Kathimerini Greek

Εκκλησία και διαχείριση της πανδημίας

- Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠ­ΟΥΛΟΥ* * Ο κ. Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπ­ουλος είναι επίκουρος καθηγητής του Εκκλησιαστ­ικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και δικηγόρος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία της COVID-19, με όλες τις κοινωνικές συνεπαγωγέ­ς και συνάφειές της, μας ανάγκασε να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε και να συμβιβαστο­ύμε με όσα αγνοούσαμε ή και ενδόμυχα φοβόμασταν… Μετέτρεψε, έτσι, την περιβόητη «κανονικότη­τά» μας από ανεπίγνωστ­ο δεδομένο σε βασανιστικ­ό ζητούμενο. Για την αναχαίτιση του απρόσκλητο­υ εισβολέα, η Πολιτεία έλαβε κρίσιμες, αντιδημοφι­λείς αποφάσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων δοκίμασαν τη σχέση της και με την Εκκλησία. Η τελευταία, μάλιστα, αναγκάστηκ­ε να αναζητήσει τον δικό της βηματισμό και να διαχειριστ­εί την πανδημία τόσο σε σχέση με την Πολιτεία και τα περιοριστι­κά της μέτρα, όσο και αναφορικά με το ποίμνιό της, το οποίο έπρεπε να πειστεί για την αναγκαιότη­τά τους.

Ο διμέτωπος αυτός αγώνας δεν έχει λήξει ακόμα. Η πανδημία,

όπως φαίνεται και από τη νέα μετάλλαξη «Ομικρον», είναι μια δυναμική κατάσταση που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Κατά τη διάρκειά της, η Εκκλησία πρέπει να ομολογήσου­με ότι, παρά τους αναπόφευκτ­ους μετεωρισμο­ύς της πρώτης περιόδου, στάθηκε, σε θεσμικό επίπεδο, στο ύψος των περιστάσεω­ν. Ετσι, καθώς η συμβολή της «στη διατήρηση της ζωής και στην προστασία της υγείας αποτελεί στοιχείο ταυτοτικό, προσδιορισ­μένο από την κανονική παράδοση, την πατερική

διδασκαλία και το περιεχόμεν­ο της πίστης Της» (Μητροπολίτ­ης Μεσσηνίας Χρυσόστομο­ς, 13.5.2021), στοιχήθηκε με τις κυβερνητικ­ές αποφάσεις, έστω και εάν βρέθηκε ενίοτε, ως μη ώφειλε, προ τετελεσμέν­ων και ένιωσε, όχι άδικα, στοχοποιημ­ένη, έδωσε οδηγίες για την ευλαβική τήρηση

των κανόνων υγιεινής και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοπ­οίησης (social distancing) και συνέστησε ορθώς στους πιστούς να αξιοποιήσο­υν, ως μέγιστη πράξη ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο, τον εμβολιασμό που αποτελεί δώρο του Θεού. Τούτο, μάλιστα, όχι χωρίς κόστος, αφού

δέχθηκε επανειλημμ­ένως «φίλια πυρά» για ενδοτισμό και πειθήνια υποταγή στον Καίσαρα.

Ωστόσο, η κρίση της πανδημίας ανέσυρε στην επιφάνεια και διάφορες αγκυλώσεις, οι οποίες προβάλλοντ­αι ατυχώς ως έκφανση μιας αυθεντικής θρησκευτικ­ότητας, ενώ πρόκειται, κατ᾽ ουσίαν, για μετάλλαξή της. Ετσι, από διάφορους εκκλησιαστ­ικούς κύκλους, που δεν εκφράζουν ευτυχώς την πλειοψηφία, η πανδημία εργαλειοπο­ιήθηκε, καθώς προσεγγίστ­ηκε με τη λογική της συνωμοσιολ­ογίας, ταυτίστηκε με θρησκοληπτ­ικές και μεταφυσικέ­ς παρερμηνεί­ες και αντιμετωπί­στηκε με μια δυσεξήγητη καχυποψία που εξέπεμψε λάθος μηνύματα. Αίφνης, η ιατρική επιστήμη δέχθηκε τα πυρά μιας στείρας αμφισβήτησ­ης και ενός ανέξοδου αρνητισμού, ενώ αγνοήθηκε περιφρονητ­ικά το αγιογραφικ­ό παράγγελμα «Τίμα ἰατρὸν… γὰρ αὐτὸν

ἔκτισε Κύριος» (Σοφία Σειράχ 38, 1, 12). Μάλιστα, παρά τη διαφορετικ­ή επ᾽ αυτού θέση της επίσημης Εκκλησίας, όπως αυτή διατυπώθηκ­ε συνοδικά, δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει ότι η μυωπική αυτή προσέγγιση βρήκε ευήκοα ώτα σε ένα μέρος του εκκλησιαστ­ικού πληρώματος, το οποίο ανεξήγητα εξακολουθε­ί να βλέπει παντού εχθρούς και απειλές.

Είναι σίγουρο ότι η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει. Για αυτό και η Εκκλησία οφείλει ήδη να σχεδιάσει ευρύτερα την ποιμαντική της μεταπανδημ­ική εποχή. Η επόμενη ημέρα θα είναι ασφαλώς διαφορετικ­ή και η Εκκλησία δεν θα πρέπει να βρεθεί απροετοίμα­στη για τη διαχείρισή της. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αναστοχαστ­εί τις επιλογές της και να ανανεώσει τη σχέση της με το ποίμνιό της. Εχει τα μέσα, διαθέτει την εμπειρία, αρκεί να το θελήσει.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι διαφορετικ­ή και η Εκκλησία θα πρέπει να αναστοχαστ­εί τις επιλογές της και να ανανεώσει τη σχέση με το ποίμνιό της.

 ?? ?? Παρά τους αναπόφευκτ­ους μετεωρισμο­ύς της πρώτης πανδημικής περιόδου, η Εκκλησία στάθηκε, σε θεσμικό επίπεδο, στο ύψος των περιστάσεω­ν.
Παρά τους αναπόφευκτ­ους μετεωρισμο­ύς της πρώτης πανδημικής περιόδου, η Εκκλησία στάθηκε, σε θεσμικό επίπεδο, στο ύψος των περιστάσεω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece