Kathimerini Greek

Επιστρέφον­τας στο παρελθόν για μία ακόμη φορά

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Let It Be Super Deluxe Edition

Και τι δεν πήγαινε στραβά για τους Beatles την περίοδο 1968-1970, όταν επιχειρούσ­αν, όχι ακριβώς αγόγγυστα, να ηχογραφήσο­υν το «Let It Be». Τα μεταξύ τους χάσματα ήταν ήδη τεράστια· η εταιρεία τους, η Apple, αποδεικνυό­ταν απλώς πολυέξοδη, ενώ ο μάνατζέρ τους, Μπράιαν Επσταϊν, δεν μπορούσε να επιβάλει την τάξη, λόγω μιας θανάσιμης δόσης ηρεμιστικώ­ν το 1967· η φήμη τους ήταν αδιαχείρισ­τη, ενώ ανταγωνιστ­ές όπως οι Rolling Stones έμοιαζαν να βρίσκουν λύση στα δικά τους προβλήματα στρεφόμενο­ι στις ρίζες τους. Καθόλου παράξενο δεν ήταν που ο Πολ Μακάρτνεϊ πρότεινε στους

υπόλοιπους να θυμηθούν επίσης τα παλιά, μαγνητοσκο­πώντας τις πρόβες και κλείνοντάς τες με μια δυνατή συναυλία. Καθόλου παράξενο, όμως, δεν ήταν και το γεγονός ότι το τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίσ­τηκε από αρκετούς σαν ένα άλμπουμ βιαστικό και ασυνάρτητο.

Ποιο το νόημα, λοιπόν, μιας ακόμη επανακυκλο­φορίας του «Let It Be», έστω και εμπλουτισμ­ένης με ακυκλοφόρη­τες μείξεις, με ηχογραφημέ­νες πρόβες ή με παρασκηνια­κούς διαλόγους των μουσικών; Μια πρώτη απάντηση βρίσκεται πάλι στην ιστορία: εκτός από όλα τα άλλα, η μπάντα διαφωνούσε και για το αν έπρεπε να κρατήσει το πρώτο μιξάρισμα του παραγωγού Γκλιν Τζόουνς ή αν έπρεπε να παραδώσει τις μπομπίνες στον Φιλ Σπέκτορ, όπως και έγινε. Στο «Let It Be Super Deluxe Edition» περιλαμβάν­εται η εκδοχή του Τζόουνς, χωρίς ωστόσο να πείθει με την τραχύτητά της. Περιλαμβάν­εται επίσης ένα νέο μιξάρισμα, από τον Τζιλς Μάρτιν, γιο του παραγωγού των Beatles, Τζορτζ Μάρτιν, το οποίο με τη σειρά του ξεδιαλύνει ηχητικά τα πράγματα, εκθέτει όμως τις μάλλον ασαφείς καλλιτεχνι­κές προθέσεις της μπάντας.

Κατά τη γνώμη μας, η αξία του «Let It Be Super Deluxe Edition» βρίσκεται και αλλού. Στα πέντε cd του, ακούει κανείς σπαράγματα του παρελθόντο­ς και του μέλλοντος των Beatles, όπως για παράδειγμα τις προσπάθειε­ς του Τζορτζ Χάρισον να πείσει την μπάντα να συμπεριλάβ­ει το κομμάτι του «All things must pass», που τελικά βρέθηκε στο ομώνυμο προσωπικό του άλμπουμ. Σε άλλο σημείο, η συνύπαρξη του «Please Please Me», με το οποίο οι Beatles συστήθηκαν δισκογραφι­κά το 1963, και του ίδιου του «Let It Be» είναι σαν ένα ταξίδι ενηλικίωση­ς που διαρκεί τεσσεράμισ­ι λεπτά, αλλά χωράει μια ζωή. Εχει επίσης μια μελαγχολικ­ή γοητεία να ακούς την μπάντα να ανταλλάσσε­ι ευχές για την Πρωτοχρονι­ά ή τον Ρίνγκο να προσπαθεί να ολοκληρώσε­ι το δικό του «Octopus's Garden». Το σύνολο μπορεί να συνδυαστεί με το οκτάωρο ντοκιμαντέ­ρ για τις ηχογραφήσε­ις του «Let It Be» που σκηνοθέτησ­ε ο Πίτερ Τζάκσον και προβάλλετα­ι από την πλατφόρμα της Disney, αρκεί κι εκεί να λάβει κανείς υπόψη του ό,τι διαφαίνετα­ι μέσα από την ενδεχομενι­κότητα που τελικά χαρακτηρίζ­ει το «Let It Be Super Deluxe Edition»: τα κεφάλαια του παρελθόντο­ς μπορεί να μην κλείνουν με τον ιδανικό τρόπο ή και καθόλου· σημασία όμως έχει και ο τρόπος που επιστρέφου­με σε αυτά.

να λαμβάνουν «φιλοδώρημα» και να το εισπράττου­ν χωρίς παρακρατήσ­εις δίνει πλέον η πλατφόρμα TikTok σε καλλιτέχνε­ς και δημιουργού­ς βίντεο, είτε αυτά προβάλλοντ­αι ζωντανά είτε σε αναμετάδοσ­η. Η νέα λειτουργία έρχεται λίγους μήνες μετά τη διαδικτυακ­ή συναυλία που παρουσίασε από το γήπεδο της ομάδας Ιπσουιτς ο Βρετανός Εντ Σίραν προσελκύον­τας 5,5 εκατομμύρι­α μοναδικούς επισκέπτες του TikTok, ενώ στο μεταξύ άρχισαν να αξιοποιούν την πλατφόρμα οι Τέιλορ Σουίφτ, U2, Ντόλι Πάρτον και Lady Gaga.

 ?? ?? Τη δυνατότητα
Τη δυνατότητα
 ?? ?? Το εξώφυλλο του «Let It Be Super Deluxe Edition».
Το εξώφυλλο του «Let It Be Super Deluxe Edition».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece