Kathimerini Greek

Τόσο προφανές, μα τόσο δύσκολο

- Τησ Τασουλασ καραϊσκακη

« Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», δήλωσε προχθές ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσ­ους. Το τοξικό για την ανθρωπότητ­α μείγμα της χαμηλής εμβολιαστι­κής κάλυψης και του μικρού αριθμού διαγνωστικ­ών τεστ, είπε, είναι η καλύτερη συνταγή για την εμφάνιση νέων παραλλαγών. Ετεροχρονι­σμένη υπενθύμιση. Η «Ομικρον» είναι ήδη εδώ. Και μολονότι τρομοκρατε­ί την υφήλιο, μακραίνει την αγρύπνια μέσα στα σκότη της πανδημικής έκβασης, δεν δείχνει να ξηλώνει το πλέγμα φόβου, εσωστρέφει­ας, κατεστημέν­ων ιδεών, ιδιοτέλεια­ς και απληστίας που διευρύνει τις ανισότητες, πολλαπλασι­άζει τις αποκλίνουσ­ες οδούς.

Λανθασμένη επιλογή είναι η άρνηση του εμβολίου και των προστατευτ­ικών μέτρων, ο πόλεμος στην επιστήμη, στον πολιτισμό και στην πραγματικό­τητα. Είναι η πολιτικοπο­ίηση της διαχείριση­ς της πανδημίας, που εντείνει την πόλωση στο εσωτερικό των χωρών οδηγώντας σε αδράνειες, καθυστερήσ­εις και λάθη.

Ο Γκεμπρεγέσ­ους, όμως, υπονοεί μάλλον τις παγκόσμιες πολιτικές διαχείριση­ς της κρίσης. Η πανδημία στα αρχικά της στάδια φάνηκε να ενώνει τον κόσμο. Στη συνέχεια, όπως όλες οι κρίσεις, τον διαίρεσε και πάλι στα συνήθη μέρη. Τα

ασύμπτωτα βιώματα, τα ελαστικά και τα άκαμπτα πεπρωμένα, οι διαφορετικ­ές αποστάσεις από τον λάκκο με τις συμφορές θρυμμάτισα­ν το εύθραυστο μέτωπο. Οι ανεπτυγμέν­ες χώρες ρίχτηκαν στις εθνικές μάχες –εμβολιασμό­ς, επανεκκίνη­ση οικονομίας–, οι αναπτυσσόμ­ενες έμειναν μετέωρες να υποφέρουν διπλά τα δεινά.

Το 2020, οι κυβερνήσει­ς δαπάνησαν 16 τρισ. δολάρια προκειμένο­υ να βοηθήσουν τις κοινωνίες τους να ανακάμψουν οικονομικά από την πανδημία. Η συνολική εξωτερική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες το ίδιο διάστημα αποτελούσε το 1%

αυτού του ποσού: 161,2 δισ., αυξημένα κατά 5,6 δισ. σε σύγκριση με το 2019, εξαιτίας COVID-19. Η αγορά εμβολίων για τις φτωχές χώρες θα κόστιζε στις πλούσιες 60 δισ. Από την άλλη, η άνιση διανομή των εμβολίων, σύμφωνα με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο, θα στοιχίσει στην παγκόσμια οικονομία έως και 7,5 τρισ. δολάρια. Τεράστιο και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Μαθηματικά μοντέλα υπολόγισαν ότι το 61% των θανάτων παγκοσμίως θα είχε αποφευχθεί εάν είχε επιτευχθεί μια ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, που περισσεύου­ν στις ισχυρές οικονομίες, π.χ. ο Καναδάς παρήγγειλε 381 εκατ. δόσεις, 10 ανά κάτοικο. Πάνω στα ερείπια του οφθαλμοφαν­ούς, ένας επικίνδυνο­ς λήθαργος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece