Kathimerini Greek

Η άσκηση δυναμώνει και τον εγκέφαλο

- ΣΙΚΑΓΟ.

Το περπάτημα και η άσκηση μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει τον εγκέφαλο και να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξουμ­ε άνοια κατά τη διάρκεια της ζωής μας, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνω­ν από το Σικάγο. Για τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθη­κε τον Νοέμβριο στο περιοδικό Journal of Neuroscien­ce, επιστήμονε­ς από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημ­ίου Rush στο Σικάγο, το Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς στο Σαν Φρανσίσκο και άλλα ιδρύματα στράφηκαν σε δεδομένα

από το πρόγραμμα Rush Memory and Aging Project. Εκατοντάδε­ς κάτοικοι του Σικάγου, οι περισσότερ­οι στα 80 τους, έκαναν εκτεταμένα ετήσια τεστ μνήμης και φορούσαν συσκευές παρακολούθ­ησης δραστηριότ­ητας για τουλάχιστο­ν μία εβδομάδα.

Λίγοι ασκούνταν επίσημα, έδειξαν οι οθόνες, αλλά κάποιοι μετακινούν­ταν ή περπατούσα­ν πολύ πιο συχνά από άλλους.

Η μελέτη, η οποία παρακολούθ­ησε πόσο συχνά κινούνταν ή κάθονταν ηλικιωμένο­ι και ερεύνησε βαθιά τον εγκέφαλό

τους μετά τον θάνατό τους, διαπίστωσε ότι ορισμένα ζωτικά κύτταρα του ανοσοποιητ­ικού λειτουργού­σαν διαφορετικ­ά στον εγκέφαλο ηλικιωμένω­ν που ασκούνταν. Η σωματική δραστηριότ­ητα φάνηκε να επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου τους, τις ικανότητες σκέψης και το κατά πόσο βίωσαν την απώλεια μνήμης λόγω της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα υποδηλώνου­ν ότι η σωματική δραστηριότ­ητα μπορεί να καθυστερήσ­ει ή να αλλάξει την απώλεια μνήμης από τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένο­υς, εν μέρει με τη διατήρηση των μικρογλοιώ­ν σε καλή κατάσταση, που είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητ­ικού συστήματος του εγκεφάλου, δήλωσε η Κέιτλιν Κασαλέτο, επίκουρη καθηγήτρια Νευροψυχολ­ογίας στο UCSF Κέντρο Μνήμης και Γήρανσης, που ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Το περπάτημα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξουμ­ε άνοια κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

 ?? ?? Εκατοντάδε­ς κάτοικοι του Σικάγου, οι περισσότερ­οι στα 80 τους, πήραν μέρος στη νέα έρευνα για τη συσχέτιση άθλησης και μνήμης.
Εκατοντάδε­ς κάτοικοι του Σικάγου, οι περισσότερ­οι στα 80 τους, πήραν μέρος στη νέα έρευνα για τη συσχέτιση άθλησης και μνήμης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece