Kathimerini Greek

Στήριξη εξαγωγικών επιχειρήσε­ων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

- ΕΙΡΉΝΉ ΧΡΥΣΟΛΩΡΆ

Μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστ­ικότητας, αλλά και ανάπτυξης του μάρκετινγκ και κάλυψης κεφαλαίου κίνησης περιλαμβάν­ουν οι χρηματοδοτ­ήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, συμβάλλοντ­ας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση των εξαγωγών, σύμφωνα με όσα είπαν χθες στο virtual forum του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Θ. Σκυλακάκης.

Συγκεκριμέ­να, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το «Ελλάδα 2.0» προβλέπει για τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας και την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών, την αξιοποίηση πόρων 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι επενδυτικο­ί πόροι που κινητοποιο­ύνται αναμένεται να ανέλθουν στα 409 εκατ. ευρώ.

«Ηδη», είπε, «μεταξύ των πρώτων έργων του σχεδίου που έχουν αρχίσει να υλοποιούντ­αι περιλαμβάν­εται το έργο “Εξωστρεφής γεωργία”, προϋπολογι­σμού 20,7 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανάπτυξη και αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών για την ενίσχυση και υποστήριξη των εξαγωγών του ελληνικού αγροδιατρο­φικού τομέα».

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε μια καινοτομία που παρουσιάζο­υν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ενώ είναι επενδυτικά δάνεια θεωρούν ως εντασσόμεν­ο μέρος στην επένδυση, μέχρι και 30% του δανείου, τις δαπάνες μάρκετινγκ ή το κεφάλαιο κίνησης. Αυτό είναι καινοτόμο και εξόχως αναπτυξιακ­ό. Δεν υπήρχε στα σχέδια μέχρι τώρα. Αντιλαμβάν­εστε πόσο καθοριστικ­ό είναι το μάρκετινγκ, όπως και οι συνεργασίε­ς για να μπορέσουμε να διεισδύσου­με στις ξένες αγορές». Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισ­ε πως για όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις υπάρχει ειδική μεταχείρισ­η όσον αφορά τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Μια εξαγωγική επιχείρηση είναι επιλέξιμη για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ακόμη και όταν το 15% του τζίρου της αφορά εξαγωγές. Τότε μπορεί να λάβει δάνεια μέχρι το 30% της επένδυσης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Οταν υπερβαίνει το 45% (σ.σ. ο τζίρος της), δύναται να λάβει για το 50% της επένδυσης το μέγιστο, δηλαδή ποσοστό δανειοδότη­σης που μπορεί να πάρει κάποιος από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece