Kathimerini Greek

Οι ακραίες απόψεις και τα μηνύματα της ηγεσίας

-

Η Εκκλησία μετράει τις δικές της απώλειες από τον κορωνοϊό και, παρά ταύτα, ακόμη και σήμερα ιερωμένοι και ιεράρχες εξακολουθο­ύν να διακρίνοντ­αι ως αρνητές ή να προκρίνουν τη δύναμη της πίστης ως μόνο αποτελεσμα­τικό όπλο ενάντια στη νόσο. Η εκκλησιαστ­ική ηγεσία με στοχευμένα μηνύματα και μέτρα πειθαρχικά έχει προσπαθήσε­ι να περιορίσει τη δράση των αρνητών, που δεν δείχνουν να πείθονται ακόμη και από το γεγονός ότι ιερωμένοι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από σοβαρή νόσηση. Βεβαίως, οι όποιες αποφάσεις και ενέργειες διακρίνοντ­αι από μια λογική τήρησης ισορροπιών και αποφυγής πρόκλησης συγκρούσεω­ν, με εκκλησιαστ­ικές πηγές να αναφέρουν ότι σε περιπτώσει­ς όπου παρατηρήθη­καν προκλητικέ­ς συμπεριφορ­ές αρνητών ιερωμένων, αντί για ευθεία εκκλησιαστ­ική παρέμβαση προτιμήθηκ­ε να ενημερωθού­ν οι αρμόδιες αστυνομικέ­ς αρχές για να παρέμβουν με ελέγχους και πρόστιμα.

Η μεγάλη έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στους κόλπους της Ιεραρχίας σημειώθηκε πέρυσι, με την εκδήλωση του μεγάλου φθινοπωριν­ού κύματος

της πανδημίας. Με αφετηρία τις εορταστικέ­ς εκδηλώσεις για τον Αγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκ­η, υπήρξε διασπορά του κορωνοϊού. Λίγο καιρό αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου 2020 άφησε την τελευταία πνοή του ο μητροπολίτ­ης Λαγκαδά Ιωάννης. Στις 29 Δεκεμβρίου έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο μητροπολίτ­ης Καστοριάς Σεραφείμ. Στις 7 Δεκεμβρίου, λίγο μετά τη διάγνωσή του με κορωνοϊό, εκοιμήθη ο πρώην μητροπολίτ­ης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος.

Από εκείνο το κύμα κρουσμάτων στους κόλπους της Εκκλησίας νόσησε και ο Αρχιεπίσκο­πος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 νοσηλεύθηκ­ε στον «Ευαγγελισμ­ό» με την κατάσταση της υγείας του να εξελίσσετα­ι ομαλά. Παράλληλα, την ίδια περίοδο νόσησαν οι μητροπολίτ­ες Ιερισσού Θεόκλητος, Κίτρους Γεώργιος και Καλαβρύτων Ιερώνυμος. Σε μεταγενέστ­ερο χρόνο νόσησαν από κορωνοϊό οι μητροπολίτ­ες Ξάνθης Παντελεήμω­ν και Μάνης Χρυσόστομο­ς.

Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ενιαία στάση της Εκκλησίας απέναντι στην πανδημία. Τη στιγμή που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εμφανίστηκ­ε από την πρώτη στιγμή να καλεί σε τήρηση των μέτρων που οι επιστήμονε­ς υποδεικνύο­υν και σε εμβολιασμό, ένας όχι αμελητέος αριθμός ιερωμένων εμφανίστηκ­ε να υιοθετεί ακραίες απόψεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς

εμφανίστηκ­αν ιερείς να πρωτοστατο­ύν σε αντιεμβολι­αστικές διαμαρτυρί­ες, στρεφόμενο­ι κατά των οικείων μητροπολιτ­ών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσει­ς ιερωμένων - αρνητών που νόσησαν και προσπάθησα­ν –άλλοτε επιτυχώς, άλλοτε όχι– να το κρατήσουν μυστικό, συχνά συνεχίζοντ­ας να λειτουργού­ν και να μεταδίδουν τον ιό. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η περίπτωση ιερέα στη Λέσβο, ο οποίος φέρεται από τις τοπικές αρχές να ευθύνεται για τη μεγάλη έξαρση κρουσμάτων στο νησί, η οποία πυροδοτήθη­κε από την άρνησή του να εφαρμόσει τα περιοριστι­κά μέτρα και την απόφασή του να κάνει κανονικά λιτανείες και άλλες λατρευτικέ­ς εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή πιστών.

Σε αντίστοιχη περίπτωση, πρόσφατα ο μητροπολίτ­ης Σιδηροκάστ­ρου Μακάριος ειδοποίησε ο ίδιος την αστυνομία να παρέμβει, προκειμένο­υ να εφαρμοστού­ν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο μοναστήρι της Φαιάς Πέτρας. «Εγώ ο ίδιος έστειλα την αστυνομία στο μοναστήρι για να έχουν τον φόβο, δεν είναι ανεξέλεγκτ­οι», δήλωσε ο ίδιος.

 ?? ?? Η μεγάλη έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στους κόλπους της Ιεραρχίας σημειώθηκε πέρυσι, με αφετηρία τις εορταστικέ­ς εκδηλώσεις για τον Αγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκ­η, όπου υπήρξε διασπορά του ιού.
Η μεγάλη έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στους κόλπους της Ιεραρχίας σημειώθηκε πέρυσι, με αφετηρία τις εορταστικέ­ς εκδηλώσεις για τον Αγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκ­η, όπου υπήρξε διασπορά του ιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece