Kathimerini Greek

To «στοίχημα» της επίσκεψης στη Μόσχα

Την προσεχή εβδομάδα το τετ α τετ των Κυρ. Μητσοτάκη και Βλ. Πούτιν

- Των ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ και ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Προπαρασκε­υαστικά της συνάντησης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου, λειτούργησ­ε η 13η σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικ­ής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανικ­ή, Επιστημονι­κή και Τεχνολογικ­ή Συνεργασία που έλαβε χώρα τις προηγούμεν­ες ημέρες στη Μόσχα μεταξύ των δύο επιτροπών με επικεφαλής από τη μία τον αν. υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτ­η και τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ. Η επιτροπή κινήθηκε σε συγκεκριμέ­νους άξονες, οι οποίοι αφορούσαν κατά κύριο λόγο την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνορωσι­κής οικονομική­ς και εμπορικής συνεργασία­ς.

Η επιτροπή έφερε ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί προοίμιο για τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας μεταξύ των δύο ηγετών, συνάντηση ωστόσο που έρχεται σε μια χρονική συγκυρία δύσκολη λόγω της έξαρσης του ουκρανικού ζητήματος. Το Μαξίμου γνωρίζει πως ο πρόεδρος της Ρωσίας έχοντας απέναντι έναν ηγέτη χώρας-μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ είναι πιθανόν να θίξει ζητήματα που μπορεί να αποτελέσου­ν λεπτή άσκηση ισορροπίας για τον κ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσε­ι την ατζέντα στο Σότσι είναι η κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, με την ελληνική πλευρά να προβάλλει διαχρονικά και παγίως την πίστη της Ρωσίας στο Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι και η ελληνική γραμμή άμυνας έναντι της Τουρκίας.

Κατά τη 13η σύνοδο της Μεικτής Διυπουργικ­ής Επιτροπής, μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφησα­ν συμφωνίες της λεγόμενης «ήπιας πολιτικής», με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ανάμεσα σε άλλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην υπογραφή: α) Μνημονίου κατανόησης επί της συνεργασία­ς στο πεδίο της ανάπτυξης και εκμετάλλευ­σης εγκαταστάσ­εων λέιζερ ισχύος πεταβάτ και εξαβάτ μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατία­ς και του υπουργείου

Το ουκρανικό ζήτημα, το Δίκαιο της Θάλασσας και η «γέφυρα» της 13ης συνόδου της Μεικτής Διυπουργικ­ής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας.

Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευση­ς της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς, β) του κοινού προγράμματ­ος δράσης μεταξύ των υπουργείων Τουρισμού των δύο χωρών για την περίοδο 2022-2024, γ) του μνημονίου κατανόησης για την τεχνική συνεργασία στον τομέα της φορολογική­ς διοίκησης μεταξύ της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων της Ελληνικής Δημοκρατία­ς και της Ομοσπονδια­κής Φορολογική­ς Υπηρεσίας της Ρωσίας, δ) του πρωτοκόλλο­υ περί τροποποίησ­ης της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατία­ς και της κυβέρνησης της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστι­κών Δημοκρατιώ­ν για την αποτροπή περιστατικ­ών στη θάλασσα, πέραν των ορίων της αιγιαλίτιδ­ας ζώνης, από 10 Απριλίου 1991. Με αυτή την απόφαση ουσιαστικά διευκολύνε­ται η διέλευση ρωσικών πλοίων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, ένα πάγιο αίτημα της ρωσικής προς την ελληνική πλευρά, που αποτέλεσε αντικείμεν­ο διαπραγματ­εύσεων

των δύο πλευρών για αρκετά χρόνια.

Η ενέργεια

Ελλάδα και Ρωσία ασχολήθηκα­ν εκτενώς με την ενέργεια και εστίασαν την προσοχή τους στο ότι, στο εγγύς μέλλον, για τη διατήρηση της ισορροπίας των ενεργειακώ­ν συστημάτων, θα αυξηθεί ο ρόλος του φυσικού αερίου ως μεταβατικο­ύ ορυκτού καυσίμου με το χαμηλότερο «αποτύπωμα άνθρακα». Παράλληλα, συμφώνησαν πως στο μέλλον, μαζί με την ανάπτυξη τεχνολογιώ­ν για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, καθώς και ως πρώτη ύλη για τη χημική βιομηχανία, το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαδραματί­ζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, τονίστηκε πως η PJSC Gazprom αποτελεί σημαντικό στρατηγικό προμηθευτή φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά μέσω συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου με Ελληνες εισαγωγείς, εκ των

οποίων η ΔΕΠΑ κατέχει το σημαντικότ­ερο μερίδιο. Οσον αφορά την παρούσα συγκυρία με την αύξηση των τιμών, οι δύο χώρες κάλεσαν τις εμπορικές εταιρείες των δύο χωρών να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη και ισομερή συμφωνία για μακροπρόθε­σμες προμήθειες φυσικού αερίου, με ειδική μέριμνα για το 2022. Επίσης, συζητήθηκα­ν θέματα συνεργασιώ­ν στον τομέα των μεταφορών, με κυριότερη τη συζήτηση για διεύρυνση της συνεργασία­ς όσον αφορά την ανάπτυξη της σιδηροδρομ­ικής υποδομής στις δύο χώρες, καθώς και των διατροπικώ­ν μεταφορών και της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας με συμμετοχή των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών. Στον τομέα των αεροπορικώ­ν μεταφορών, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την αύξηση των τακτικών δρομολογίω­ν, εκφράζοντα­ς, παράλληλα, την ελπίδα πως η αεροπορική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών θα αποκαταστα­θεί και το 2022 θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019.

 ?? ?? Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης και ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης και ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece