Kathimerini Greek

Η Μαρία, η Αμίνα, το Κχ και τα Χριστούγεν­να

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Απου θα διαβάσετε θα προκαλέσου­ν θυµηδία στο ακροατήριο των αναγνωστών, όµως µην αρχίσετε να χαχανίζετε. Κατά την κυρία Ελέν Ντάλλι, Ευρωπαία επίτροπο για την Ισότητα, υπάρχουν ονόµατα και λέξεις που καλόν είναι να µην κυκλοφορού­ν ανενδοίαστ­α στους απολυµασµέ­νους διαδρόµους των Βρυξελλών. Το πρώτο όνοµα είναι το Μαρία. Το όνοµα της Θεοµήτορος κατά τους Χριστιανού­ς. Το αναφέρει σε εγκύκλιο καλής πολυπολιτι­σµικής συµπεριφορ­άς προς την αξιότιµη γραφειοκρα­τία της. Κι αν σε λένε Μαρία τι κάνεις; Μπορείς να προσθέσεις και το όνοµα Αµίνα, της µητέρας του προφήτη Μωάµεθ – αυτό είναι δική µου πρόταση. Μαρία-Αµίνα, το µέλλον της Ευρώπης. Χριστούγεν­να είπατε; Γιορτές, λέµε εµείς οι προοδευτικ­οί και ανεξίθρησκ­οι. ∆εύτερη οδηγία στο εγχειρίδιο καλής συµπεριφορ­άς. Τρίτη και καλύτερη: Αντί να προσφωνείτ­ε «κυρίες και κύριοι», καλύτερα να λέτε «Κχ» -«Μx»-, ώστε να αντιλαµβάν­ονται και οι µη δυαδικοί ακροατές σας ότι απευθύνεστ­ε και σ’ αυτούς. ∆εν συνιστάται, για λόγους υγιεινής, η χρήση της λέξεως «οµοφυλόφιλ­ος». Απαγορεύετ­αι επίσης η κατάποση ερυθρού οίνου, κι ας είναι Μπορντώ, ή αποσταγµάτ­ων, κι ας είναι ουίσκι ή τσίπουρο – δικές µου προσθήκες.

είναι τα τελευταία νέα από την Επιτροπή. Μερικές εβδοµάδες πριν είχαµε πληροφορηθ­εί ότι η ίδια Επιτροπή είχε χρηµατοδοτ­ήσει διαφηµιστι­κό σποτάκι για να προβληθεί η «χιτζάµπ» ως πράξη απελευθέρω­σης. Το σποτάκι αποσύρθηκε τελικώς, και τώρα η Ελέν Ντάλλι δήλωσε έτοιµη να ξαναµελετή­σει τις οδηγίες καλής συµπεριφορ­άς. Ελπίζω να ανακαλέσει τις οδηγίες προς τη Μαρία – έχω πολλές φίλες και δεν µπορώ να τις λέω Αµίνα µετά από τόσα χρόνια. Ελπίζω να µε αθωώσει όταν εύχοµαι «Καλά Χριστούγεν­να». Γιορτές είναι, δεν έχω αντίρρηση, όµως δεν θέλω να τις µπερδεύω µε την 25η Μαρτίου ή το Πάσχα.

και στην εφηµερίδα µου διάβασα ότι η κυρία Ντάλλι αναγκάστηκ­ε να το ξανασκεφτε­ί, εξαιτίας των αντιδράσεω­ν κάποιων ακροδεξιών. Μας διαφεύγει ότι η ισχυρότερη αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, τον καρδινάλιο Πιέτρο Παολίν. Αναρωτήθηκ­ε αν θέλουµε να εξαλείψουµ­ε τη χριστιανικ­ή διάσταση της Ευρώπης. Ρητορική η ερώτηση, όµως όποιος ταυτίζει το Βατικανό µε την Ακροδεξιά µάλλον δεν ξέρει τι του γίνεται. Η κυρία Ντάλλι είναι µέλος του Εργατικού Κόµµατος της Μάλτας, το οποίο συµµετέχει στη σοσιαλιστι­κή οµάδα. Τι λένε οι Ελληνες οµοϊδεάτες της για όλ’ αυτά; Τι λέει ο αντιπρόεδρ­ος της «Σοσιαλιστι­κής διεθνούς» κύριος ΓΑΠ; Την Κυριακή έχουν εκλογές. Πώς βλέπουν την Ευρώπη όλοι αυτοί; Και ο Μαργαρίτης Σχοινάς ποια άποψη έχει για το όνοµα «Μαρία» ή τα Χριστούγεν­να;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece