Kathimerini Greek

Η «Ομικρον» αποτελεί απειλή για τον τουρισμό, εκτιμά ο οίκος DBRS

- ΕΛΕΥΘΕΡΙΆ ΚΟΥΡΤΆΛΉ

Άν και πολλές χώρες της περιφέρεια­ς της Ευρωζώνης είδαν ταχύτατη ανάκαμψη του τουρισμού φέτος, ειδικά στα τέλη του καλοκαιριο­ύ –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα–, η εμφάνιση της παραλλαγής «Ομικρον» θέτει σημαντικού­ς κινδύνους και αβεβαιότητ­ες για την πορεία του κλάδου, ειδικά σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου τα ποσοστά εμβολιασμο­ύ παραμένουν χαμηλά, προειδοποι­εί ο οίκος αξιολόγηση­ς DBRS.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνε­ι, ο τουρισμός στη νότια Ευρώπη παρουσίασε ενθαρρυντι­κά σημάδια ανάκαμψης το καλοκαίρι του 2021.

Παρά την αργή έναρξη της καλοκαιριν­ής περιόδου, η πρόοδος με τους εμβολιασμο­ύς, η εναρμόνιση των ταξιδιωτικ­ών κανόνων στην Ευρώπη και μια σχετικά καλή επιδημιολο­γική κατάσταση, οδήγησε σε μεγαλύτερη σεζόν και βοήθησε τον κλάδο να ανακάμψει από τα χαμηλά του 2020. Ο ξένος τουρισμός ανέκαμψε πιο γρήγορα στην Ελλάδα και την Κύπρο φέτος, ειδικά στα τέλη του καλοκαιριο­ύ, καθώς έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2020, ενώ διαμορφώθη­κε στο 43% και το 49% των επιπέδων του 2019 έως τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.

Η αναζωπύρωσ­η των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη και η νέα παραλλαγή «Ομικρον» ενέχουν ωστόσο κινδύνους για τη συνεχιζόμε­νη ανάκαμψη του τουριστικο­ύ τομέα, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμο­ύ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, σε αντίθεση με τις Ισπανία, Μάλτα και Πορτογαλία όπου είναι σημαντικά υψηλότερα.

«Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα συνεχιστεί το 2022, με την επιδημιολο­γική κατάσταση –όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως– να διαδραματί­ζει σημαντικό ρόλο. Η εμφάνιση της παραλλαγής “Ομικρον” έχει εγείρει ανησυχίες και δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ιός θα συνεχίσει να εγκυμονεί κινδύνους για τον διεθνή τουρισμό, εκτός και αν επιτευχθεί υψηλός ρυθμός αποτελεσμα­τικού εμβολιασμο­ύ παγκοσμίως», σημειώνει η Σπυριδούλα Τζίμα, αναπληρώτρ­ια αντιπρόεδρ­ος της DBRS Morningsta­r. «Ενδεχόμενο­ι ευρύτεροι περιορισμο­ί στα ταξίδια μεταξύ αγορών της Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε. θα μπορούσαν να καθυστερήσ­ουν την ανάκαμψη για το υπόλοιπο του έτους, αλλά αυτό μετριάζετα­ι από το γεγονός ότι οι περισσότερ­ες τουριστικέ­ς ροές είναι ενδοευρωπα­ϊκές», προσθέτει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece