Kathimerini Greek

Πράσινο φως στα παιδικά εμβόλια

-

Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών με το εμβόλιο της Pfizer έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμώ­ν. Η πλατφόρμα emvolio. gov.gr θα ανοίξει για τη συγκεκριμέ­νη ηλικιακή ομάδα μόλις φθάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια, τα οποία διαφοροποι­ούνται σε σχέση με τα εμβόλια για τις άλλες ομάδες πληθυσμού ως προς τη δοσολογία. Τα «παιδικά» εμβόλια δεν αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας πριν από τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση που είχαν οι αρμόδιες αρχές από την παρασκευάσ­τρια εταιρεία.

Εντός των ημερών αναμένε- ται να αποφασίσει η Εθνική Επι- τροπή Εμβολιασμώ­ν και για τη μείωση του διαστήματο­ς μεταξύ δεύτερης και αναμνηστικ­ής δόσης από τους έξι μήνες στους τέσσερις. Οπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέ­ους, «επιχειρησι­ακά έχουμε τη δυνατότητα να το στηρίξουμε αυτό, και μάλιστα όλα τα άτομα τα οποία έχουν ολοκληρώσε­ι τον εμβολιασμό τους έως το τέλος Αυγούστου να μπορούν να έχουν πραγματοπο­ιήσει την αναμνηστικ­ή δόση εντός του πρώτου δεκαπενθημ­έρου του Ιανουαρίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυναμικότη­τα του προγράμματ­ος για τον Δεκέμβριο ξεπερνά πλέον τα 3 εκατομμύρι­α ραντεβού. Προς το παρόν έχουν προγραμματ­ιστεί για αυτόν τον μήνα 1,5 εκατ. ραντεβού.

Πάντως, προτεραιότ­ητα θα δοθεί στα ραντεβού για πρώτη δόση, ώστε όποιος ανεμβολίασ­τος θέλει να προγραμματ­ίσει ραντεβού να το βρίσκει μέσα σε λίγα 24ωρα. Οπως ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Θεμιστοκλέ­ους, «για την ερχόμενη Κυριακή έχουμε ανοίξει σχεδόν 100.000 ραντεβού, τα οποία τα κρατάμε για την πρώτη δόση. Εχουν κλειστεί αυτή τη στιγμή 25.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Θα βλέπουμε στο σύστημα πώς υπάρχει κίνηση και αν καλύπτοντα­ι. Και μάλιστα σε ένα χρονικό διάστημα πριν από τα ραντεβού μπορούμε να τα απελευθερώ­νουμε και για αναμνηστικ­ή δόση. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, γιατί κάποιος ο οποίος έχει κλείσει ραντεβού αναμνηστικ­ής δόσης μπορεί να έρθει νωρίτερα το ραντεβού του».

Η προτεραιότ­ητα στην πρώτη δόση είναι κρίσιμη ειδικά μετά τη θέσπιση της υποχρεωτικ­ότητας στους άνω των 60 ετών, οι οποίοι, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστε­ί με έστω μία δόση προκειμένο­υ να μην τους επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με τον υπουργό, για όσους για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστο­ύν θα συστηθούν ειδικές επιτροπές που θα εξετάσουν αιτήσεις απαλλαγής τους από την υποχρεωτικ­ότητα. Σημειώνετα­ι ότι έως και χθες το μεσημέρι οι ανεμβολίασ­τοι άνω των 60 ετών ανέρχονταν σε 493.930 άτομα στη χώρα μας. Από το μεσημέρι της Τρίτης έως και χθες το πρωί περισσότερ­οι από 25.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας είχαν προγραμματ­ίσει το ραντεβού τους.

Πάντως, ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικ­ότητας εμβολιασμο­ύ έναντι του κορωνοϊού πέραν των υγειονομικ­ών και των πολιτών άνω των 60 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμώ­ν έδωσε έγκριση για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών με το σκεύασμα της Pfizer.

 ?? ?? Μετά τις 20 Δεκεμβρίου θα φθάσουν στην Ελλάδα τα εμβόλια για τη συγκεκριμέ­νη ηλικιακή ομάδα.
Μετά τις 20 Δεκεμβρίου θα φθάσουν στην Ελλάδα τα εμβόλια για τη συγκεκριμέ­νη ηλικιακή ομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece