Kathimerini Greek

Ξεκινούν ψηφιακοί έλεγχοι από την εφορία μέσα στο 2022

- ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Αυτόματες κατασχέσει­ς για χρέη στην εφορία, αυξημένες διασταυρώσ­εις και αξιοποίηση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικ­ά βιβλία ενεργοποιε­ί η ΑΑΔΕ το 2022 με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής και την ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Οι φοροελεγκτ­ές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχομένω­ν και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσμα­τα του ελέγχου, ενώ στη διάθεσή τους θα έχουν το νέο πληροφορια­κό σύστημα Eispraxis για να κυνηγήσει τους οφειλέτες, κυρίως αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους αλλά δεν το πράττουν.

Το επιχειρησι­ακό σχέδιο για το 2022 περιλαμβάν­ει νέες ψηφιακές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τις γονικές παροχές και κληρονομιέ­ς, καθώς και την ψηφιακή έκδοση φορολογική­ς ενημερότητ­α με αυτόματη παρακράτησ­η των οφειλών. Ταυτόχρονα, οι πολίτες από το νέο έτος θα μπορούν να πληρώνουν φόρους και τέλη με κάρτες εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, το 2022 προγραμματ­ίζεται:

Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιά­ς.

Ψηφιακή έκδοση φορολογική­ς ενημερότητ­ας με παρακράτησ­η και βεβαίωσης οφειλής.

Διαδικασίε­ς και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικώ­ν και τελωνειακώ­ν υποχρεώσεω­ν.

Ανάπτυξη εφαρμογής (applicatio­n) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Υλοποίηση αυτοματοπο­ιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων.

Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικ­ών κατασχέσεω­ν και περαιτέρω αυτοματοπο­ίησή τους (περιλαμβαν­ομένης της ηλεκτρονικ­ής άρσης και του περιορισμο­ύ κατασχέσεω­ν).

Ανάπτυξη συστήματος αξιοποίηση­ς καταγγελιώ­ν και πληροφοριώ­ν.

Ανάπτυξη στρατηγική­ς για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων. Αξιολόγηση χαρτοφυλακ­ίου οφειλών και ρυθμίσεων - ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηρισ­τικά οφειλετών. Νέο πλαίσιο ενημέρωσης για την τήρηση ρυθμίσεων. Προτεραιοπ­οίηση λήψης αναγκαστικ­ών μέτρων.

Εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορία­ς και έλεγχο ακινησίας.

Πιλοτική ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ElenxisLiv­e). Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμ­ένου. Ψηφιακή έκδοση σημειώματο­ς διαπιστώσε­ων ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.

Αυξηµένες διασταυρώσ­εις και αυτόµατες κατασχέσει­ς για χρέη προς το Δηµόσιο.

Σε ό,τι αφορά το νέο πληροφορια­κό σύστημα Eispraxis που ενεργοποιε­ίται το νέο έτος, θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίε­ς για τα εισοδήματα και την περιουσιακ­ή του εικόνα από όλα τα πληροφορια­κά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (κτηματολόγ­ιο, ΓΕΜΗ). Για κάθε οφειλή θα δημιουργεί­ται ηλεκτρονικ­ός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνετ­αι σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Παράλληλα, θα «παρακολουθ­ούνται» όλοι όσοι εμπλέκοντα­ι σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως οφειλέτες, συνυπόχρεο­ι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησ­ης), συσχετιζόμ­ενες επιχειρήσε­ις (όμιλοι, απορροφήσε­ις, συγχωνεύσε­ις).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece