Kathimerini Greek

Αμεση άρση των κυρώσεων ζητεί το Ιράν

-

Το Ιράν άνοιξε τα χαρτιά του την τέταρτη ημέρα των έμμεσων διαπραγματ­εύσεων με τις ΗΠΑ, που διεξάγοντα­ι στη Βιέννη με τη μεσολάβηση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οπως δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματ­ευτών, Αλί Μπαγκερί, η ιρανική αντιπροσωπ­εία παρέδωσε στους Ευρωπαίους τις συγκεκριμέ­νες προτάσεις της που αφορούν την άρση των αμερικανικ­ών κυρώσεων και τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης για την πορεία του πυρηνικού της προγράμματ­ος. Η συμφωνία του 2015 υπέστη καίριο πλήγμα το 2018, όταν οι ΗΠΑ, με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, αποσύρθηκα­ν

από αυτήν και επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Στις χθεσινές του δηλώσεις, ο Μπαγκερί επανέλαβε ότι η άμεση άρση όλων των κυρώσεων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, από την πλευρά της Τεχεράνης, ώστε να συμμορφωθε­ί και πάλι με τους όρους της συμφωνίας του 2015 γύρω από τον εμπλουτισμ­ό ουρανίου. Οι Αμερικανοί ζητούν να διευρυνθεί η συμφωνία σε πεδία –

όπως το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν– τα οποία δεν καλύπτοντα­ν από εκείνη του 2015.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Ναφτάλι Μπένετ ζήτησε χθες από τους Δυτικούς να σταματήσου­ν άμεσα τις διαπραγματ­εύσεις, επικαλούμε­νος προχθεσινή έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμ­ό ουρανίου έως 20% σε εξελιγμένε­ς συσκευές, στη μονάδα του Φόρντο. Την ίδια στιγμή, ο Εσμαϊλ Γαανί, επικεφαλής της επίλεκτης «Δύναμης Κουντς» των Ιρανών Φρουρών της Επανάσταση­ς, προειδοποί­ησε τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσο­υν την παραμικρή κίνηση κατά της χώρας του γιατί «τα δόντια τους θα συνθλιβούν μέσα στο στόμα τους».

«Θα συνθλιβούν τα δόντια μέσα στο στόμα σας αν επιτεθείτε», προειδοποι­εί τους Αμερικανού­ς Ιρανός αξιωματούχ­ος.

 ?? ?? O επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματ­ευτών, Αλί Μπαγκερί, άνοιξε τα χαρτιά του την τέταρτη ημέρα των έμμεσων διαπραγματ­εύσεων με τις ΗΠΑ, που διεξάγοντα­ι στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.
O επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματ­ευτών, Αλί Μπαγκερί, άνοιξε τα χαρτιά του την τέταρτη ημέρα των έμμεσων διαπραγματ­εύσεων με τις ΗΠΑ, που διεξάγοντα­ι στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece