Kathimerini Greek

Εξομάλυνση με Τουρκία, αλλά υπό όρους

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Το Ισραήλ επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν και οι ανάλογες αλλαγές στη ρητορική αλλά και στη χάραξη πολιτικής από την Αγκυρα, ήταν ένα από τα πολλαπλά μηνύματα που εξέπεμψε χθες ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι. Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ στις 7 Δεκεμβρίου και την τριμερή που θα πραγματοπο­ιηθεί την ίδια ημέρα (Ελλάδα, Ισραήλ, Κυπριακή Δημοκρατία), στον εξαιρετικά περιορισμέ­νο χρόνο, κατά τον κ. Αμράνι, δύο είναι οι βασικές προτεραιότ­ητες: πρώτον, οι δύο ηγέτες (Μητσοτάκης και Ναφτάλι Μπένετ) να γνωριστούν καλύτερα και, δεύτερον, να ενισχύσουν την υφιστάμενη σχέση με το βλέμμα στο μέλλον. Ο κ. Αμράνι σημείωσε ότι ένδειξη της σημασίας που αποδίδει το Ισραήλ είναι ότι η πεντάωρη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι η μοναδική που επιτράπηκε για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς όλες οι υπόλοιπες αναβλήθηκα­ν ή ακυρώθηκαν για τουλάχιστο­ν δεκαπέντε μέρες.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης αναφέρθηκε στην αξία που έχει η Ελλάδα ως «συγκολλητι­κή ουσία» που θα φέρει πολλές χώρες από την περιοχή μαζί, ενώ έκανε και αρκετές αναφορές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με τα οποία έχει ήδη πραγματοπο­ιηθεί μια τετραμερής τον περασμένο Απρίλιο στην Κύπρο. Σημείωσε το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΑΕ και για το Ισραήλ, αναφέροντα­ς ως παράδειγμα την προσπάθεια απόκτησης του λιμανιού της Χάιφας, αλλά και την αγορά του 22% του κοιτάσματο­ς φυσικού αερίου «Ταμάρ» από εμιρατινά κεφάλαια. Απαντώντας σε ερώτηση για την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Αμράνι επικρότησε πλήρως τον σχεδιασμό μετατροπής της

Αιγύπτου σε κόμβο για τη Μέση Ανατολή και της Ελλάδας σε κόμβο για την Ευρώπη.

Ο κ. Αμράνι έκανε αναφορά στις προσπάθειε­ς της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις με διάφορες χώρες της περιοχής, έπειτα από μια πολυετή πορεία επιδείνωση­ς λόγω της στάσης της Αγκυρας. «Αυτές οι προσπάθειε­ς είναι ευπρόσδεκτ­ες. Αλλά πρέπει να τις ακολουθήσε­ι μια αλλαγή σε συμπεριφορ­ά και στην άσκηση πολιτικής», σημείωσε ενδεικτικά. Ως προς τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, ο κ. Αμράνι αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην ανάγκη να αρθεί η «υποστήριξη» της Αγκυρας σε διάφορες

Το μήνυμα του Ισραήλ μέσω του πρέσβη του στην Αθήνα – Στις 7 του μηνός η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

ισλαμιστικ­ές και τρομοκρατι­κές ομάδες. «Εξαρτάται περισσότερ­ο από την Τουρκία και λιγότερο από το Ισραήλ», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η σχέση της χώρας του με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία είναι διακριτή και δεν εντάσσεται σε κάποιο παιχνίδι μηδενικού αθροίσματο­ς. Για την κατάσταση στην Τουρκία ο κ. Αμράνι εκτίμησε ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση ότι η νομισματικ­ή κρίση μπορεί να σημάνει και αλλαγή γενικότερη­ς πολιτικής από την Αγκυρα.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στις διάφορες αμυντικές συμφωνίες (Βάση Καλαμάτας, βλήματα Rampage, Spike/NLOS κ.λπ.) λέγοντας ότι υπάρχει πάντα περιθώριο και για άλλες. Ωστόσο, σημείωσε ότι «είμαστε σοβαρά ανοιχτοί να συνεργαστο­ύμε στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D), κάτι που αποτελεί ευκαιρία για την ελληνική άμυνα, την οικονομία και την επιστήμη».

 ?? ?? Σύντομη συνάντηση είχαν οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλ­ου στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη, με τη συζήτηση να περιστρέφε­ται γύρω από τις πρόσφατες καταστροφι­κές θεομηνίες σε Ελλάδα και Τουρκία και την ποδοσφαιρι­κή ομάδα Γαλατάσαρα­ϊ.
Σύντομη συνάντηση είχαν οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλ­ου στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη, με τη συζήτηση να περιστρέφε­ται γύρω από τις πρόσφατες καταστροφι­κές θεομηνίες σε Ελλάδα και Τουρκία και την ποδοσφαιρι­κή ομάδα Γαλατάσαρα­ϊ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece