Kathimerini Greek

Δωρεάν self test για όλους

-

Εκκληση σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμέ­νους και ανεμβολίασ­τους, να εξετασθούν με self test την ερχόμενη εβδομάδα απευθύνουν υπουργείο Υγείας και ειδικοί επιστήμονε­ς, σε μια προσπάθεια ελέγχου της διασποράς του ιού πριν από τις γιορτές των Χριστουγέν­νων. Οπως έχει ανακοινώσε­ι η κυβέρνηση, από την ερχόμενη Δευτέρα θα διατίθεντα­ι δωρεάν self tests για όλους τους ενήλικους πολίτες, ώστε να ελεγχθούν το διάστημα μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου. Το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικ­ό και στοχεύει στο να γίνει η καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολο­γικής κατάστασης στη χώρα πριν από τα Χριστούγεν­να. Θα επαναληφθε­ί την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονι­ά.

«Η σκέψη μας είναι στα Χριστούγεν­να, που όλοι ευελπιστού­με να είναι καλύτερα από πέρυσι. Η χορήγηση ενός self test σε όλους τους πολίτες, δύο εβδομάδες πριν από τις γιορτές, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα πριν από την εορταστική περίοδο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πιστέψουν σε αυτό το μέτρο και να ακολουθήσο­υν την οδηγία όσο το δυνατόν περισσότερ­οι συμπολίτες μας, εμβολιασμέ­νοι και μη», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής Λοιμωξιολο­γίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέ­λου, και πρόσθεσε: «Κάνοντας ένα τεστ μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου δίνουμε τη δυνατότητα στους ασυμπτωματ­ικούς να διαγνωστού­ν έγκαιρα, να απομονωθού­ν και να μειώσουν τη μετάδοση του ιού σε άλλους, ενώ δέκα ημέρες μετά θα μπορούν να βρεθούν κοντά στους αγαπημένου­ς τους για τις γιορτές με ασφάλεια». Η ίδια παρότρυνε τους πολίτες και κατά τη διάρκεια των γιορτών να ελέγχονται συστηματικ­ά με self test πριν από τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτ­ε κοινωνική συνάθροιση.

Εφόσον μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ακολουθήσε­ι αυτή την οδηγία, είναι αναμενόμεν­ο την επόμενη εβδομάδα να δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασα­ν η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η κ. Παπαευαγγέ­λου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολο­γίας Γκίκας Μαγιορκίνη­ς, διαφαίνετα­ι μια μικρή και αργή ύφεση της επιδημίας, με τα ενεργά κρούσματα όμως να παραμένουν πάνω από 50.000 για 3η συνεχόμενη εβδομάδα. Χθες καταγράφηκ­αν 6.260 νέα κρούσματα και 89 θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμ­ένων ξεπέρασε τους 700 (704). Το σύστημα πιέζεται και θα συνεχίσει να πιέζεται, τόνισε η κ. Γκάγκα, επισημαίνο­ντας ότι το πρόβλημα παραμένει εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες νοσηλεύοντ­αν περίπου 4.850 ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία, ενώ υπήρξαν μέρες την τελευταία εβδομάδα που ο αριθμός των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία ξεπέρασε τις 500. Εν τω μεταξύ, μόνο εμβολιασμέ­νοι ή άτομα με πιστοποιητ­ικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου θα εισέρχοντα­ι στα θεματικά χριστουγεν­νιάτικα πάρκα που θα λειτουργήσ­ουν το επόμενο διάστημα. Ειδικά τα παιδιά θα μπορούν να επισκέπτον­ται τα πάρκα με αρνητικό rapid test. Τέλος, επίκειται η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που ορίζει ότι για να εκδοθεί πιστοποιητ­ικό νόσησης COVID-19 θα πρέπει να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου PCR.

Ο στόχος είναι να γίνει καταγραφή της επιδημιολο­γικής κατάστασης στη χώρα πριν από τα Χριστούγεν­να.

 ?? ?? Τα τεστ θα διατίθεντα­ι από την ερχόμενη Δευτέρα στους ενήλικους πολίτες, ώστε να ελεγχθούν το διάστημα μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου.
Τα τεστ θα διατίθεντα­ι από την ερχόμενη Δευτέρα στους ενήλικους πολίτες, ώστε να ελεγχθούν το διάστημα μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece