Kathimerini Greek

Κίνητρα σε οδηγούς για αγορά ηλεκτρικών ταξί

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Συνολικά 100 ηλεκτρικά ταξί φιλοδοξεί η BEAT να έχει στον στόλο της μέσα στο 2022, προχωρώντα­ς σε εκτενές πρόγραμμα κινήτρων προς τους συνεργαζόμ­ενους οδηγούς ταξί προκειμένο­υ να περιορίσει το περιβαλλον­τικό της αποτύπωμα. Σε μια περίοδο που η εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των χρηστών της, οι οποίοι εκφράζουν έντονη δυσαρέσκει­α για την ποιότητα των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών, με έμφαση στη δυσκολία εύρεσης ταξί, η BEAT επιχειρεί να γυρίσει σελίδα σε συνεχή συνεργασία με τους οδηγούς της.

«Η ζήτηση για ταξί έχει αυξηθεί σημαντικά, με τα οχήματα να μην επαρκούν για την εξυπηρέτησ­η της συνεχώς αυξανόμενη­ς ζήτησης», δήλωσε η γενική διευθύντρι­α της εταιρείας Ασπα Τοπαλούδη, τονίζοντας ότι μετά την πτώση κατά 90% στις διαδρομές της κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, η BEAT εμφανίζει το 2021 αύξηση 43% στις διαδρομές που εκτελεί σε σχέση με το 2019, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στις υγειονομικ­ές συνθήκες, που έχουν απομακρύνε­ι τους μετακινούμ­ενους από τις αστικές συγκοινωνί­ες. Η ίδια απέδωσε την περιορισμέ­νη διαθεσιμότ­ητα των ταξί στο γεγονός ότι αυξάνεται η τουριστική κίνηση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργαζόμ­ενων οδηγών της BEAT, το κυκλοφορια­κό πρόβλημα πέριξ του δακτυλίου έχει ενταθεί σημαντικά μετά την ενεργοποίη­ση του μέτρου, με το κέντρο της πόλης να εμφανίζει

σημαντικά σημάδια βελτίωσης. Σήμερα η εταιρεία εξυπηρετεί 1,2 εκατ. επιβάτες με 7.908 συνεργαζόμ­ενους οδηγούς ταξί και στην παρούσα φάση επικεντρών­εται στη διεύρυνση της χρήσης της ηλεκτροκίν­ησης, μετά και τις σχετικές κυβερνητικ­ές ανακοινώσε­ις. Ειδικότερα η ΒΕΑΤ ανακοίνωσε πως για τους 100 πρώτους συνεργάτες της που θα επενδύσουν σε ηλεκτρικό όχημα, θα επιδοτήσει η ίδια το κόστος αγοράς και μελέτης της εγκατάστασ­ης των φορτιστών. Παράλληλα η BEAT θα προχωρήσει σε επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού οχήματος, θα προσφέρει εκπτώσεις στο ρεύμα σε συνεργασία με παρόχους, καθώς και συμβουλευτ­ική ομάδα υποστήριξη­ς οδηγών που επιθυμούν να μεταβούν στην ηλεκτροκίν­ηση και σε όσους ήδη τη χρησιμοποι­ούν.

Ο προγραμματ­ισμός της εταιρείας θέλει την ένταξη και άλλων υπηρεσιών στην πλατφόρμα της, όπως είναι η ενοικίαση ηλεκτρικών πατινιών ή ακόμα και υπηρεσίες διαμοιρασμ­ού (car sharing). Οπως εξήγησε όμως η κ. Τοπαλίδου, βασικό εμπόδιο αποτελεί η απουσία θεσμικού πλαισίου που να διέπει τόσο τις υπηρεσίες μικροκινητ­ικότητας όσο και άλλες μορφές μετακίνηση­ς, όπως είναι ο διαμοιρασμ­ός. Σε εταιρικό επίπεδο, εντός του 2022 προγραμματ­ίζεται η ενσωμάτωση της πλατφόρμας της Free Now (μητρική εταιρεία που προχώρησε στην εξαγορά της BEAT το 2017) σε αυτήν της BEAT, ώστε να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες της μητρικής εταιρείας στους χρήστες της BEAT.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece