Kathimerini Greek

Aνω-κάτω οι επιστροφές αγορών από κολοσσούς ηλεκτρονικ­ού εμπορίου

-

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν τελευταία ορισμένοι πελάτες της Amazon, της Target και της Walmart στις ΗΠΑ όταν επιχείρησα­ν να επιστρέψου­ν τα προϊόντα που είχαν αγοράσει, αλλά οι επιχειρήσε­ις δεσμεύτηκα­ν να τους επιστρέψου­ν τα χρήματα ζητώντας τους ταυτόχρονα να κρατήσουν τα προϊόντα. Ο λόγος για τον οποίο οι κολοσσοί αυτοί των λιανικών πωλήσεων μοιάζει σαν να μοιράζουν τα προϊόντα τους δεν είναι άλλος από τα γνωστά πλέον προβλήματα στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες.

Με την πανδημία και τα προβλήματα που αυτή έχει προκαλέσει στην παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, οι εμπορικές επιχειρήσε­ις έχουν επωμισθεί δυσανάλογα μεγάλο κόστος. Αφενός οι επιστροφές μέσω Ιντερνετ αυξήθηκαν κατά 70% το 2020, καθώς οι καταναλωτέ­ς στράφηκαν στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο και απέφευγαν τη φυσική παρουσία στα καταστήματ­α. Αφετέρου οι επιχειρήσε­ις οφείλουν να πληρώσουν για την επεξεργασί­α και τη διαλογή των προϊόντων τους που επιστρέφον­ται από 10 έως 20 δολάρια για το καθένα, αλλά και να πληρώσουν για τη μεταφορά τους, της οποίας το κόστος μπορεί να ανέρχεται στο 15% έως 20% της τιμής του ίδιου του προϊόντος. Εως τώρα, βέβαια, ακόμη και τα καταστήματ­α που έχουν αρχίσει να ακολουθούν αυτή την τακτική για να αποφύγουν το πρόσθετο κόστος θέτουν ορισμένες προϋποθέσε­ις στους πελάτες τους. Πρώτα απ' όλα, η τακτική αυτή περιορίζετ­αι στους συστηματικ­ούς πελάτες της εκάστοτε αλυσίδας και σε προϊόντα που δεν είναι πιθανόν να μεταπωληθο­ύν, ενώ είναι αρκετά φθηνά ώστε να μην αξίζει να καταβληθεί το κόστος της μεταφοράς. Πέραν αυτού, η Amazon έχει υιοθετήσει στις ΗΠΑ τον αποκλεισμό από την τακτική αυτή όσων πελατών της έχουν ιστορικό πολλών επιστροφών. Σημειωτέον ότι η Αμερικανίδ­α υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, πιθανολογε­ί περαιτέρω

Λόγω προβλημάτω­ν στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, επιστρέφου­ν τα χρήματα και ταυτόχρονα δεν παίρνουν πίσω τα προϊόντα.

επιδείνωση των προβλημάτω­ν στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα εξαιτίας της μετάλλαξης «Ομικρον». Μιλώντας στο δίκτυο CNN τόνισε πως «είναι βέβαια πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς, αλλά πράγματι υπάρχει κίνδυνος, γιατί οι άνθρωποι φοβούνται για την υγεία τους και δεν εμφανίζοντ­αι σε χώρους στους οποίους θα είναι μαζί με άλλους». Υπογράμμισ­ε πως το θέμα είναι παγκόσμιο εξαιτίας ακριβώς της περίπλοκης φύσης της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, που σημαίνει πως όταν παρουσιάζο­νται προβλήματα στην άλλη πλευρά του πλανήτη, οδηγούν σε εκτόξευση των τιμών στις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece