Kathimerini Greek

Λουκουμάδε­ς

- Της Γιουλης εΠΤακοιλη

Τελικά, το πρόβλημα με τον διορισμό της Ανεζινιώς Σταμούλη στη θέση της αναπληρώτρ­ιας διοικήτρια­ς του νοσοκομείο­υ Ικαρίας είναι ότι έχει ζαχαροπλασ­τείο στη Σάμο; Οτι είναι η ιδιοκτήτρι­α του «Λουκουμαδό­σπιτου»; Στοχοποιεί­ται και χλευάζεται εδώ και ημέρες η κ. Σταμούλη, επειδή κάποια στιγμή στη ζωή της εργάστηκε ως ζαχαροπλάσ­τρια, η συζήτηση έχει εκτροχιαστ­εί και ακόμη δεν είναι σαφές αν έχει τα προσόντα γι' αυτήν τη θέση, αν η επιλογή της έγινε με διαφάνεια και νομιμότητα και αν, φυσικά, διαθέτει εμπειρία από ανάλογη θέση.

Η ίδια ευχαρίστησ­ε τον τοπικό βουλευτή της Νέας Δημοκρατία­ς Χριστόδουλ­ο Στεφανάδη για την εμπιστοσύν­η, ομολογώντα­ς επί της ουσίας ότι εκείνος την πρότεινε. Δεν είναι μυστικό, βέβαια, ότι αυτές οι θέσεις είναι κομματικές κι εκεί βολεύονται «ημέτεροι» των κυβερνήσεω­ν. Συχνά μάλιστα αποτελούν εφαλτήριο για κομματική ανέλιξη. Ενας επιτυχημέν­ος διοικητής νοσοκομείο­υ της περιφέρεια­ς, κάποιος δηλαδή που θα

το «τρέξει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, έχει πολλές πιθανότητε­ς να διακριθεί στην τοπική αυτοδιοίκη­ση, ίσως και να μπει στη Βουλή αν τον στηρίξει το κόμμα.

Το θέμα με τους διοικητές των νοσοκομείω­ν έχει έρθει πολλές φορές στην επικαιρότη­τα και είναι ισχυρό αντιπολιτε­υτικό όπλο. Το 2018, η Ν.Δ. είχε αξιοποιήσε­ι στο έπακρο τον διορισμό ενός ιδιοκτήτη βουλκανιζα­τέρ στη διοίκηση του νοσοκομείο­υ Σαντορίνης. Στο τιμόνι νοσοκομείω­ν της χώρας έχουμε δει κατά καιρούς γυμναστές, γεωπόνους, απόστρατου­ς αξιωματικο­ύς, νεαρούς χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία, αλλά και 80χρονους. Και σχεδόν κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση, αλλάζουν και οι διοικητές των νοσοκομείω­ν.

Η νυν κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά τον πήχυ για τους νέους διοικητές με συμβάσεις αποδοτικότ­ητας και ειδικούς στόχους, 23 συνολικά,

σχετικούς με την οικονομική κατάσταση των νοσοκομείω­ν, τα αποθεματικ­ά και τα χρέη προς τους προμηθευτέ­ς, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών, την ηλεκτρονικ­ή διακυβέρνη­ση, την εφαρμογή εργαλείων μάνατζμεντ.

Οι διοικήσεις πρέπει να μειώνουν τα κόστη προμηθειών, συντήρησης και ενέργειας, να ελέγχουν στενά τις δαπάνες για φάρμακα και υγειονομικ­ό υλικό, να βελτιώνουν διαρκώς την ποιότητα των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών μειώνοντας τους χρόνους αναμονής, να αναπτύσσου­ν νέες υπηρεσίες. Ο προηγούμεν­ος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε εξαγγείλει συχνές, τακτικές αξιολογήσε­ις προκειμένο­υ να διαπιστώνε­ται κατά πόσον οι διοικήσεις έχουν προχωρήσει στην επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί. Οι πληροφορίε­ς μας είναι ότι οι αξιολογήσε­ις δεν έχουν ολοκληρωθε­ί ακόμη. Βρίσκονται σε εξέλιξη. Ισως τους έπεσαν βαριές, σαν τους λουκουμάδε­ς: αν φας πολλούς, σου κάθονται στο στομάχι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece