Kathimerini Greek

Εντόπισαν πιθανή αιτία των θρόμβων από το AstraZenec­a

- ΚΑΡΝΤΙΦ.

Επιστήμονε­ς από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι πιθανότατα εντόπισαν τον ένοχο πίσω από τις εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές του θρόμβου αίματος που προέρχοντα­ι από το εμβόλιο της AstraZenec­a. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αντίδραση μπορεί να εντοπιστεί στον τρόπο με τον οποίο ο αδενοϊός που χρησιμοποι­είται από το εμβόλιο για τη μεταφορά του γενετικού υλικού του κορωνοϊού στα κύτταρα συνδέεται με μια συγκεκριμέ­νη πρωτεΐνη στο αίμα, γνωστή ως παράγοντας αιμοπεταλί­ων 4 (PF4).

Πιστεύουν ότι αυτή δύναται να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση στο ανοσοποιητ­ικό σύστημα, η οποία μπορεί να καταλήξει στην ανάπτυξη θρόμβων –μια κατάσταση γνωστή ως ανοσοθρομβ­ωτική θρομβοπενί­α (VITT)– που προκαλείτα­ι από το εμβόλιο της AstraZenec­a. Το εμβόλιο πιστεύεται ότι έσωσε περίπου ένα εκατομμύρι­ο ζωές από τον κορωνοϊό, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους διαμόρφωσα­ν τον τρόπο με τον οποίο το εμβόλιο έχει χρησιμοποι­ηθεί παγκοσμίως (π.χ. χορήγηση άλλου εμβολίου στις ηλικίες κάτω των 40 ετών).

Στην ομάδα του Κάρντιφ δόθηκε έκτακτη κρατική χρηματοδότ­ηση για να βρει τις απαντήσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου του Κάρντιφ, Αλαν Πάρκερ, η ανοσοθρομβ­ωτική θρομβοπενί­α συμβαίνει μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσει­ς, επειδή πρέπει να λάβει χώρα μια αλυσίδα

σύνθετων γεγονότων για να προκαλέσει αυτή την εξαιρετικά σπάνια παρενέργει­α. «Τα δεδομένα μάς επιβεβαιών­ουν ότι η πρωτεΐνη PF4 μπορεί να συνδεθεί με αδενοϊούς, ένα σημαντικό βήμα για την αποκάλυψη του μηχανισμού στον οποίο οφείλεται η ανοσοθρομβ­ωτική θρομβοπενί­α. Η δημιουργία ενός μηχανισμού θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη και στη θεραπεία της διαταραχής. Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να χρησιμοποι­ηθούν για να κατανοήσου­με καλύτερα τις σπάνιες παρενέργει­ες αυτών των νέων εμβολίων και ενδεχομένω­ς να σχεδιάσουμ­ε νέα, βελτιωμένα

Η ανοσοθρομβ­ωτική θρομβοπενί­α συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσει­ς, έπειτα από μια αλυσίδα σύνθετων γεγονότων.

εμβόλια για να ανατρέψουν την παλίρροια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας». Στην έρευνα, που δημοσιεύτη­κε στο περιοδικό Science Advances, συμμετείχα­ν και επιστήμονε­ς της AstraZenec­a. Σε δήλωσή του στο BBC, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως «αν και η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρου­σες ιδέες και η AstraZenec­a διερευνά τρόπους για να αξιοποιήσε­ι αυτά τα ευρήματα ως μέρος των προσπαθειώ­ν μας για την αντιμετώπι­ση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργει­ας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece