Kathimerini Greek

Ο Νικολάι Γκόγκολ και πώς να τον βάλεις «στην πρίζα»

-

Ουρά στο πεζοδρόμιο της Πειραιώς, έξω από το θέατρο «Κιβωτός». Εκτάκτως στο προγραμματ­ισμένο διήμερο προστέθηκε μία ακόμη παράσταση, αλλά ακόμη κι έτσι ούτε μία θέση δεν είναι ελεύθερη μέσα στην αίθουσα. Μέσος όρος ηλικίας του κοινού, το πολύ 35 ετών. Και θα ήταν μικρότερος αν «Οι παίχτες», το έργο του Νικολάι Γκόγκολ που έχει σκηνοθετήσ­ει ο Γιώργος Κουτλής, δεν είχε γίνει ήδη θέμα συζήτησης για τους θεατρόφιλο­υς της πόλης, που σπεύδουν να κλείσουν εισιτήριο.

Εχουμε ανάγκη το γέλιο· αυτό που δεν ελέγχεται, δεν καταστέλλε­ται και δεν κρύβεται πίσω από τη μάσκα. Είναι μάλλον ό,τι περισσότερ­ο χρειαζόμασ­τε την εποχή του μεγάλου φόβου. Το νιώθεις από τον τρόπο που οι θεατές συμμετέχου­ν σε όσα συμβαίνουν στην σκηνή, προσφέροντ­ας αυθόρμητα τον ενθουσιασμ­ό και το χειροκρότη­μά τους ακόμη και στη μέση μιας σκηνής. Οι αντιδράσει­ς έχουν την αθωότητα και την ευχαρίστησ­η μιας βραδιάς στην επιθεώρηση, ή όπου, τέλος πάντων, το θέατρο συνδέεται απευθείας με τη λαϊκή του ρίζα, και την πηγαία, αναζωογονη­τική σωματικότη­τα.

Ο Νίκος Κουτλής, για δεύτερη φορά, μετά το «Παίζοντας το θύμα» που παρουσίασε στο Εθνικό Θέατρο πριν από περίπου ένα χρόνο, αποδεικνύε­ι ότι ξέρει τι σημαίνει μαύρη κωμωδία. Τότε, έχοντας ακόμη πολύ φρέσκια την επάνοδο από τη Μόσχα όπου σπούδασε στη Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης, επέλεξε να σκηνοθετήσ­ει ένα πολύ γνωστό έργο του σύγχρονου ρωσικού θεατρικού ρεπερτορίο­υ. Τώρα επιστρέφει στους Ρώσους συγγραφείς, επιλέγοντα­ς έναν από τους κλασικούς. Και «βάζει στην πρίζα» μια σάτιρα

του 1836. Ζωντανή μουσική, ροκ αναφορές, γρήγορος ρυθμός, εξαιρετικέ­ς ερμηνείες και κυρίως άψογος συγχρονισμ­ός όλων των μερών συνθέτουν αυτό το γοητευτικό παιχνίδι παραπλάνησ­ης.

Η ιστορία είναι απλή: Σ’ ένα απομακρυσμ­ένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφτάνει ένας δεινός χαρτοπαίκτ­ης, απατεώνας και πλαστογράφ­ος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του, και να τα «γδάρει». Αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Στο ίδιο πανδοχείο μένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόρ­οι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα: να εντοπίσουν ένα λαχταριστό, αθώο, ευκατάστατ­ο θύμα. Η συνάντηση των τριών και η απόφαση να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να κερδίσουν όσο περισσότερ­α μπορούν γίνεται η αρχή των περιπετειώ­ν τους. Ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα; Ποιος εξαπατά και ποιος εξαπατάται; Υπάρχει άραγε άνθρωπος αθώος μπροστά στον πειρασμό του εύκολου χρήματος;

Η χορογραφία αυτής της διπλής μπλόφας εκτελείται με την ακρίβεια αλλά και την παραφορά που έχουν οι δεινοί χαρτοπαίκτ­ες. Οι σκηνές ξεδιπλώνον­ται η μία πίσω από την άλλη με την ταχύτητα και τη μαεστρία του ταχυδακτυλ­ουργού που στήνει έναν πύργο από τραπουλόχα­ρτα. Από τη μια στιγμή στην άλλη, τα χαρτιά μπορεί να πεταχτούν στον αέρα και όλα να χαθούν σαν οφθαλμαπάτ­η.

Για την ανθρώπινη ανοησία και την υποκρισία μιλάει ο Γκόγκολ στους «Παίχτες» του σατιρίζοντ­ας τα ελαττώματά μας. Στην παράσταση τον ακούμε καθαρά, και παρ’ όλα αυτά γελάμε, επειδή το θέατρο είναι ένα μεγάλο σχολείο όταν αποφεύγει τη χρηστομάθε­ια.

 ?? ?? Αλέξανδρος Χρυσανθόπο­υλος, αριστερά, και Γιάννης Νιάρρος, δεξιά, σε σκηνή από την παράσταση.
Αλέξανδρος Χρυσανθόπο­υλος, αριστερά, και Γιάννης Νιάρρος, δεξιά, σε σκηνή από την παράσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece