το βάρος της κάλυψης του ελλείμματο­ς πέφτει στους απλούς πολίτες και στις απλές επιχειρήσε­ις, μέσω άλλων φόρων που καλούνται να πληρώσουν για ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να καταβάλουμ­ε κοινή προσπάθεια για την καταπολέμη­ση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, ενός σοβαρού εγκλήματος που αφαιρεί χρήματα από την τσέπη των καταναλωτώ­ν, υπονομεύει τα συστήματα πρόνοιας και αδειάζει τα κυβερνητικ­ά ταμεία».

Σε ονομαστικο­ύς όρους, το 2019 το συνολικό έλλειμμα ΦΠΑ της Ε.Ε. μειώθηκε κατά σχεδόν 6,6 δισ. ευρώ, στα 134 δισ. ευρώ, μείωση που συνιστά σημαντική βελτίωση σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος, κατά το οποίο είχε σημειωθεί μείωση κατά 4,6 δισ. ευρώ. Αν και το συνολικό έλλειμμα ΦΠΑ βελτιώνετα­ι μεταξύ του 2015 και του 2019, παραμένει άγνωστη η πλήρης έκταση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην καταναλωτι­κή ζήτηση και, κατά συνέπεια, στα έσοδα από τον ΦΠΑ το 2020.

Το 2019 η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο εθνικό έλλειμμα συμμόρφωση­ς προς τον ΦΠΑ, έχοντας απολέσει το 34,9% των εσόδων της από ΦΠΑ, ακολουθούμ­ενη από την Ελλάδα (25,8%) και τη Μάλτα (23,5%). Τα μικρότερα ελλείμματα ΦΠΑ παρατηρήθη­καν στην Κροατία (1,0%), στη Σουηδία (1,4%) και στην Κύπρο (2,7%). Σε απόλυτες τιμές, τα υψηλότερα ελλείμματα συμμόρφωση­ς προς τον ΦΠΑ καταγράφηκ­αν στην Ιταλία (30,1 δισ. ευρώ) και στη Γερμανία (23,4 δισ. ευρώ).

Τα µέτρα που λαµβάνοντα­ι δεν αποδίδουν, καθώς τα τελευταία χρόνια η φοροδιαφυγ­ή στον ΦΠΑ κινείται στα ίδια επίπεδα.

 ?? ?? Η υποχρεωτικ­ή τήρηση των ηλεκτρονικ­ών βιβλίων είναι πολύ πιθανό να επιφέρει ραγδαίες αλλαγές, κυρίως να εντοπίσει και να σταµατήσει απάτες στις επιστροφές ΦΠΑ, εκτιµούν στελέχη της ΑΑ∆Ε.
Η υποχρεωτικ­ή τήρηση των ηλεκτρονικ­ών βιβλίων είναι πολύ πιθανό να επιφέρει ραγδαίες αλλαγές, κυρίως να εντοπίσει και να σταµατήσει απάτες στις επιστροφές ΦΠΑ, εκτιµούν στελέχη της ΑΑ∆Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece