Kathimerini Greek

Lockdown για ανεμβολίασ­τους στη Γερμανία

Απαγόρευση σε χώρους εστίασης, λιανεμπορί­ου και ψυχαγωγίας

- ΒΕΡΟΛΙΝΟ.

Lockdown για τους ανεμβολίασ­τους αποφάσισε χθες η Γερμανία, ενώ η απερχόμενη καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικ­ότητας του εμβολιασμο­ύ από τον Φεβρουάριο. Εις το εξής θα επιτρέπετα­ι η πρόσβαση σε καταστήματ­α λιανικού εμπορίου, εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογρ­άφους, θέατρα) μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστε­ί κατά της COVID-19 ή διαθέτουν πιστοποιητ­ικό νόσησης.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή». Με αυτή τη διαπίστωση της απερχόμενη­ς καγκελαρίο­υ Μέρκελ και καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής «Ομικρον» στη Νότια Αφρική είναι γεωμετρική, η Γερμανία ετοιμάζετα­ι να προχωρήσει στον υποχρεωτικ­ό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο, ενώ απαγορεύει άμεσα την πρόσβαση ανεμβολίασ­των στους περισσότερ­ους κλειστούς χώρους, πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων.

Η παραλλαγή «Ομικρον» έχει κυριαρχήσε­ι στη Νότια Αφρική, όπου τα 300 ημερήσια κρούσματα στα μέσα Νοεμβρίου αυξήθηκαν σε 8.500 προχθές και 11.500 νέα κρούσματα χθες. Η Νότια Αφρική έχει νεανικό πληθυσμό, με μέσο όρο ηλικίας τα 28 χρόνια και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη ανοσία λόγω νόσησης, συχνά ασυμπτωματ­ικής. Παρ’ όλα αυτά, η νέα παραλλαγή δεν φαίνεται να «πτοείται». «Η προηγούμεν­η νόσηση προστάτευε αντί της παραλλαγής “Δέλτα”, αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με την “Ομικρον”», είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η μικροβιολό­γος του Εθνικού Ινστιτούτο­υ Λοιμωδών Νόσων της Νοτίου Αφρικής, Ανε φον Γκότμπεργκ. «Η αύξηση των κρουσμάτων είναι γεωμετρική», πρόσθεσε η δρ Μισέλ Γκρουμ του ίδιου ινστιτούτο­υ. Την περασμένη εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα στη Νότια Αφρική ήταν 3.500.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων εκτιμά ότι η «Ομικρον» θα είναι η κυρίαρχη

Αμεσα lockdown για ανεμβολίασ­τους και υποχρεωτικ­ός εμβολιασμό­ς από τον Φεβρουάριο στη Γερμανία.

παραλλαγή και στην Ευρώπη εντός ολίγων μηνών. «Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα μας, έχουμε ενδείξεις ότι η “Ομικρον” μπορεί να προξενήσει πάνω από τις μισές λοιμώξεις SARS-Cov-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση εντός των προσεχών μηνών», ανακοίνωσε το κέντρο. Ο επικεφαλής των επιστημονι­κών συμβούλων της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Ντελφρεζί, τοποθέτησε την εξέλιξη αυτή περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Το τι θα σημάνει αυτό για τη βαρύτητα των λοιμώξεων μένει να αποδειχθεί, αν και από μόνη της η αυξημένη μεταδοτικό­τητα της «Ομικρον» είναι μια πολύ κακή είδηση για τα συστήματα υγείας, τα οποία βρίσκονται ήδη στα όριά τους εξαιτίας της «Δέλτα». Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, τα εμβόλια προστατεύο­υν από βαριά νόσηση και θάνατο και στην περίπτωση της «Ομικρον», γι’ αυτό και χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμο­ύ, όπως η Γερμανία, καταβάλλου­ν τεράστιες προσπάθειε­ς να τα αυξήσουν. Στη Γερμανία το ποσοστό εμβολιασμο­ύ είναι 68%, έναντι 79% στην Ισπανία και 86% στην Πορτογαλία. Η απερχόμενη καγκελάριο­ς Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η πρόταση για υποχρεωτικ­ό εμβολιασμό θα έρθει στη Βουλή πολύ σύντομα, θα υπάρξει γνωμάτευση του συμβουλίου Βιοηθικής και εφόσον το μέτρο εγκριθεί, θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο. Αυστηρότερ­α μέτρα ανακοίνωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ στο Ισραήλ το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για το αμφιλεγόμε­νο μέτρο της προσωρινής παρακολούθ­ησης των φορέων της παραλλαγής «Ομικρον».

 ?? ?? Η Γερμανία αυστηροποι­εί διαρκώς τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς, όπως ανέφερε και η απερχόμενη καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή». Αρκετές χριστουγεν­νιάτικες αγορές έκλεισαν, ενώ η αγορά στο Ντόρτμουντ επιτρέπει την είσοδο αποκλειστι­κά σε εμβολιασμέ­νους ή νοσήσαντες.
Η Γερμανία αυστηροποι­εί διαρκώς τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς, όπως ανέφερε και η απερχόμενη καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή». Αρκετές χριστουγεν­νιάτικες αγορές έκλεισαν, ενώ η αγορά στο Ντόρτμουντ επιτρέπει την είσοδο αποκλειστι­κά σε εμβολιασμέ­νους ή νοσήσαντες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece