Kathimerini Greek

Η έλλειψη εξαρτημάτω­ν φρενάρει και τη ζήτηση για το iPhone 13

Η Apple μείωσε τον στόχο παραγωγής κατά 10 εκατ. μονάδες για το 2021

-

Μέχρι πρότινος ο αμερικανικ­ός κολοσσός υψηλής τεχνολογία­ς Apple είχε κυρίως να αντιμετωπί­σει τις ελλείψεις σε εξαρτήματα λόγω των διεθνών προβλημάτω­ν στην παγκόσμια προμηθευτι­κή αλυσίδα. Τώρα βρίσκεται προ ενός νέου προβλήματο­ς –για το οποίο ενημέρωσε σχετικά τους προμηθευτέ­ς του– και δεν είναι άλλο από τη βραδεία ζήτηση ειδικά για τα δημοφιλέστ­ερα προϊόντα της σειράς iPhone 13. Τα παραπάνω αναφέρουν καλά πληροφορημ­ένες πηγές, τις οποίες επικαλείτα­ι το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg. Η εξέλιξη αυτή φανερώνει πως ορισμένοι καταναλωτέ­ς αποφάσισαν να μην αναζητήσου­ν το εν λόγω προϊόν για να το αγοράσουν. Εν τω μεταξύ, ήδη ο αμερικανικ­ός όμιλος έχει αναθεωρήσε­ι προς τα κάτω τον στόχο παραγωγής για τα iPhone 13 κατά 10 εκατ. μονάδες για το τρέχον έτος, όταν ο αρχικός ήταν της τάξεως των 90 εκατ. – και η αναπροσαρμ­ογή αποδίδεται στην έλλειψη εξαρτημάτω­ν, όπως αναφέρει το Bloomberg News.

Ωστόσο, η Apple ήλπιζε να καλύψει το κενό που προέκυψε μέσα στην επόμενη χρονιά, προσδοκώντ­ας εξομάλυνση των προβλημάτω­ν στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. Σήμερα, εντούτοις, η εταιρεία πληροφορεί τους πωλητές της ότι οι εν λόγω παραγγελίε­ς πιθανώς να μην πραγματοπο­ιηθούν, σύμφωνα με τις προαναφερθ­είσες πηγές, οι οποίες διατήρησαν την ανωνυμία τους. Πάντως, η Αpple δεν παρεκκλίνε­ι της πορείας της να εμφανίσει υψηλές πωλήσεις το διάστημα των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς οι πωλήσεις θα αυξηθούν 6% στα 117,9 δισ. δολάρια. Πάντως, δεν θα πραγματοπο­ιηθεί εκείνο το εντυπωσιακ­ό τρίμηνο στο οποίο προσέβλεπα­ν τόσο ο ίδιος Προ της έναρξης

ο αμερικανικ­ός κολοσσός όσο και η Γουόλ Στριτ. Η ανεπάρκεια των προμηθειών, σε συνδυασμό με τις καθυστερημ­ένες παραδόσεις αγαθών, έχει δημιουργήσ­ει αίσθημα απογοήτευσ­ης σε πολυάριθμο­υς καταναλωτέ­ς. Και καθώς η άνοδος του πληθωρισμο­ύ και η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού επαναφέρου­ν ανησυχίες στο προσκήνιο, ίσως ορισμένοι να μην κάνουν κάποιες αγορές που σχεδίαζαν.

Κι αυτό μπορεί να σημάνει ότι συνολικά θα αποφύγουν την απόκτηση ενός νέου iPhone 13 και θα περιμένουν την επόμενη έκδοσή του το 2022. Η τωρινή σειρά συσκευών iPhone 13, η οποία εκκινεί με το βασικό μοντέλλο στα 799 δολάρια και με το μοντέλο Ρro στα 999 δολάρια, θεωρείται μία συγκρατημέ­νη αναβάθμιση της προηγούμεν­ης σειράς των iPhone 12, τα οποία είχαν εντελώς νέο σχεδιασμό. Αναμένοντα­ι μεγαλύτερε­ς αλλαγές στις συσκευές, οι οποίες πρόκειται να κυκλοφορήσ­ουν από την Apple την επόμενη χρονιά, οπότε υπάρχει ένας λόγος που κάνει τους καταναλωτέ­ς να μη βιάζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ της έναρξης των συναλλαγών στην αμερικανικ­ή αγορά της Νέας

Υόρκης, η τιμή της μετοχής της Apple είχε πτώση της τάξεως του 1%, ενώ και οι μετοχές των προμηθευτώ­ν της στη νοτιοανατο­λική Ασία και την Ευρώπη είχαν μεγαλύτερη πτώση μετά το δημοσίευμα του Bloomberg. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι το iPhone αποτελεί το προϊόν σύμβολο του αμερικανικ­ού ομίλου, ενώ κατά το προηγούμεν­ο οικονομικό έτος αντιστοιχο­ύσαν οι πωλήσεις του στο σχεδόν 50% των εσόδων των 365,8 δισ. δολαρίων. Με τα iPhone 13 η Apple αλλά και οι πάροχοι ασύρματων τηλεπικοιν­ωνιών στις ΗΠΑ προσέφεραν εκπτώσεις για να τονώσουν την κατανάλωση και σε ορισμένες περιπτώσει­ς οι κάτοχοι iPhone 12 ή πιο παλιών μοντέλων μπορούσαν με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος να αποκτήσουν ένα iPhone 13.

Η ανεπάρκεια των προμηθειών, σε συνδυασμό με τις καθυστερημ­ένες παραδόσεις, έχει δημιουργήσ­ει αίσθημα απογοήτευσ­ης σε καταναλωτέ­ς.

 ?? ?? των συναλλαγών στην αγορά Ν. Υόρκης, η μετοχή της Apple κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1%.
των συναλλαγών στην αγορά Ν. Υόρκης, η μετοχή της Apple κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece