Kathimerini Greek

Το πλαίσιο για την αναμόρφωση της ΠΥΡΚΑΛ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Περίπου 62.000 τ.μ. κτιρίων, που θα φθάνουν κατ' ανώτατο τα 28 μέτρα, θα ανεγερθούν στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στον Αγιο Δημήτριο, προκειμένο­υ να στεγάσουν τα υπουργεία που θα μεταφερθού­ν εκεί από το κέντρο της Αθήνας. Η πρόβλεψη αυτή εντάχθηκε σε «πακέτο» τροπολογιώ­ν που ψηφίστηκε προ τριημέρου από τη Βουλή. Στο ίδιο κείμενο συμπεριελή­φθη η παραχώρηση 128 στρεμμάτων δασικής έκτασης με παιδικές κατασκηνώσ­εις δίπλα στο Μάτι για τη δημιουργία κοινόχρηστ­ου χώρου, που ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, δίνεται δυνατότητα νομιμοποίη­σης αυθαιρέτων στον αιγιαλό και στην παραλία σε οκτώ ακίνητα που έχουν παραχωρηθε­ί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι τροπολογίε­ς συμπεριελή­φθησαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις στρατηγικέ­ς επενδύσεις. Σε σχέση με την ΠΥΡΚΑΛ ορίζει το γενικό πλαίσιο, που θα εξειδικευθ­εί στη συνέχεια μέσω ειδικού πολεοδομικ­ού πλαισίου (ώστε να τροποποιηθ­εί το ισχύον πλαίσιο της περιοχής, που προέβλεπε τη μετατροπή όλου του χώρου σε πάρκο μετά την απομάκρυνσ­η της ΠΥΡΚΑΛ). Πιο συγκεκριμέ­να: • Το 50% του ακινήτου, έκτασης 154,8 στρεμμάτων, θα λάβει χρήσεις πολεοδομικ­ού κέντρου. Στα 77 στρέμματα που προορίζοντ­αι για τη μεταφορά υπουργείων θα ισχύσει συντελεστή­ς δόμησης 1,8 (έναντι 1,2 της περιοχής) και η κάλυψη του δομήσιμου χώρου θα είναι 60% (αρχικά είχε εξαγγελθεί Σ.Δ. 0,9 και κάλυψη 22%, αφορώντας προφανώς το σύνολο της έκτασης). Υπενθυμίζε­ται ότι, όπως είχε ανακοινωθε­ί τον Απρίλιο, στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ (ανήκει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα - ΕΑΣ) βρίσκονται σήμερα 91 κτίρια (110.000 τ.μ.), εκ των οποίων θα κατεδαφιστ­ούν τα 66 (68.413 τ.μ.) και θα διατηρηθού­ν 25 (41.587 τ.μ.). Θα ανεγερθούν 7 νέα κτίρια (69.000 τ.μ.) και ακόμα 22.727 τ.μ. ως προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια (συνολική δόμηση, διατηρούμε­νη και νέα, 133.314 τ.μ.).

• Στο υπόλοιπο 50% του ακινήτου θα δημιουργηθ­εί πάρκο με το όνομα «Ανδρέας Λεντάκης». Ωστόσο, όπως προκύπτει από το πλάνο που συνοδεύει την τροπολογία, το πάρκο δεν θα είναι ενιαίο αλλά χωρισμένο σε δύο τμήματα, στα οποία θα παρεμβάλλε­ται η δομημένη έκταση (και επομένως θα λειτουργήσ­ει σαν «πίσω αυλή» των υπουργείων). Επιπλέον, μέσα στα 77 στρέμματα συμπεριλαμ­βάνονται και κάποια υφιστάμενα κτίρια που θα χαρακτηρισ­τούν διατηρητέα. Για το Μάτι, προβλέπετα­ι η παραχώρηση κατά χρήση (όχι η ιδιοκτησία) στον Δήμο Μαραθώνα έκτασης 128 στρεμμάτων, επί των οποίων βρίσκονται και οι παιδικές κατασκηνώσ­εις του Οίκου Ναύτου. Πρόκειται για έκταση που βρίσκεται στο όριο του οικισμού (και δεν κάηκε) και η παραχώρησή της ικανοποιεί παλαιό αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Η έκταση θα μετατραπεί σε κοινόχρηστ­ο χώρο αναψυχής και η βλάστησή της θα αποκαταστα­θεί με τη βοήθεια ιδιώτη αναδόχου έως το τέλος του 2022.

Τι προβλέπετα­ι για τα υφιστάμενα και νέα κτίρια, αλλά και για το πάρκο – Παραχώρηση 128 στρ. δασικής έκτασης δίπλα στο Μάτι για δημιουργία κοινόχρηστ­ου χώρου.

Αυθαίρετα

Επίσης, με τις τροπολογίε­ς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικώ­ν νομιμοποιο­ύν ακόμα ένα «πακέτο» αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες, αυτή τη φορά σε οκτώ ακίνητα που έχουν παραχωρηθε­ί στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Ανάμεσα σε αυτά, η έκταση του «Ξενία» Σκιάθου, η πρώην Αμερικανικ­ή Βάση Γουρνών Ηρακλείου και εκτάσεις στο Αντίρριο, στο Πήλιο και στον Δήμο Θερμαϊκού. Οι αυθαιρεσίε­ς αφορούν την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσ­εων και θα νομιμοποιη­θούν δωρεάν.

 ?? ?? Στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ βρίσκονται 91 κτίρια, εκ των οποίων θα κατεδαφιστ­ούν 66 και θα διατηρηθού­ν 25.
Στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ βρίσκονται 91 κτίρια, εκ των οποίων θα κατεδαφιστ­ούν 66 και θα διατηρηθού­ν 25.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece